FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 3 november 2003

Vreemde cirkels in sojaplantveld aangetroffen


Vreemde cirkels in de metershoge sojaplanten (Foto: Mark Tolle/TPS)

In de staat Wisconsin is deze week een mysterieuze formatie van cirkels en lijnen in een sojabonenveld aangetroffen. Volgens een graancirkelonderzoeker is de formatie zeker drie tot vier weken oud. De formatie is tot die tijd onontdekt gebleven.

De formatie in Adams County heeft volgens onderzoeker Wilson kenmerken dat hij authentiek is, maar is er niet zeker van. In de cirkels zijn er planten aangetroffen die nog gewoon groen waren, terwijl alle planten rondom de cirkels bruin waren. Ook zijn er geen beschadigingen of afgebroken bladeren aan de planten gevonden, die bij nep-cirkels wel aangetroffen worden. Deze beschadigingen worden veroorzaakt door de planken of ander materiaal waarmee nep-cirkels platgemaakt worden.

In het gebied zijn vaker sojaboonplantcirkelformaties aangetroffen. Er zijn vermoedens dat het te maken heeft dat zich in het gebied een historische begraafplaats bevindt. In Engeland worden nabij historische begraafplaatsen ook vaak graancirkelformaties aangetroffen.

Agenten bedreigd met broodmes

Underwater had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 15-jarige jongen uit Venlo is opgepakt, nadat hij agenten bedreigde met een broodmes.

De agenten wilden de jongen pakken, omdat hij was weggelopen uit een zorg-instelling. Hij haalde echter een mes tevoorschijn. De agenten wisten de jongen uiteindelijk te overmeesteren met behulp van pepperspray. De jongen probeerde de agenten nog te raken, door het mes naar hen toe te gooien, maar miste zijn doel net. Inmiddels in hij terug bij de instelling.

Formule 1: Duitse politie doet inval bij Toyota

MauriceWeert had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Duitse politie heeft bij het hoofdkwartier van Toyota in Keulen een inval gedaan. De Formule 1-afdeling van de Toyota wordt verdacht van bedrijfsspionage. De politie heeft een medewerker van het team gearresteerd en computers, tekeningen en software in beslag genomen.

De aanleiding tot de inval was een officiële aanklacht van Ferrari. Een niet nader genoemd teamlid van Ferrari zou aan de politie bewijzen van plagiaat hebben doorgegeven, al wil noch de politie, noch Reuters daar nadere informatie over verschaffen. De gearresteerde Toyota-medewerker heeft bij Ferrari gewerkt

Al eerder dit jaar werd opgemerkt dat de Toyota TF03 veel lijkt op de Ferrari F2002. Niet vreemd als je kijkt naar het grote aantal Toyota-medewerkers dat ooit in dienst was bij Ferrari. De Duitse politie zei wel dat het onderzoek zich richt op één specifiek persoon en niet op het Toyota-team als geheel.

En voor meer nieuws kijk je op de FOK! F1-manager!

Theater Review: Toneelgroep Amsterdam - Teorema

Artistiek leider van Toneelgroep Amsterdam, Ivo van Hove, nodigt met enige regelmaat gasten uit om bij zijn gezelschap voorstellingen te maken. Dit jaar is dat onder andere Emio Greco, een Italiaanse choreograaf, die samen met regisseur Pieter C Scholten en een aantal acteurs van Toneelgroep Amsterdam de voorstelling Teorema maakte. Ik ging namens FOK! kijken in de Utrechtse schouwburg. Op de volgende pagina vind je wat meer informatie over de makers en de auteur en op de laatste pagina kun je lezen wat ik ervan vond.

Vierde deel Indiana Jones in de maak

Regisseur Steven Spielberg heeft bekend gemaakt dat er definitief een vierde deel komt in de Indiana Jones serie: "Het is zover. We gaan filmen in mei 2004 en de film zal gaan draaien in de zomer van 2005."

De hoofdrolspeler uit de eerste drie delen, Harrison Ford, heeft toegezegd weer mee te spelen in deel vier. Het is nog onzeker of Sean Connery en Kate Capshaw ook weer meedoen.

De Indiana Jones reeks is een idee van George Lucas en Steven Spielberg. Wereldwijd heeft de trilogie 1,5 miljard dollar opgebracht. 'Raiders of the Lost Ark', 'The Temple of Doom' en 'The Last Crusade', worden momenteel op dvd uitgebracht.

Chauffeur neergestoken door ongeduldige fietser

boppie1970 en Roel's Weblog hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In het Belgisch-Limburgse Riemst dat net over de grens bij Maastricht ligt, is een 50-jarige vrachtwagenchauffeur neergestoken door een fietser. De chauffeur was samen met twee collega's bieten aan het laden in het veld. De fietser moest wachten op de vrachtwagens, die de weg versperden.

De fietser en de chauffeur kregen het hierover aan de stok. Toen de chauffeur de fiets van de dader afpakte en wegsmeet, haalde de fietser een mes tevoorschijn en stak hem neer. Het slachtoffer is in het ziekenhuis van Luik met spoed geopereerd. De man verkeert niet in levensgevaar.

