FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 15 november 2003

Man die 5-jarig kind verkrachtte veroordeeld

De rechtbank heeft vrijdag een uitspraak gedaan over een delict die een 20-jarige man uit Vlagtwedde gepleegd heeft. De man had een 5-jarig kind 's nachts uit een huis in Stadskanaal gesleept en haar tot seks gedwongen. Daarna schopte de man het meisje met een houten klomp tegen het hoofd. Het meisje raakte bij de handelingen ernstig verwond.

De rechtbank stelt dat de man op nietsontziende en brute wijze te keer is gegaan en spreekt van een uitermate schokkende gebeurtenis. De man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar, en TBS met dwangverpleging. Daarbovenop moet de man een schadevergoeding van 22 duizend euro betalen.

Mijnenveld

Cross je weg door een mijnenveld. Het is een nogal luguber geheel, dat je met 2 stompjes nog verder kan .
Het duurde even voordat ik het spel doorhad, maar onderaan het grote scherm staat dus hoeveel mijnen er in de buurt zitten. Rechts kan je klikken waar je heen wilt. Klik op een katje om die ergens te droppen zodat je kan kijken of daar een mijn zit.
Ik kwam na 4 keer tot de volgende score:
Quote:
Game time: 182 secs. 'Avarage'
Limb loss: Both leggs. Your name has been changed to 'Stumpy'
Blood loss: 288 drops. Just a bit
Kittens: Two ran off and one went splat.
Overall score:
You stood on 16 squares.
You used 3 cats.
You lost 2 legs.
Your skill rating is... 12 out of 210.

.

Boem!
Mijnenveldspel

Kroatië wint Junior Eurovisie Songfestival

Dino uit Kroatië De allereerste editie van het Junior Eurovisie Songfestival is gewonnen door de elfjarige Dino uit Zagreb (Kroatië). Zijn liedje, 'Ti si moja prva ljubav' (een liedje over zijn eerste liefde), schreef hij in een vliegtuig. De Nederlandse deelnemer, Roel Felius uit Goes, eindigde teleurstellend op de elfde plaats, ondanks het feit dat België hem twaalf punten toekende.

Het is voor het eerst dat er een Eurovisie Songfestival voor jongeren wordt gehouden. De deelnemers, die tussen de 8 en 15 jaar zijn, moesten voor het festival een zelfgeschreven lied aandragen. De Nederlandse voorronde voor het songfestival vond plaats op 20 september.

In de tijd die gebruikt werd voor stemmen en het tellen van die stemmen, Roel, de Nederlandse deelnemervonden optredens plaats van de Sugababes en Busted. De afzonderlijke punten van ieder land werden door jeugdige omroepers aangekondigd.

Van het Junior Eurovisie Songfestival zal ook een dvd verschijnen. De volgende editie van het evenement vindt plaats op 20 november volgend jaar in Manchester.

[update] Zeventien doden bij crash helikopters Irak

Twaalf Amerikaanse militairen zijn omgekomen en negen gewond geraakt toen twee Amerikaanse legerhelikopters crashten boven de Iraakse stad Mosul. Het is nog onduidelijk of op de grond slachtoffers zijn gevallen.

De twee UH-60 Black Hawks helikopters verongelukten vanavond rond half zeven toen ze waarschijnlijk tegen elkaar vlogen. Onderzoek moet uitwijzen wat de exacte oorzaak van het neerstorten is geweest.

Soldaten van de 101ste Airborne Divisie, Iraakse politiemensen en brandweermensen zouden ter plekke zijn.

Eerder deze maand verloor het Amerikaanse leger al twee helikopters. Een Chinooktransporthelikopter werd neergehaald ten weste van Bagdad en een andere helikopter stortte neer bij Tikrit. Hierbij vielen minstens dertien doden.

Update 22.50
De berichten over de toedracht van het ongeval spreken elkaar tegen. Volgens CNN is een van de helikopters uitgeweken toen die werd beschoten en daarna tegen de andere helikopter gevlogen.
Persbureau Reuters bericht dat de staart van een helikopters is geraakt door een granaat, waarna de helikopter tegen de andere vloog.

Update 1.00
Het dodental is inmiddels gestegen tot 17. Er zijn vijf gewonden en een persoon wordt vermist.

Klien en Bell testen bij Jaguar

Jaguar zal tijdens hun tests op Barcelona Christian Klien en Townsend Bell een kans geven om hun talent te laten zien.

Woordvoerder Nav Sidhu benadrukt dat het hier niet om een shoot-out gaat, maar om een evaluerende test van beide jongelingen. Het team zal kijken naar de snelheid, het aanpassingsvermogen aan het team en tekens van lange termijn potentie.

Jaguar moet nog steeds een teamgenoot voor Mark Webber contracteren en is ook nog op zoek naar een derde-/testrijder.

Oostenrijker Klien wordt door zijn sponsor Red Bull gepusht om op zoek te gaan naar een racestoeltje in plaats van een testplek. De keuze van Red Bull om eventueel Jaguar te gaan sponsoren hangt af van de tweede rijder die het team contracteert, zo meldde Helmut Marko, motorsportadviseur van Red Bull. Klien werd dit jaar tweede in de Duitse Formule 3 en het jaar daarvoor wist hij de Formule Renault in Duitsland te winnen.

