Komeet Encke passeert aarde

Gerson (M4stermind)
Een van de meest bestudeerde kometen zal de aarde de komende dagen passeren. De komeet Encke is niet met het ongetrainde oog zichtbaar, maar levert wel een prachtig plaatje op met een verrekijker of kleine telescopen. Klik hier om te zien waar de komeet zich in de hemel bevindt.

Komeet Encke is een ijsklomp die een staart van gruis achter zich heeft door ijs dat door de warmte van de zon smelt. Door de zonnewind is de staart altijd van de zon afgewend. Encke doet er 3,3 jaar over om een ellipsvormige baan om de zon te maken. Maandag 17 november is de komeet het dichtst bij de aarde.

De komeet werd op 26 november 1818 door Jean Louis Pons ontdekt, maar het was toen nog niet bekend dat hetzelfde object ook al in 1805 door hem gezien was. Johann Franz Encke ontdekte dat de komeet die in 1786, 1795, 1805 en 1818 gezien was dezelfde komeet is. Daarom is de komeet naar hem genoemd.

Niet alleen de komeet zal zichtbaar zijn, maar ook doorkruist de aarde gruis in de ruimte, de zogenaamde Leoniden die veel "vallende sterren" veroorzaken. De piek is op 19 november. Met wat geluk is er dan ook opnieuw het noorderlicht te zien, omdat de zonnevlekken dan weer recht naar de aarde gericht staan.