De Inuit willen terug naar hun vaderland

Sessy had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Inuit uit Groenland hebben een aanklacht ingediend bij de hoogste rechtbank van Denemarken. Zij menen illegaal te zijn verjaagd uit hun natuurlijke leefomgeving. Het volk werd in 1953 door de Denen verjaagd omdat hun woonomgeving moest wijken voor de Amerikaanse basis Thule.

Het betreft één van de belangrijkste en meest geheime Amerikaanse luchtbases. Thule zal in de toekomst van essentieel belang worden voor het "Star Wars Missile Defense System". Vanuit Groenland kunnen de Amerikanen de militaire activiteiten van Rusland beter in de gaten houden. Ook kan er eerder worden gereageerd op een mogelijke nucleaire aanval.

De advocaten van de Inuit zeggen dat het gebied waar zij heen verjaagd zijn niet genoeg voedsel oplevert om het voortbestaan van het volk te waarborgen. Vier jaar geleden besliste een Deense rechtbank al dat ze onrechtmatig verplaatst zijn. Nu moet er worden besloten of ze weer terug mogen keren naar hun vaderland.

De advocaten zeggen dat als zij de zaak winnen, de Amerikanen hun basis zullen moeten verplaatsen. Experts zeggen dat het er erg om zal spannen, en schatten de kans op winst voor de Inuit op 50%.

Indiase man kookt vrouw op traditionele wijze

moonflower343, Flying_Vee, glueman, _t-i-m_ en Zebo hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een rechtbank in India heeft Sushil Sharma, een voormalige politicus en eigenaar van meerdere restaurants in New Delhi, schuldig bevonden aan de moord op zijn vrouw. Na het misdrijf had hij haar op traditionele wijze bereid, voor zover bekend het eerste geval van Tandoori-mens. De man hangt nu de doodstraf boven het hoofd.

Sharma schoot zijn vrouw in 1995 dood en sneed haar daarna in stukjes. Hierna ging hij naar één van zijn restaurants en legde de met boter ingesmeerde lichaamsdelen in een traditionele Indiaase kleioven, waarin normaal het vlees boven houtskool gaar wordt.

Sharma pleegde het misdrijf omdat hij vermoedde dat zijn vrouw overspel had gepleegd. Na de moord dook hij onder bij vrienden. Twee van hen, die net als Sharma belangrijke functies hadden binnen de Congres-partij, zijn maandag schuldig bevonden aan medeplichtigheid.

Israël gevaarlijkste land volgens burgers EU

Mutant01 en nyrem hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Uit een enquête van de Europese Commissie is gebleken dat de meeste inwoners van de EU Israël een gevaarlijk land vinden. Er werden in totaal 7515 mensen uit de hele EU ondervraagd. Ze moesten op een lijst met 15 landen aankruisen welke landen zij als "bedreiging voor de wereldvrede" beschouwden. 59% van de ondervraagden noemde Israël. Onder de Nederlandse ondervraagden was dit zelfs 74%.

Israël heeft woedend gereageerd op deze uitkomst. EU-voorzitter Italië heeft onmiddellijk gezegd dat de enquête niet het standpunt van de EU weergeeft.

Géén GP Canada?

Een Grand Prix van Canada in 2004 lijkt definitief van de baan.

Beauco wist ons vandaag het volgende te melden:

Door de nieuwe "anti-tabaks reclame wetgeving" in Canada moest een slordige US$ 200 miljoen extra opgebracht worden door de organisatie ter compensatie voor teams.
Dit blijkt niet gelukt aldus een in de Canadese krant La Presse gepubliceerd rapport.
Het rapport zegt dat Brouwerij Molson Inc. en hockey baas George Gillett er niet in geslaagd zijn om het via sponsors bij elkaar te krijgen.

Alonso bij Ferrari binnen 2 jaar

Volgens Niki Lauda zal het geen 2 jaar meer duren voordat Alonso naar Ferrari gaat.

Volgens Niki Lauda zal Fernando Alonso binnen 2 jaar voor Ferrari gaan rijden. Lauda denkt dat Briatore hem zal laten gaan.

"Het zal niet meer zo lang duren vooraleer Flavio Briatore Fernando Alonso zal overplaatsen naar Ferrari. Het zal zeker niet langer duren dan 2 jaren. Hij zal Alonso zeker en vast voor een groot bedrag laten gaan", zegt Niki Lauda tegen "Gazetto Della Sport".

Lauda denkt dat het nodig is dat Alonso naar een topteam gaat, omdat hij en Kimi Räikkönen de beste rijders zijn van de jongere generatie. Deze jongens hebben nog een grote toekomst voor zich.

"Kimi Raikkonen en Fernando zijn de beste jonge rijders op dit moment, maar Kimi hangt vast bij McLaren en dus zal Ferrari de andere inpikken. Misschien eerst een seizoen langs Michael Schumacher voor die stopt op het einde van 2006", vertelt Niki Lauda.

DVD Review: Tiësto In Concert

Onlangs verscheen een uniek concert in de dancewereld op DVD. Nooit eerder werd zo'n show gebouwd rond één man, maar we hebben het dan ook niet over zomaar iemand.

's Werelds beste DJ wist in mei van het afgelopen jaar 25.000 mensen naar het Gelredome in Arnhem te trekken om daar een nachtvullend programma te bieden dat zijn weerga niet kende.