Mocht Bell inderdaad aan rijden toekomen, dan zal hij de eerste Amerikaan in de F1 worden sinds Michael Andretti. Alexander Wurz en Heinz-Harald Frentzen worden echter nog steeds als grote concurrenten genoemd voor beide jongelingen en Jos Verstappen ziet zichzelf niet kansloos. Justin Wilson, die onlangs nog zijn contract verlengde, maakt volgens Sidhu net zoveel kans als ieder ander op dit moment.

Britney Spears heeft lesbische gevoelens

Puntenjager had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Britney Spears is misschien lesbienne. Dat zegt ze in een interview met het Braziliaanse weekblad Epoca. De Amerikaanse zangeres reageerde hiermee op de vraag over haar belangstelling voor mannelijke Hollywoodsterren. De zangeres baarde onlangs opzien door op de zender MTV haar collega Madonna een tongzoen te geven.

Overigens doet ze wel meer rare uitspraken. Enkele jaren geleden verklaarde ze nog als maagd het huwelijk in te willen gaan. Twee weken geleden ging ze ook uit de kleren terwijl ze eerder had gezegd dat niet te willen doen.

Minardi kijkt naar Arabië

Minardi gaat in het Midden-Oosten op zoek naar geld en rijders.

Het ondergefinancierde team hoopt in samenwerking met de Algerijn Nassim Sidi Saïd een trainingsprogramma op te zetten om zo een veelbelovende coureur te vinden die misschien wel de eerste Arabische F1-rijder zou kunnen worden.

Sidi Saïd is al enkele jaren bezig met de promotie van het motorracen in het Midden-Oosten en blij met de komst van Minardi. Teambaas Paul Stoddart ziet in Sidi Saïd, die nu al in de Formule 3 rijdt, ook al een potentiële testrijder voor de F1. Sidi Saïd zal ook in samenwerking met Minardi op zoek gaan naar sponsoren in het Midden-Oosten.

Stoddart hoopt met deze promotie aan te slaan bij het potentiële F1 publiek dat in het Midden-Oosten zal ontstaan door de komst van de GP van Bahrein. De kans is groot dat Sidi Saïd op de vrijdagtraining in Bahrein in actie zal komen voor Minardi.

Advocaat: alleen resultaat is niet goed

Bondscoach Dick Advocaat baalde na afloop van het resultaat in Glasgow. Over zijn spelers was hij wel te spreken.

De eerste helft was te rommelig van Nederlandse kant. "Als je de slag wil winnen, moet je op het middenveld de duels winnen. Maar we kwamen daar een mannetje tekort. Daarom heb ik een verdediger eruit gehaald, om dat middenveld in handen te krijgen." Clarence Seedorf kwam halverwege in de ploeg voor Giovanni van Bronckhorst.

"Ik denk dat ze in de tweede helft genoeg hebben laten zien dat ze echt willen. In de tweede helft hebben we alles gedaan, via de zijkanten gespeeld, zes, zeven kansen gecreëerd en in de eerste helft ook twee, drie. Maar dan moet je scoren."

Advocaat vond de instelling van de spelers deze keer voldoende. "De ene speler gaf meer dan de andere, maar er werd met veel inzet gewerkt. Alleen het resultaat was er niet."

50 Cent en vriendin uit elkaar om Katja Schuurman

jeffreysnf had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Gangster-rapper 50 Cent en Vivica A. Fox zijn uit elkaar. Dat heeft de rapper op de New Yorkse radiozender Power 105.1 gezegd. De 27-jarige New Yorker was de jaloezie van zijn vriendin meer dan zat. De druppel was een ruzie over het Nederlandse sekssymbool Katja Schuurman.

50 Cent zorgde vorige maand voor opschudding door in jongerenblad Break Out! tot vier keer toe zijn bewondering voor Schuurman uit te spreken. Katja flirtte terug door te melden dat de rapper haar kon bellen voor een eetafspraakje. Een opmerking waar de Kill Bill-actrice geïrriteerd op reageerde. Vrienden van 50 Cent vonden dan ook maar dat hij voor Katja moest gaan. "Ze ziet er veel beter uit dan Vivica en ze is ook nog eens elf jaar jonger!"

Katja liet ook al in het programma van Ruud de Wild op 3FM weten 50 Cent niet onaardig te vinden. "Het is echt een schatje, met die kuiltjes in zijn wangen. Als je 'm ziet geloof je echt niet dat ie met een geweer heeft geschoten. Eerder met een waterpistooltje!"

Praat ook mee op het Fok! Forum

Sauber heeft spijt

Sauber moet het in 2004 doen met Giancarlo Fisichella en Felipe Massa, maar Peter Sauber is niet helemaal gelukkig met de keuze van de Braziliaan.

Peter Sauber heeft het, als het over Massa gaat, over een "politieke beslissing" en zegt dat hij het jammer vindt dat hij Nick Heidfeld heeft moeten ontslaan.

"Nick bevindt zich nu in een heel moeilijke situatie en ik hoop dat hij een zitje kan vinden. Misschien lukt het bij Jordan", zegt Peter Sauber. "Indien het hem niet lukt om een racezitje te vinden dan moet hij voor een baan als testrijder gaan bij een team dat geen twee sterke rijders heeft".

