VS voeren acties in Irak op

Sinan / saban had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Irak In Irak is het Amerikaanse leger begonnen de acties tegen Irakese opstandelingen op te voeren. Zo heeft het leger vanochtend in Tikrit vier Irakezen opgepakt. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij het neerhalen van de Amerikaanse Chinook-helikopter eerder deze maand waarbij zestien soldaten omkwamen.

Deze militaire operatie, IJzeren Hamer gedoopt, begon afgelopen woensdag, kort na de aanslag op Italiaanse troepen in Zuid-Irak. De Amerikanen maken jacht op ongeveer 5000 verzetsstrijders.

In Bagdad zijn voor de tweede nacht op rij gebouwen bestookt, die volgens de Verenigde Staten (VS) gebruikt werden voor het voorbereiden van terroristische activiteiten. Het leger zette mortieren, artillerie en gevechtshelikopters in. Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers gevallen. Afgelopen zondag waren de VS opnieuw begonnen met het bombarderen van stellingen in Irak.

Ook de Iraakse politie treedt op tegen de opstandelingen. Bij een inval in een aantal huizen in de hoofdstad Bagdad zijn twee Iraakse burgers en vier buitenlanders aangehouden. Ze worden verdacht van het beramen van aanslagen met autobommen

Volgens de Amerikaanse president Bush zijn de Verenigde Staten bezig te werken aan een versnelde machtsoverdracht in Irak. Bush is van mening dat Irakezen meer betrokken moeten raken bij het bestuur van hun land.

De Amerikaanse bewindvoerder in Irak Paul Bremer vloog woensdag al onverwacht van Bagdad naar Washington voor een spoedoverleg. "Ik heb van Bremer begrepen dat de Irakezen ook snel een eigen bestuur willen", zo zei de Amerikaanse president gisteren.

"Dat is een positieve ontwikkeling omdat dat precies is wat wij ook willen." Hij zei dat hij Bremer de opdracht heeft gegeven samen te werken met de door de VS ingestelde Iraakse regeringsraad.