Hoe vat je een show van ruim acht uur samen op DVD? Ik bekeek Tiësto In Concert thuis op de buis.


Tweespalt in VVD over Hirsi Ali

Eerder dit weekend berichtten we dat VVD-Kamerlid Clemens Cornielje in het Reformatorisch Dagblad liet weten dat Ayaan Hirsi Ali afspraken binnen de fractie geschonden had door standpunten te verkondigen die door de fractie afgewezen waren. Ze zou volgens Cornielje zelfs op het matje worden geroepen door de fractie.

Vandaag laat echter een woordvoerder van de VVD-fractie weten dat Hirsi Ali wél degelijk het fractiestandpunt omtrent het islamitisch onderwijs verwoord heeft. ''De opmerkingen van Cornielje zijn voor zijn eigen rekening'', aldus de woordvoerder.

Er was al verwarring ontstaan over de uitlatingen van Cornielje, omdat in de Tweede Kamer VVD-fractievoorzitter Van Aartsen Hirsi Ali's betoog leek te steunen.

Kluivert breekt met zaakwaarnemer

Patrick Kluivert moet op zoek naar een nieuwe zaakwaarnemer.

De spits van FC Barcelona heeft gebroken met Sigi Lens, die al vanaf zijn eerste profcontract bij Ajax zijn belangen behartigde. "De chemie is een beetje over, zoals dat zo mooi heet", verklaarde Lens tegenover het ANP. "We hebben in ieder geval geen ruzie."

Kluivert staat de laatste maanden in de belangstelling bij enkele Engelse clubs en de aanvaller zinspeelde ook zelf op een vertrek omdat hij door de fans van Barça geregeld werd uitgefloten. De oud-Ajacied kan voor een transfersom van slechts 1,8 miljoen euro naar een andere club. "Dat kan lucratief zijn", gaf Lens toe. "Maar misschien ben ik niet zoals andere zaakwaarnemers. Als het niet meer klikt en het gevoel niet meer goed is, moet je stoppen."

[update] FNV-leden steunen najaarsakkoord

Roel's Weblog had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De leden van de vakbonden van FNV hebben met een meerderheid van 56 procent voor het najaarsakkoord met het kabinet gestemd. Dat is zojuist bekend geworden. Alle 1,2 miljoen leden konden door middel van een enquête voor of tegen het akkoord stemmen. Uiteindelijk deden 217.000 leden dat.

De uitslag is overigens nog niet zeker. De federatieraad, het 'parlement' van de FNV, beslist 17 november of zij het akkoord overneemt.

In het najaarsakkoord tussen FNV en het kabinet staat dat de werknemers voor twee jaar een loonstop accepteren in ruil voor het minder hard ingrijpen in de vut, het prepensioen, wao en ww.

'Zwijndrecht moet straatnaam Turk wijzigen'

MiGhTy MiKe had ons via de newssubmit het volgende te melden:

BenzakourZwijndrecht moet de straatnaam Turk veranderen. Dat vindt schrijver Mohammed Benzakour, die zelf van Marokkaanse komaf is. Benzakour vindt dat er van de straatnaam een beledigende, aanstootgevende werking uitgaat naar de Turkse gemeenschap als geheel. Vooral jonge Turken die er wonen zouden er last van hebben, bijvoorbeeld als ze bij een sollicitatie opgeven waar ze wonen.

De gemeente Zwijndrecht heeft laten weten dat de straatnaam ongewijzigd blijft. De straat is vernoemd naar het voormalige tuinbedrijf Turk dat in de straat was gevestigd. Zwijndrecht wil die uitleg nog wel in kleine lettertjes onder de straatnaam voegen, maar Benzakour vindt dat onvoldoende.

Benzakour, die als schrijver meerdere prijzen won, kwam eerder in het nieuws toen hij liet weten sympathiek tegenover de AEL-NL te staan, en wellicht in de toekomst leider daarvan te willen worden. De AEL-NL deed hem daartoe al eens een verzoek, vlak nadat hij wegens plagiaat bij de Volkskrant ontslagen was, maar hij zag daar toen vooralsnog van af.

-
Column waarin Benzakour zijn ongenoegen over de straatnaam laat blijken.

Nederlander krijgt levenslang in Thailand

ozzietukker en Roel's Weblog hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geschokt op het vonnis van de Thaise rechter over de Nederlander Machiel Kuijt gereageerd. Kuijt is in hoger beroep in Thailand veroordeeld tot een levenslang veroordeeld wegens drugshandel. De Nederlander werd in maart vorig jaar nog vrijgesproken van de aanklacht. Hiervoor zat Kuijt al bijna vijf jaar in voorarrest.

Afgelopen vrijdag werd Kuijt in alle stilte naar de rechtbank overgebracht in afwachting van het vonnis. Zijn advocaat en de Nederlandse ambassade kregen vandaag pas lucht van de uitspraak. Na zijn vrijspraak in maart 2002 bleef Kuijt vastzitten in afwachting van het hoger beroep dat het Thaise Openbaar Ministerie tegen hem had aangetekend.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft diep geschokt gereageerd op de gang van zaken. Een woordvoerder van het ministerie heeft in een reactie aangegeven de situatie "onbegrijpelijk te vinden" Minister De Hoop Scheffer heeft na het bekend worden van de uitspraak vandaag direct de Thaise ambassadeur ontboden.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is vooral benieuwd of er nieuwe feiten over Kuijt aan het licht zijn gekomen die de sprong van de rechter kunnen verklaren. Wanneer het vonnis blijft staan is er geen mogelijkheid dat Kuijt zijn straf in Nederland uit kan zitten. Nederland en Thailand kennen geen verdrag waarin is afgesproken dat veroordeelden in eigen land hun straf kunnen uitzitten.