De manier waarop Peter Sauber over Massa praat geeft te kennen dat Heidfeld nog steeds welkom is bij Sauber als testrijder.
Er wordt aangenomen dat Sauber Massa heeft moeten aannemen op vraag/dwang van Ferrari. Dit natuurlijk allemaal omdat Ferrari de motoren levert voor Sauber.

Uitslag Schotland-Nederland

Oranje speelde vandaag de eerste playoff wedstrijd uit in Glasgow tegen Schotland. Er werd met 1-0 verloren.

James McFadden scoorde in de 22e minuut het enige doelpunt (1-0).

Het duel ging aanvankelijk gelijk op. Na de goal van McFadden, na een goede één-twee en een doeltreffend door Frank de Boer aangeraakt schot, moest Oranje echter wel aanvallen.

Nederland zette in de tweede helft de Schotten op eigen helft vast, maar kon niet door de muur heenbreken. Clarence Seedorf, Rafael van der Vaart en Roy Makaay kwamen in de ploeg. Van Seedorf en Van der Vaart ging weliswaar enige impuls uit, maar tot scoren kwam Oranje niet. Jaap Stam, 'uitblinker' aan Oranje kant vanmiddag, zal in de return ontbreken, hij ontving een gele kaart en zal geschorst worden.


Schotland - Nederland (1-0)
22' McFadden 1-0

Geel: McFadden, Dailly* (Sch), Stam*, Ooijer (Ned)

* woensdag geschorst

Schotland: Douglas, McNamara, Pressley, Wilkie, Naysmith, Fletcher, Ferguson, Dailly, McCann (Pearson/72), Dickov (Miller/66), McFadden (Hutchison/91)

Nederland: Van der Sar, Ooijer, Stam, De Boer, Van Bronckhorst (Seedorf/46), Van der Meyde, Davids (Van der Vaart/61), Cocu, Overmars, Van Nistelrooij, Kluivert (Makaay/77)

Nederland speelt aanstaande woensdag de return in de ArenA te Amsterdam. De winnaar gaat naar het EK volgend jaar in Portugal.

Voetbal: Uitslag Schotland-Nederland

Het Nederlands Elftal speelde vanmiddag de eerste playoff wedstrijd voor EK kwalificatie tegen Schotland in Glasgow. Oranje moest een 1-0 nederlaag slikken.

Het duel ging aanvankelijk gelijk op. Na 22 minuten kon James McFadden na een goede één-twee echter via een door Frank de Boer aangeraakt schot 1-0 voor Schotland aantekenen.

Nederland zette in de tweede helft de Schotten op eigen helft vast, maar kon niet door de muur heenbreken. Clarence Seedorf, Rafael van der Vaart en Roy Makaay kwamen in de ploeg. Van Seedorf en Van der Vaart ging weliswaar enige impuls uit, maar tot scoren kwam Oranje niet. Jaap Stam, 'uitblinker' aan Oranje kant vanmiddag, zal in de return ontbreken, hij ontving een gele kaart en zal geschorst worden.


Schotland - Nederland (1-0)
22' McFadden 1-0

Geel: McFadden, Dailly (Sch), Stam, Ooijer (Ned)

Woensdag is de return in Nederland. De winnaar over twee duels plaatst zich voor het EK 2004 in Portugal.

Bondscoach Dick Advocaat heeft Wilfred Bouma en Arjen Robben van PSV aan zijn selectie voor het returnduel van het Nederlands Elftal met Schotland toegevoegd.

Door de schorsing van Jaap Stam komende woensdag zijn verdedigers schaars bij Oranje. Advocaat heeft enkel de beschikking over Frank de Boer, André Ooijer, Michael Reiziger en Giovanni van Bronckhorst. Philip Cocu en Boudewijn Zenden kunnen ook eventueel achterin spelen. Frank de Boer kampt echter met een lichte blessure aan een bovenbeen. Of Bouma aan spelen toekomt is de vraag. In ieder geval kan de bij PSV tot verdediger omgeschoolde voetballer centraal achterin uit de voeten, de positie waar De Boer en Stam doorgaans spelen.

Robben werd tot op heden door bondscoach Advocaat vooral als talent betiteld. Critici achten de linksbuiten van PSV echter al sterker dan nu opgestelde spelers. Robben zou op de plaats van Marc Overmars kunnen spelen als linksbuiten of linkermiddenvelder. Ook Zenden, die afgelopen zaterdag op de bank bleef, kan daar spelen. Robben's spel wordt echter als 'dreigender' ervaren, bij Overmars ontbrak het daar zaterdag aan.

Meer voetbalnieuws vind je op de Competitiemanager.
Discussieer ook mee in het voetbalforum van FOK!

Coffeeshop stuurt persbericht met joint

Verschillende Nederlandse redacties, waaronder Novum Nieuws, hebben deze week een persbericht mét joint ontvangen van een Utrechtse coffeeshop. Het persbericht ging over het 35-jarige bestaan van de 'oudste coffeeshop van Nederland'.

De coffeeshop opende in 1968 zijn deuren. Softdrugs was toen nog verboden. De toenmalige eigenaar, Holly Hasenbos, belandde hierdoor diverse keren in de gevangenis. Het jubileum wordt op 29 november gevierd. De presentatie zal dan worden verzorgd door Henk Westbroek.