Minister Donner van Justitie heeft, in tegenstelling tot Jaap de Hoop Scheffer, geen behoefte aan een bilateraal verdrag. Kort geleden liet hij dat nog weten tijdens de behandeling in de Tweede Kamer van de Justitiebegroting.

"Lik-op-stuk bij het bedreigen van politie"

Het intimideren, mishandelen en bedreigen van agenten moet veel harder worden aangepakt dan momenteel het geval is. Dat zeiden de politieke partijen CDA en LPF bij het behandelen van de politiebegroting.

De PvdA wil dat het idee van het CDA en de LPF niet alleen voor agenten moet gaan gelden, maar ook voor andere ambtenaren in functie, zoals tramcontroleurs. Zo vindt PvdA-kamerlid Van Heemst dat deze ambtenaren eveneens tot de risicoberoepen die "politieke rugdekking" nodig hebben, moeten behoren.

Van Heemst is van mening dat delicten zoals mishandeling en bedreiging tegen zulke werknemers zeer snel voor de rechter zouden moeten komen. De PvdA'er dacht hierbij aan berechting binnen één maand. LPF-kamerlid Eerdmans pleit juist ervoor dat de maatregelen beperkt blijven tot mensen die politieagenten bedreigen. Niet bij de controleur op de tram, aldus Eerdmans. Politieagent is volgens Eerdmans "het gevaarlijkste beroep van Nederland."

"Mensen die menen politieagenten te mogen bedreigen of mishandelen moeten weten dat ze in Nederland aan het verkeerde adres zijn." Dat vindt CDA-kamerlid Algera. Hij pleit dan ook voor een 'soortement snelrecht'. Algera beklemtoonde tijdens het debat dat niet alleen Marokkanen in Amsterdam zich schuldig maken aan bedreiging en intimidatie van politieagenten. "Het gebeurt ook in Leeuwarden bijvoorbeeld, door autochtonen."

Jongeren gearresteerd voor orgie op kerkhof

In Italië zijn dertien Italiaanse jongeren gearresteerd omdat ze Halloween vierden door een orgie op het kerkhof te houden.

Een groep van acht jongens en een groep van vijf meisjes variërend van 13 tot 20 jaar kwamen op het kerkhof in Vasto om daar seks met elkaar te bedrijven. De politie heeft vlak voor middernacht de jongeren gearresteerd.

De rechtbank beslist of ze aangeklaagd kunnen worden. De jongeren hebben geen schade aangericht.

Tante redt neef van krokodil

Een vrouw in Australië heeft haar 19-jarige neef uit de kaken van een zoutwater krokodil gered. De 19-jarige Manual Gandigorrtij was wilde ganzen in zijn boot op de bedding van de rivier aan het inladen toen plotseling een krokodil hem bij zijn been greep en hem in de rivier trok.

Zijn oom en tante kwamen aangerend om hem te redden. De 53-jarige Margater Rinybuma stompte de krokodil toen op zijn neus. Hierop liet de krokodil Manual los, waarna zijn oom en tante hem uit het water sleepten.

De jongen is in het Royal Darwin ziekenhuis opgenomen om geopereerd te worden aan drie diepe wonden in zijn linkerbeen.

Gangen Sint Pietersberg ingestort

Taste had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Afgelopen nacht zijn in de Sint Pietersberg in Limburg diverse grotten ingestort. Dit nadat een hoofdleiding van de Waterleidingsmaatschappij Limburg (WML) was gesprongen. Gevolg was dat er miljoenen liters drinkwater de talrijke gangen van de grot kon instromen. Dit heeft geleid tot een enorme ravage.

De grote hoeveelheden water zorgden voor veel erosie. Zo sloeg het wassende water in de bovengelegen weg een gat van zeven meter diep, met een doorsnede van ongeveer tien meter. De gesprongen hoofdwaterleiding zorgde ervoor dat wijk Sint Pieter zonder drinkwater kwam te zitten.

Volgens een woordvoerder van de gemeente "bewegen" de grotten onder de Sint Pietersberg wel vaker. Het Staatstoezicht op de Mijnen en Natuurmonumenten onderzoekt of een aan de steile weg gelegen restaurant en een woning gevaar lopen.

Spanje sluit grens met Gibraltar

Spanje heeft de grens met Gibraltar gesloten wegens een virus aan boord van een Brits cruiseschip. De passagiers zouden een zeer besmettelijk maagvirus hebben. Het Britse bestuur van Gibraltar had het schip toestemming gegeven de haven binnen te lopen.

Een woordvoerder van het Spaanse ministerie van Gezondheid zei dat het 'een preventieve maatregel' betreft en dat deze van kracht blijft tot meer bekend is over de aard en de omvang van het virus. Maar de bevolking en politici van Gibraltar zijn boos. Door het dichtgooien van de grens is het Britse schiereiland volledig van de buitenwereld afgesloten.

Voor het eerst sinds het volledig openstellen van de grens tussen Spanje en Gibraltar in 1985 neemt Spanje deze maatregelen. De kwestie ligt zeer gevoelig omdat Spanje al sinds 1713 de Britse macht over het rotsstaatje bekritiseert.

Loesje moet weg uit Arnhem

Bloemkool had ons via de newssubmit het volgende te melden:

LoesjeDe gemeente Arnhem heeft de vereniging Loesje een dwangsom van 68,07 euro opgelegd voor iedere illegaal opgeplakte poster in de Gelderse hoofdstad. Daarmee moet Loesje weg uit de stad waar ze ooit geboren is. De Vereniging hangt al bijna twintig jaar posters en affiches met verrassende teksten door heel Nederland.

De gemeente Arnhem stelt de vereniging Loesje nu verantwoordelijk voor de straatvervuiling van de affiches "omdat Loesje de teksten gemakkelijk toegankelijk maakt voor derden en dus de gevolgen en risico's van deze verspreidingsvorm moet dragen", zo staat in een brief van het Arnhemse college aan de vereniging.

Loesje vindt dat Arnhem het recht op vrijheid van meningsuiting aantast. Ook wijst de vereniging op een uitspraak van het kantongerecht in Arnhem, dat eerder bepaalde dat Loesje geen opdrachtgever was voor het illegaal plakken van affiches. De vereniging zal nu echter toch een andere standplaats gaan zoeken omdat ze niet voor de kosten kan opdraaien.

Ruud de Wild naar Noordzee FM?

Na tegenvallende cijfers en zware concurentie van o.a. Edwin Evers (Radio 538) en Adam Curry (Radio Veronica) heeft Talpa Radio (eigendom John de Mol red.) vandaag bekend gemaakt dat het ochtendprogramma van Gordon met onmiddellijke ingang verhuist naar Radio 10 FM (eveneens eigendom van John de Mol's investeringsbedrijf). Opmerkelijk is de transfer van Ruud de Wild naar de ochtend bij Radio Noordzee FM.

Dit bericht verscheen rond 12:30 uur op de website van het middagprogramma Ruuddewild.nl op Radio 3FM. Na de vele speculaties de afgelopen weken over een mogelijk vertrek van Ruud de Wild naar een ander commercieel station, was dit bericht opmerkelijk.

Het bericht vervolgde: Volgens de populaire BNN-Dj Ruud de Wild is het "niet meer dan logisch dat John zijn eitjes verdeelt". "Gezien ik een prestatie-gericht kontrakt heb, ga ik ervan uit dat we binnen 4 maanden aan de top staan".

Erik de Zwart, direkteur van Noordzee FM: "We zijn heel blij met de komst van Ruud en zijn team. Ook Gordon is tevreden met de verschuiving, net als zijn radio-mentor Eddy Keur, die rechtstreeks zal rapporteren aan Radio 10 FM direkteur Tom Mulder".

BNN voorzitter Gerard Timmer zegt te betreuren dat Ruud de Wild vertrekt uit de middag, maar blijft enthousiast over de TV-werkzaamheden van de Wild; Top of de Pops en de Ruud's recordshow.

Maar inmiddels is duidelijk dat het om een grapje ging. Boven het bericht stond dat het een embargo-bericht tot zes november zou zijn. Rond 13:00 uur verdween het bericht dan ook alweer van de site. Maar dit alles hoorde bij de grap. BNN presentatrice Astrid de Jong bevstigde dat. Ook bij Noordzee FM was niks bekend over een mogelijke transfer van Ruud de Wild.

"Ferrari kan verslagen worden"

Volgens McLaren-Coureur David Coulthard kan de wereld kampioen Ferrari verslagen worden

"Ferrari is afgelopen seizoen al veel vaker en met enige regelmaat verslagen," zegt Coulthard.

"Iedereen in ons team werkt enorm hard momenteel om de vooruitgang die we de afgelopen twaalf maanden geboekt hebben kunnen worden voort gezet."

De 32-jarige Schot zegt dat er altijd al bepaalde teams een sterk tijdperk hebben in de geschiedenis van de Formule 1. "McLaren waren in de jaren '80 dominant. Vervolgens Williams in de jaren '90 en momenteel is dat Ferrari."

"We zijn net als Williams afgelopen jaar een stuk dichterbij Ferrari in de buurt gekomen. Het zit er dus dik in dat we komend seizoen mooie gevechten weer gaan zien om het rijderkampioenschap maar ook het kampioenschap voor constructeurs."

Gent ontslaat Olde Riekerink

In Belgie ligt de vijfde trainer in de Eerste klasse er al weer uit. Ditmaal ontsloeg AA Gent Nederlander Jan Olde Riekerink.

AA Gent staat momenteel negende in Belgie, te laag. De supporters zagen het al langer niet meer in de trainer zitten en riepen om zijn hoofd. Voorzitter Ivan de Witte gaf daaraan pas vanochtend gehoor. Assistent-coach Herman Vermeulen volgt Olde Riekerink op als hoofdtrainer.

Gent was de eerste club voor Olde Riekerink, die daarvoor het tweede elftal van Ajax onder zijn hoede had.