Groot XTC-laboratorium ontmanteld

De Nationale Recherche heeft gisteravond in Duiven een groot XTC-laboratorium opgedoekt. Het laboratorium was vol in bedrijf en heeft in de afgelopen maanden ongeveer een miljoen pillen geproduceerd.

Het laboratorium bevond zich op de eerste verdieping van een bedrijfspand op een industrieterrein. Daar werden de pillen door middel van verhitting, bevriezing en onder hoge druk gemaakt. De afvalstoffen werden via een slang meteen in het riool geloosd.

Er zijn drie mannen aangehouden in het pand. Een vierde verdachte werd in zijn woning aangehouden. Het gaat om twee Amsterdammers, een ander komt uit Westervoort en de vierde uit België.

Bij het doorzoeken van de woningen werd beslag gelegd op zes kilo MDMA, één kilo amfetamine, zeker 100.000 XTC-pillen en 45.000 euro. In het laboratorium zelf werd nog eens 4,4 kilo MDMA gevonden. Tevens werd beslag gelegd op honderd liter PMK, een grondstof voor XTC.

Overvaller gedood door Belgische politie

De Belgische politie heeft vrijdagavond in Mechelen een man doodgeschoten die kort daarvoor met twee anderen een McDonald's overvallen had.

Een tweede dader werd door de politie in zijn bil geraakt, vluchtte een rivier in, maar kon worden opgepakt. De derde dader wist te ontkomen, maar is waarschijnlijk inmiddels gearresteerd. Hoewel er maar drie overvallers in de zaak zijn geweest, sluit de politie niet uit dat er meerdere mensen betrokken waren bij de overval, aangezien getuigen over meer dan drie daders spreken.

De daders zouden allochtonen uit Antwerpen zijn.

Britse kleuter krijgt eigen veerdienst

BennieB en Mosselmaster hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De 5-jarige Jordan Basford krijgt zijn eigen veerdienst om een afgelegen Brits eilandje te kunnen verlaten. Op deze manier kan de jongen naar het naburige eiland om daar naar school te gaan.

De jongen woont met zijn grootouders op het 3,5 kilometer lange eiland 'Egilsay'. In totaal wonen er 28 mensen op het eiland. De kinderen krijgen thuis onderwijs, maar Jordans grootouders zien hun kleinzoon liever naar een gewone school gaan. "Het lijkt heel idyllisch om een onderwijzer helemaal voor jezelf te hebben, maar wij vinden dat het niet goed is dat hij de hele dag alleen is en dan 's avonds thuis ons alleen maar heeft om mee te praten. Per slot zijn wij oud."

De veerdienst zou de overheid 26.000 pond gaan kosten. Dat is ruim 37.600 euro. Daar komen dan nog de kosten van een begeleider bij, die elke dag met de jongen mee moet gedurende de dertig minuten lange oversteek. Er is wel een reguliere veerdienst op het eiland, maar die sluit niet aan op de schooltijden.

Voordeel van de veerdienst is wel dat de andere bewoners van het eiland er ook gebruik van mogen maken.

Smerige bakker voor de rechter

Bakker J.P. uit het Limburgse Gulpen stond gisteren terecht voor de rechtbank in Maastricht omdat hij het in zijn dertig bakkerijen, in Gulpen, Maastricht en Heerlen, niet al te nauw nam met de hygiëneregels. Volgens Officier van Justitie Van Diem was het overal vies, smerig, goor en on-hygiënisch.

De lijst van de Officier leek haast onuitputtelijk: Dode muizen in de bakkerij, keutels niet alleen op de vloer, maar ook op planken en leidingen waardoor ze zo in het meel konden vallen, aangevreten meelzakken, levende motten, mottenlarven in het meel en beschimmelde emmers waaruit de bakker 's ochtends fruitpuree op de vlaai smeerde.

De bakker verklaarde dat de schuld bij anderen lag. Zo had hij in Maastricht een gore bakkerij overgenomen en was zijn bakkerij in Gulpen door een ander vervuild. De rechter constateerde echter dat de man wel in de vieze ruimten door was blijven bakken. Aangezien dit de tweede keer binnen een half jaar was dat de bakker moest voorkomen concludeerde de rechter dat de bakker zijn zaakjes niet meer onder controle had. Waarop de bakker meldde dat hij dat zelf ook gezien had en 29 van zijn bakkerijen verkocht heeft.

Of bakker J.P. zijn overgebleven zaak in Gulpen, waar het naar eigen zeggen nu wel schoon is, mag blijven voortzetten moet de rechter nog beslissen.

11 doden bij bezichtiging cruiseschip

Bij een ongeluk op het nieuwe Britse passagiersschip Queen Mary II zijn zaterdag elf mensen om het leven gekomen toen de loopbrug naar het schip instortte. Twintig mensen raakten gewond.

Alle slachtoffers waren bezoekers die het staalwerk van het schip wilden bekijken. Het ongeluk vond plaats in het Franse Saint Nazaire, waar het schip wordt gebouwd. Over de identiteit van de slachtoffers is niets bekend.

De Queen Mary II is met 345 meter het grootste passagiersschip ter wereld. Eind september volbracht het schip zijn eerste proefvaart. Begin 2004 zou het in de vaart genomen moeten worden.

Bordspel Review: De Weerwolven van Wakkerdam

FOK! user mamamiep schreef de volgende leuke review:

Elk jaar wordt in Eindhoven het Spellenspektakel georganiseerd. Dit is een evenement waar je voornamelijk kaart- en bordspellen kan spelen en kopen. Een aantal dagen geleden was het dan zover.

Een van de populaire nieuwe spellen was De Weerwolven van Wakkerdam. Het aantal tafels waaraan het gespeeld kon worden werd snel uitgebreid en nog stonden er mensen te wachten. Wat is er dan zo leuk aan het spel?


Het feit dat het door 999 Games wordt uitgegeven kan er mee te maken hebben, aangezien meerdere spellen van hen een hit zijn geworden, waaronder Kolonisten van Catan.

'Integratiedebat is te eenzijdig'

Bij integratiedebat in Nederland wordt teveel gekeken naar de eisen waaraan nieuwkomers moeten voldoen. Dat zei algemeen secretaris ds. Ineke Bakker van de Raad van Kerken vandaag.

Bakker zei dit tijdens een publieksdag in Amsterdam Zuidoost in het kader van de jaarlijkse Migrantenweek. "Integratie is een tweezijdig proces", zei Bakker. "We vragen niet alleen dat nieuwkomers de Nederlandse taal leren en de cultuur leren kennen, maar ook dat de Nederlandse samenleving en overheid veranderen, zich er rekenschap van geven dat er nieuwe mensen in ons midden zijn, en geïnteresseerd zijn in hun waarden, normen en cultuur."

Middels een petitie lieten de organisatoren van de Migrantenweek, waaronder de Raad van Kerken, FNV, CNV en het instituut voor multiculturele ontwikkeling FORUM, merken dat ze tegen de "verharding" van de samenleving zijn ten opzichte van immigranten. Ze roepen de overheid dan ook op om de diverse initiatieven van maatschappelijke en levensbeschouwelijke organisaties te ondersteunen, die zich inzetten voor het samenleven van verschillende bevolkingsgroepen.

Volgens hen zijn religieuze en levensbeschouwelijke groepen bij uitstek in staat om dialoog en wederzijds respect te stimuleren en bevorderen. In de petitie wordt van migrantenorganisaties gevraagd dat zij zich niet moeten isoleren. Ook moeten ze contact zoeken met andere maatschappelijke groeperingen.

Nieuwe helikopter van politie kan niet vliegen

Het ministerie van Binnenlandse Zaken dreigt een grote helikopterorder ter waarde van 59 miljoen euro af te blazen bij de Belgische helikopterleverancier Helifly. De reden: de helikopters zijn te zwaar om veilig mee te vliegen.

Voor het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) had het ministerie acht helikopters besteld. Doordat de helikopters volgestouwd zijn met de allernieuwste technische snufjes, zijn ze te zwaar geworden. Ze komen niet eens meer van de grond af.

De Belgische leverancier had al twee keer om uitstel gevraagd, omdat de opdracht lastig was uit te voeren. Het KLPD wilde dat de heli's werden uitgerust met de modernste zoek- en weerradars, tv-straalzenders en andere communicatieapparatuur. Ook moest het mogelijk zijn lange vluchten te maken zonder tussenlanding. Al die snufjes zorgden voor veel extra gewicht.

Het Nationale Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium zal nu onderzoek naar de helikopters doen. Over enkele weken zal zij rapport uitbregen, waarna het ministerie besluit of de order definitief wel of niet door zal gaan.

Grote rechtszaken gaan gespreid worden

Grote strafzaken zullen meer verdeeld gaan worden over de rechtbanken in het land. Dit om de Randstad te ontlasten. Het Radio 1 Journaal meldt dit vandaag.

Het gaat om rechtszaken die meer dan dertig uur zittingstijd vergen van de meervoudige kamer. Veel van deze zaken, waarbij het vaak om georganiseerde misdaad gaat, dienen in de randstad. Met name de rechtbanken van Amsterdam en Rotterdam bezwijken onder de grote werkdruk. De grote zaken maken ongeveer tien procent uit van alle rechtbankzittingen.

Het Landelijk Coördinatiecentrum Megazaken zal met het Openbaar Ministerie gaan overleggen waar strafzaken worden behandeld. Zo zal er onder meer gekeken worden naar capaciteit, expertise en faciliteiten.

Prijzenoorlog supers: zevende ronde gaat in

De zevende ronde van de prijzenoorlog tussen de supers dient zich aan. Zo gaat Albert Heijn (AH) met ingang van maandag de prijzen van haar zuivelproducten sterk verlagen. Een literpak halfvolle melk, karnemelk of magere yoghurt gaat 0,49 euro kosten en een liter vla 0,85 euro.

De goedkopere zuivelproducten zullen onder een nieuwe naam in het assortiment komen. Onder de naam van 'De Zaanse Hoeve' zal de zuivellijn in de winkels van AH liggen, waarvan de producten gemiddeld 15 à 25 procent goedkoper zijn dan die van het huismerk.