Plautz fluit PSV-AEK Athene

De UEFA vaardigt de Oostenrijker Konrad Plautz af om woensdag PSV-AEK Athene te fluiten.

KonradPlautz (39) floot eerder de wedstrijd van de een-na-laatste uitzege van PSV, die in en tegen Dynamo Kiev (0-1) in oktober 2000.

De scheidsrechter is een veelzijdig man. Hij is geen hoerenzoon, maar een boerenzoon. Zijn beroep is machinereparateur en in zijn vrije tijd is hij actief als regisseur en toneelspeler. Daarnaast heeft hij ook nog tijd om nationaal en internationaal te fluiten. Sinds 1996 fluit hij mee op het hoogste niveau. Plautz wordt tot de beste 30 arbiters van Europa gerekend.

Dit seizoen floot hij twee wedstrijden in de Champions League, onder meer die tussen Dynamo Kiev en Arsenal (2-1).

Lerares voorkomt drugsdrama in Hilversum

generalist, MiGhTy MiKe, SocialDisorder, t1m.nl, tazmanian, kyoko8483, Laydock, brighton en Tjikkie hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vorige week heeft een lerares van een basisschool uit Hilversum een drama weten te voorkomen. Zij onderschepte bij een 5-jarige leerlinge XTC-pillen en heroïne- en cocaïnebolletjes. Het meisje stond op het punt die uit te delen omdat ze dacht dat het snoepjes waren.

De 43-jarige moeder van het meisje en haar drie broers van 21, 19 en 16 jaar uit Hilversum zijn door de politie aangehouden. In de auto van de oudste broer vond de politie een grote hoeveelheid hard- en softdrugs.

De drie broers zijn voorgeleid en zitten in bewaring, de moeder is vrijgelaten.

NS krijgen agressie niet omlaag

Het lukt de Nederlandse Spoorwegen (NS) niet om de agressie in de trein te verminderen. Vier jaar geleden werd er 460 keer per maand melding gemaakt van agressie, vorig jaar lag dat aantal op 690 meldingen en afgelopen maand waren het er al meer dan 800; 15% meer dan vorig jaar.

Vooral op het traject Utrecht-Amsterdam is het aantal meldingen dit jaar fors toegenomen, met zo'n 25%. Ook op de trajecten rond Alkmaar is de agressie enorm toegenomen. Op het beruchte traject tussen Hoorn en Enkhuizen steeg het aantal meldingen van incidenten met ruim 30%. Ook op de Flevolijn hebben conducteurs dit jaar vaak te maken gekregen met agressie. Het traject Rotterdam-Den Haag spant echter de kroon. Daar deden zich in de eerste acht maanden al 360 incidenten voor.

De agressie bestaat uit bedreigingen, geweld en scheldpartijen. Volgens de NS heeft de stijging vooral te maken met de extra inzet van conducteurs en mobiele controleteams. Daardoor worden vaker agressieve zwartrijders gepakt en die veroorzaken zo'n 60% van de agressie.

Bosschaart in de picture

Pascal Bosschaart (23) van FC Utrecht heeft niet te klagen over interesse. De linksback en linkermiddenvelder wordt bekeken door PSV, Feyenoord en Manchester United.

Bosschaart werd eerder dit jaar al eens bij Oranje gehaald door Dick Advocaat, dat tekende zijn progressie. Vorig seizoen poogde Feyenoord hem al te contracteren, maar de vraagprijs van 5 miljoen euro was de Rotterdamse club toen een straatje te ver.

Bosschaart heeft nog een contract tot 2005 bij FC Utrecht, maar manager Martin Sturkenboom zegt te verwachten dat hij niet te behouden is voor de club. Utrecht kan de miljoenen bovendien goed gebruiken. Er is nog geen concreet bod op de speler gedaan.

Van Nistelrooij vertrouwt Advocaat niet

Ruud van Nistelrooij heeft voor camera van de BBC gezegd dat hij teleurgesteld is in bondscoach Dick Advocaat en hem niet meer vertrouwd.

Een goede spits heeft het vertrouwen van de coach nodig om te presteren. Van Nistelrooij kreeg nooit echt de kans van Advocaat. "Tijdens de kwalificatiereeks heb ik vijf wedstrijden gespeeld en in al die wedstrijden ben ik na 60 of 70 minuten gewisseld. Ik ben daarop naar Advocaat toegegaan en heb hem gevraagd of ik zijn spits ben of niet. Advocaat liet toen weten dat ik zijn spits ben, maar kijk naar het systematisch wisselen. Dat zegt genoeg."

Advocaat kiest vooralsnog duidelijk voor Patrick Kluivert. Van Nistelrooij verwacht tegen Schotland derhalve weer op de bank te moeten zitten.

Dochter 'steelt' compensatie 'troostmeisje'

Vandaag is de 65-jarige Anna door de rechtbank veroordeeld wegens het onrechtmatig opeisen van de schadevergoeding die haar moeder, een voormalig 'troostmeisje', eigenlijk ten deel had moeten komen.