AH zegt met het bekend maken van het nieuws het prijsverschil met andere supermarkten te willen verkleinen. "We hoeven niet de goedkoopste te zijn, maar het verschil is het afgelopen jaar te groot geworden", aldus een woordvoerder zaterdag. Hij doelde daarbij onder meer op Duitse discounters die vooral goedkope buitenlandse melk aanbieden voor ver onder de vijftig eurocent.
_
De prijzenoorlog tot nu toe:

ronde 1: AH verlaagt de prijzen van ruim duizend producten. Anderen volgen.
ronde 2: AH verlaagt de prijzen van 300 artikelen, anderen volgen weer.
ronde 3: Super de Boer en Konmar verlagen de prijzen van 250 producten
ronde 4: Edah zet de vierde ronde in, door opnieuw vele artikelen te verlagen in prijs.
ronde 5: AH verlaagt de prijs van 300 producten.
ronde 6: Discounters slaan terug

Hoewel de consument profiteert van de prijzenoorlog, geldt dit lang niet voor iedereen. De prijzenslag heeft negatieve gevolgen voor de discounters zoals Aldi en Lidl, maar ook de kleine zelfstandige ondernemer. Zo viel afgelopen woensdag het eerste slachtoffer.

Irak: Bremer wil macht snel overdragen

nyrem had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Irak De Amerikaanse bewindvoerder in Irak, Paul Bremer, wil volgend jaar zomer de macht overdragen aan een nieuwe Iraakse overgangsregering. Vantevoren zullen stamleiders uit alle achttien provincies een nationale assemblee samenstellen die de nieuwe regering moet kiezen. Dat meldt de Amerikaanse zender ABC. Irak zou enthousiast gereageerd hebben op het plan.

De nationale assemblee wordt in het voorjaar samengesteld en moet 200 tot 300 leden gaan tellen. Het aantal afgevaardigden per provincie is afhankelijk van het aantal inwoners. Naar verluidt heeft Bremer het plan gisteren in Bagdad besproken met de huidige Iraakse regeringsraad.

In het voorstel staat verder dat de Iraakse grondwet binnen twee maanden moet worden herschreven en dat er verkiezingen moeten worden gehouden voor een echte regering. In Afghanistan hebben de Amerikanen de machtsoverdracht op eenzelfde manier geregeld.

Powell zei vrijdag nog dat de Verenigde Staten op den duur de Irakezen zelf wil laten beslissen wie ze als hun leider willen. Zelf verklaarde de minister nog niemand geschikt genoeg te vinden om het etnisch en religieus uit elkaar gescheurde Irak te binden.

Verdachten aangehouden na brand boerderij

FEEST had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Na een uitslaande brand in een boerderij en naastgelegen schuur in 's-Gravendeel heeft de politie twee jongeren uit die plaats aangehouden. De jongens van 17 en 18 jaar worden verdacht van brandstichting.

De brand woedde in de nacht van vrijdag op zaterdag en zorgde ervoor dat de woning en de loods verloren zijn gegaan. Ongeveer tien koeien kwamen om het leven. Uit voorzorg werden de bewoners van vijf woningen aan de overkant geëvacueerd. De bewoners van de getroffen boerderij moesten door agenten gewekt worden. Ongeveer 40 brandweerlieden van vier korpsen kwamen er aan te pas om het vuur te bestrijden. Hoewel binnen vijftig minuten het sein brand meester kon worden gegeven, duurt het nablussen nog geruime tijd.

In verband met eerder branden in de Zuid-Hollandse plaats, was de politie erg alert. Op 3 november ontstond brand in een leegstaande schuur. Afgelopen weekeinde bluste de brandweer diverse vuurtjes van onder andere een schuurtje en een aanhanger.

'Googlen' populair bij woordverkiezing

Sinds enkele dagen kan gestemd worden voor het 'woord van het jaar 2003'. Op de site komen allerlei woorden voorbij die afgelopen jaar op de een of andere manier in het nieuws zijn geweest. Woorden als 'Googlen', 'Mabelgate', 'hittedoden', 'Senseotje' en 'massavernietigingswapen' scoren hoog in de tussenstand.

Hoewel recent bleek dat Nederlanders vinden dat hun taal verloedert, vindt Koen Gubbels, de initiatiefnemer van de verkiezing, juist het tegenovergestelde: "Wij hebben dagelijks te maken met taalpuriteinen die menen dat de Nederlandse taal verloedert, maar de vele nieuwe woorden die in de media opduiken, laten zien dat onze taal nog springlevend is."

Bezoekers van de site kunnen ook eigen woorden aandragen. Degene die het woord aandraagt waarop de meeste stemmen worden uitgebracht, krijgt op 31 december een toepasselijke prijs: een set woordenboeken.

Sinterklaas veilig aangekomen

Sinterklaas is zojuist met zijn stoomboot, de Pakjesboot 12, in Zwolle gearriveerd. Hoewel communicatie met de Sint pas om 10 over 12 tot stand kon komen en presentatoren Rik Hoogendoorn en Dieuwertje Blok zich al afvroegen of de Sint wel echt zou aankomen, bleek er uiteindelijk toch geen reden tot angst te zijn.

Een klein probleempje bij de intocht was één rare Zwarte Piet die door Sinterklaas eigenlijk naar Spanje teruggestuurd was omdat hij lijdt aan Notenkolder. Volgens de Sint krijg je dat als je "heel erg veel te veel pepernoten eet". Een kenmerk van deze ziekte is dat je "alles achterstevoren en andersom gaat doen". Dat het duidelijk is dat de betreffende Piet, die per ongeluk in Zwolle en niet in Spanje terecht kwam, aan Notenkolder lijdt, bleek wel uit het feit dat hij Dag Sinterklaasje zong, toen de boot van de goedheiligman nog niet eens in zicht was.