Toen in 1942 de Japanners Nederlands-Indië binnenvielen kwamen zo'n honderdduizend Nederlandse burgers in zogenaamde 'jappenkampen' terecht. Een onbekend aantal Nederlandse en Indische vrouwen werd vervolgens gedwongen om in bordelen te zorgen voor 'het seksuele plezier van Japanse militairen'. Louise, de nu 93-jarige moeder van de veroordeelde vrouw, was één van die zogenaamde 'troostmeisjes' die werden gedwongen tot prostitutie.

De zogenaamde troostmeisjes waren een initiatief van de Japanse machthebbers om het moraal van de troepen te verhogen. Deze zouden beter presteren als ze zich ongegeneerd zouden kunnen verlustigen aan vrouwelijk schoon. Ook zou deze 'voorziening' massale verkrachtingen voorkomen, zoals die in 1938 bij het Chinese Nankin, waarbij maarliefst twintigduizend vrouwen verkracht werden. Volgens de Japanse machthebbers zou er in de bordelen toezicht kunnen worden gehouden op de hygiëne, waardoor massale uitbraak van SOA's voorkomen zou worden.

De 'troostmeisjes' zijn tijdens de bezetting maandenlang, nacht na nacht, door de ene militair na de andere verkracht. Door uitputting en geslachtsziektes stierf een groot deel van deze vrouwen.

In 1999 stapte Anna naar de stichting die de belangen van Nederlandse 'troostmeisjes' als haar moeder behartigde. Daar kreeg ze formulieren voor een schadevergoeding voor haar hoogbejaarde moeder. Ze vulde vervolgens thuis de formulieren in, vervalste haar moeders handtekening en liet het geld op haar eigen rekening storten.

Enige tijd later kreeg haar zus argwaan, omdat haar Anna veel geld besteedde. Haar moeder begreep ook niet waarom ze nog geen schadevergoeding had ontvangen. Toen kwam de oplichting uit.

Anna heeft bij de rechtbank geen verklaring afgelegd over het hoe en waarom van haar daad. Tegenover de politie verklaarde ze eerder recht op het geld te hebben. Want, zo vond ze, ze was "tekortgedaan ten opzichte van de andere kinderen."

De vrouw, die in het echt niet Anna heet, is veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur en de verplichting tienduizend euro over te maken aan Slachtofferzorg Nederland. Wanneer ze dit niet betaalt, zal ze nog eens 120 uur moeten werken.

Ontwerp-grondwet Afghanistan gepresenteerd

In Afghanistan is vandaag de ontwerp-grondwet gepresenteerd. Als de Afghaanse stamhoofden de tekst aannemen, kunnen er in juni 2004 verkiezingen zijn. De ontwerp-grondwet voorziet in een rechtstreeks door het volk gekozen president en een parlementair stelsel met twee kamers, zonder premier.

Volgens de ontwerp-grondwet zal Afghanistan officieel 'De Islamitische Republiek Afghanistan' gaan heten. Politieke partijen wier ideologie indruist tegen islamitische principes zijn niet toegestaan.

Vader klaagt school aan voor pesterijen

MauriceWeert had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De vader van de 16-jarige Joyce Poort uit Hengelo heeft scholengemeenschap De Grundel aansprakelijk gesteld voor de schade die zijn dochter heeft overgehouden na pesterijen van klasgenootjes. De fors gebouwde Joyce zat maar negen weken in de brugklas, toen haar vader de toen 13-jarige scholiere ziek meldde, omdat zij voortdurend werd uitgescholden en getreiterd.

Tien hulpverlenende instanties konden haar in de loop der jaren geen hulp bieden: Joyce was te getraumatiseerd geraakt en de Raad voor de Kinderbescherming verleende het meisje vrijstelling van de leerplicht. Ze kampt nu nog met angstaanvallen en heeft een nauwelijks te overbruggen achterstand in haar ontwikkeling.

De vader stelt dat de schoolleiding indertijd niet genoeg gedaan heeft om de pesterijen te stoppen. De schooldirectie spreekt dat tegen.

Premier: ''Moslimzuil hindert integratie''

Minister-president Balkenende zegt dat een eigen zuil moslims in Nederland niet zal helpen bij hun integratie. ''Eigen islamitische scholen en organisaties kunnen in de huidige omstandigheden 'een gevangenis van achterstand' zijn'', zo zei de premier dit weekend op het CDA-congres in Utrecht. Met deze stelling gaat Balkenende in tegen een opvatting die lange tijd overheersend was in het CDA. Oud CDA-premier Ruud Lubbers juichte de oprichting van islamitische scholen en organisaties destijds toe als middel dat zich voor de emancipatie van minderheidsgroepen had bewezen. En ook de invloedrijke socioloog Zijderveld timmerde bij de christen-democraten met die boodschap aan de weg.

Volgens Balkenende heeft het CDA te lang gemeend dat een eigen zuil altijd de beste garantie is voor integratie. Een islamitische zuil in Nederland is echter niet te vergelijken met de christelijke zuilen van vroeger: ''Op de scholen en in de organisaties van de christelijke zuil waren alle sociale klassen, van hoog tot laag, aanwezig. Dat bood kinderen uit achterstandsmilieus een omgeving waarin zij zich konden ontwikkelen. In de islamitische zuil met een oververtegenwoordiging van de onderste sociale klasse, is daarentegen veel minder diversiteit in inkomen en opleiding''.