Toegejuichd door vele kinderen zette Sinterklaas om 12.28 uur voet op Zwolse bodem. Natuurlijk werd hij welkom geheten door de burgemeester van Zwolle, Henk-Jan Meijer. De goedheiligman zal aansluitend een rijtoer door de stad maken, vanzelfsprekend geflankeerd door zijn vele Pieten.

Weblog GeenStijl in opspraak

Weblog GeenStijl moet met onmiddellijke ingang van het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) een stigmatiserende zin van haar website halen, anders wordt er aangifte gedaan bij de politie. Het gaat om een zin bij een item dat eind oktober bij het begin van de ramadan geplaatst werd, en dat satirisch was bedoeld. Na enkele malen Kut-Marokkaantjes stond geschreven: ''Nou niet zeiken dat we weer eens een hele bevolkingsgroep stigmatiseren, want zelfs de Partij van de Afbraak doet er aan mee. Bang voor represailles zijn we ook niet, want de ramadan is vandaag begonnen. Dus overdag zien die gasten sowieso scheel van de honger en 's avonds hebben ze ook geen tijd, want dan moet er worden gegeten. Om daarna natuurlijk weer scooters te stelen, laptops te verhandelen en weerloze vrouwtjes te beroven''.

Met name over de laatste zin is het MDI gevallen. Volgens het MDI wordt hier gesteld dat 'de Marokkanen' zich bezig houden met dit soort 'activiteiten'. Dit is volgens MDI-medewerker César Heukeshoven, stigmatiserend en strafbaar in Nederland.

Geenstijl heeft laten weten er niet over te peinzen de gewraakte zin te verwijderen: ''Aangezien er niks mis is met de aangehaalde opmerking. De door ons satirisch - om maar eens een actuele term te gebruiken - beschreven criminele activiteiten werden namelijk specifiek toegeschreven aan de zogenaamde kut-Marokkaantjes''.

Brief naar Donner

Over GeenStijl is ook een brief gestuurd naar minister Donner van Justitie. De brief is afkomstig van de jurist Frans Cuijpers, die eerder Henk van Dorp wilde aanklagen voor een uitlating over de paus. Dat plan heeft Cuijpers inmiddels laten varen, omdat de uitlating van Van Dorp volgens hem wel kwetsend was, maar toch niet zodanig als hij in eerste instantie had gedacht.

Van Dorp zei bij een foto van een zichtbaar zwakke paus: ,,Als het een huisdier was, zou je 'm laten inslapen''. Cuijpers dacht dat Van Dorp had gezegd ''laten afmaken'', en laat daarom zijn plan voor een aanklacht vallen. Bovendien heeft volgens Cuijpers Jan Mulder zich onlangs nog veel schunniger over de paus uitgelaten. Mulder speculeerde er namelijk over hoe een celibatair levende man met seksuele gevoelens omging. Schandelijk, volgens Cuijpers.

De klacht over GeenStijl van Cuijpers heeft betrekking op een artikel dat de weblog plaatste naar aanleiding van de klachten van de jurist over Henk van Dorp. GeenStijl schreef toen dat Van Dorp zich nog mild had uitgelaten, '' wat ons betreft mag die Poolse gek zo snel mogelijk uit de weg worden geruimd en dan graag op een erg naargeestige manier''. Volgens GeenStijl is de paus, vanwege het feit dat het Vaticaan tegen condooms is en openlijk laat weten dat die niet deugen, mede verantwoordelijk voor vele aids-doden in Afrika.
Cuijpers is ook verontwaardigd over een reactie die door een lezer op de site van GeenStijl werd geplaatst. Daarin werden het adres en telefoonnummer van Cuijpers vermeld, met de mededeling 'hier effe flink wat muilperen in de pan te jassen'. Cuijpers zegt hiervan enorm geschrokken te zijn.

Volgens het Nederlands Dagblad, (dat weet te melden dat Cuijpers in Den Haag woont, een studie theologie volgt en vroeger werkzaam was als jurist op het ministerie van Verkeer en Waterstaat), wil Cuijpers van Donner weten of ''iedereen op televisie en op internet maar zijn strot mag opentrekken en van alles mag uitbraken''.

Hulpsinterklaas op de bon geslingerd

Thuglawz en top020 hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Hoewel de goedheiligman pas vandaag met zijn stoomboot zal arriveren, is één van de hulpsinterklazen vrijdagmiddag al op de bon geslingerd. De 18-jarige man liep namelijk samen met een vriend op de Europaweg in Groningen. Aangezien dit een autosnelweg is, mochten de mannen daar niet wandelen.

Het tweetal verklaarde bezig te zijn met het opnemen van een videoclip voor de Sinterklaasavond op hun school. Beide mannen kregen een boete van elk 57 euro.

Moslimgroep pleegt aanslagen in Istanbul

Reya, syl68 en Deru / Xurex hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De onbekende Turks-islamitische groep IBDA/C heeft vanochtend aanslagen gepleegd op twee synagogen in Istanbul. Daarbij zijn minstens 15 doden en meer dan honderd gewonden gevallen.

De ernstigste explosie trof de Neve Shalom-synagoge. De andere bom ging af bij de Beth Israël-synagoge. Zaterdag is de joodse rustdag, de sabbat. In de synagogen hadden zich daarom veel mensen voor het gebed verzameld.

De ene aanslag werd gedaan met een autobom, bij de andere blies iemand zichzelf op in een auto.

Update 13:08

De Turkse regering twijfelt aan de betrokkenheid van de fundamentalistische groepering IBDA/C bij de aanslagen. De organisatie zou niet in staat zijn tot dergelijke acties, en bovendien leidt de groep, sinds in 1998 de leider werd gearresteerd, een slapend bestaan.

Turkije sluit niet uit dat al-Qaeda achter de terreur zit.

Powell: geen nieuwe leider opgestaan in Irak

speedfreaxs stuurde ons via de newssubmit dit geheel herschreven bericht:

IrakDe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, is van mening dat er in Irak tot op heden nog niemand is opgestaan die leiding kan geven aan het land. De uitspraken van Powell zijn als een klap in het gezicht ervaren door de leden van de Iraakse regeringsraad.

Powell zei vrijdag dat de VS op den duur de Irakezen zelf wil laten beslissen wie ze als hun leider willen. Zelf verklaarde de minister nog niemand geschikt genoeg te vinden om het etnisch en religieus uit elkaar gescheurde Irak te binden.

Amerika leverde de laatste tijd kritiek op de Iraakse regeringsraad, onder meer omdat de Amerikanen van mening zijn dat de leden van de raad onderling verdeeld zijn. Uit de woorden van Powell was te proeven dat hij de leden hooguit geschikt acht als lokale leiders.

Op nationaal niveau is Powell naar eigen zeggen op zoek naar een 'Iraakse Hamid Karzai'. Volgens hem is de Afghaanse president Karzai een goed voorbeeld van hoe men een sterk verdeeld land moet leiden.

RTL verwacht ruim drie miljoen voetbal kijkers

De verwachting is dat ruim drie miljoen mensen vanmiddag zullen kijken naar de wedstrijd Schotland-Nederland in de play-offs voor een plaats op het EK voetbal van volgend jaar. De wedstrijd wordt om 16:00 uur live uitgezonden op RTL 4.

Ook de intocht van Sinterklaas is in veel gemeenten rond die tijd. In Schotland zelf zullen zo'n 5000 Oranjesupporters aanwezig zijn in het winderige en uitverkochte Hampden Park.

Politie Rio doodt recordaantal criminelen

SONOR had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De politie van de Braziliaanse stad Rio de Janeiro heeft in oktober 132 mensen doodgeschoten. Volgens de Braziliaanse media is dat een nieuw record. Daarbij zou het niet alleen om misdadigers gaan, zegt de Braziliaanse regeringsfunctionaris voor mensenrechten Jorge da Silva.

De internationale mensenrechtenorganisatie Amnesty International riep president Lula da Silva op in te grijpen en het rechtssysteem te hervormen.

Vermiste moeder dood aangetroffen

moussy had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 25-jarige vrouw uit Den Helder die sedert afgelopen zondag werd vermist, is dood aangetroffen in de achtertuin van haar woning. De vrouw, Patricia Bouwens, was door haar man opgegeven als vermist; ze zou weggelopen zijn na een echtelijke ruzie.

De afgelopen week heeft de politie met man en macht in duinen en waterpartijen gezocht naar de vrouw, die moeder is van drie jonge kinderen. In Hart van Nederland op SBS6 deed de moeder van Patricia deze week nog een emotionele oproep. Ze kon zich niet voorstellen dat haar dochter haar kinderen zo lang in de steek zou laten.

Het lichaam van Patricia werd gevonden na een huiszoeking, die werd uitgevoerd omdat de politie een en ander toch niet vertrouwde. De 24-jarige echtgenoot is aangehouden. De kinderen zullen worden ondergebracht bij familie.

PvdA ligt nog steeds goed bij peiling

Uit de meest recente peiling van Interview-NSS (De Politieke Barometer) blijkt dat de PvdA nog steeds goed in de markt ligt bij de kiezers. De sociaal-democraten staan op 49 zetels, 7 meer dan bij de afgelopen verkiezingen. Het CDA zou terugvallen naar 38 zetels, hetgeen één minder is dan de peiling van twee weken terug, en 7 minder dan de partij er nu bezit.

De VVD komt nu uit op 27 zetels, ééntje onder het niveau van de verkiezingen, maar 2 meer dan bij de vorige peiling. Doordat D66 op 6 zetels blijft staan zouden CDA, VVD en D66 nu geen Kamermeerderheid meer halen.

Zwakke broeder is de LPF die terugvalt naar 3 zetels, waar de partij er twee weken terug nog op 5 kon rekenen. In de Kamer heeft de partij van Mat Herben er nu 8. De SP blijft op winst staan: 13 zetels tegen 9 nu in de Kamer:


PartijTweede KamerPeiling 30-10Deze week
CDA443837
PvdA424949
VVD282527
SP9 1313
LPF853
GroenLinks889
D66666
ChristenUnie344
SGP222
Overige Partijen000
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.