Ook blijken volgens Balkenende de islamitische scholen en organisaties zich nog eens verder te onderscheiden naar de oorspronkelijke, meestal Turkse of Marokkaanse, nationaliteit van de immigranten. ''Zowel de eenzijdige sociale structuur, als de oriëntatie op het land van herkomst, brengt mij tot de conclusie: De zuil wordt een gevangenis van achterstand''.

Ondanks zijn bedenkingen tegen de islamitische zuil blijft Balkenende tegen een verbod van moslimscholen en -organisaties. Want dan zou volgens hem een belangrijke waarde van de Nederlandse samenleving, vrijheid van godsdienst en onderwijs, prijs worden geven om integratie mogelijk te maken. ''Terwijl de inzet moet zijn om te komen tot integratie via aanpassing aan die gedeelde Nederlandse waarden'', aldus de premier.

[update] Overstromingen Sumatra: 67 doden

Op het Indonesische eiland Sumatra zijn door overstromingen zeker 75 mensen verdronken. Tientallen mensen worden nog vermist. Onder de slachtoffers bevinden zich zeven toeristen, waarvan één uit Nederland.

Door hevige regenval zijn rivieren op Sumatra buiten hun oevers getreden. Hierdoor is de regio ten noorden van Medan, de hoofdstad van Sumatra, ondergelopen. Ook werd een populair natuurreservaat waar orang-oetans teruggezet worden in de natuur getroffen door de overstromingen.

Update 11:07

De Nederlander die zou zijn omgekomen bij de overstromingen, blijkt nog in leven te zijn. Hij heeft zich bij zijn familie gemeld. Dit meldt het Radio 1 Journaal. Het voorlopige dodental van de overstromingen is gecorrigeerd naar 67.

Politieplan Remkes krijgt veel kritiek

Minister Remkes van Binnenlandse Zaken heeft veel kritiek gekregen op zijn plan om mogelijk in 2005 een nationaal politiekorps in te voeren dat de 26 regiopolities vervangt. Volgens de bewindsman kan een nationaal politiekorps "grote landelijke vraagstukken" beter aanpakken, zo zei hij dit weekeinde tegen RTL Nieuws.

De minister wil op deze manier zorgen dat er meer blauw op straat komt en voorkomen dat de verschillende korpsen langs elkaar heen blijven werken, zoals volgens Remkes nu het geval is. Een landelijk politiekorps betekent dat de regionale korpsen worden afgeschaft.

De Nederlandse Politiebond verzet zich tegen Remkes plannen voor een landelijk korps, omdat volgens de bond op deze manier de afstand tussen burgers en de politie alleen maar verder vergroot wordt. De zogenoemde solo-surveillance, die bedoeld is om meer blauw op straat te krijgen, is voor de bond wel bespreekbaar.

"Wij reageren vol ongeloof", aldus een woordvoerder van het Korpsbeheerdersberaad. "Wij willen eerst zeker weten of hij dit ook zo heeft bedoeld. De politiewet geeft de minister voldoende bevoegdheden om in te grijpen als hij vindt dat er iets aan het beleid van de korpsen veranderd moet worden."

De Tweede Kamer, dat morgen politiebegroting bespreekt, ziet weinig in het voornemen. De PvdA vindt het plan een zwaktebod. Volgens PvdA-Kamerlid Van Heemst bekommert Remkes zich te veel om de structuur, terwijl het om de inhoud moet gaan. Van Heemst denkt dat Remkes zich vooral wil ontdoen van "die kritische en lastige korpsbeheerders".

Verkiezingen Georgië verlopen chaotisch

De parlementsverkiezingen in Georgië hebben dit jaar een chaotisch verloop gekend. Diverse waarnemers hebben gevallen van fraude en andere incidenten gerapporteerd. Waarschijnlijk zullen vandaag de eerste uitslagen worden gepubliceerd.

Omdat niet iedereen in de gelegenheid was om te stemmen, bleven in sommige steden de stemlokalen langer open. De verkiezingen staan in het teken van de opvolging van president Sjevernadze. Over 1,5 jaar loopt zijn ambtstermijn af.

Uit opiniepeilingen blijkt dat de huidige regering van Georgië een fikse nederlaag mag verwachten. Zo geven veel kiezers president Sjevernadze en zijn kabinet de schuld van de armoede en corruptie in de republiek in de Kaukasus.

Homo tot anglicaanse bisschop gewijd

Gijs had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Amerikaan Gene Robinson is ingewijd als eerste openlijk homoseksuele anglicaanse bisschop in een kerk in de staat New Hampshire. Veel gelovigen wijzen Robinson af, omdat hij al veertien jaar met een man samenleeft.

Tegenstanders van Robinsons benoeming dreigden met een kerkscheuring als de ceremonie door zou gaan. Onlangs sprak een topconferentie van 37 anglicaanse bisschoppen zich nog tegen homoseksueel gedrag en Robinsons aanstelling uit. Het aantreden van de bisschop zorgde al voor een scheur tussen de Amerikaanse Episcopische kerk en de wereldwijde Anglicaanse gemeenschap.

De ceremonie werd streng beveiligd door de politie. Tegenstanders demonstreerden buiten tegen Robinsons beëdiging en droegen spandoeken met anti-homoleuzen. Ongeveer 4000 mensen, waaronder vijftig bisschopen, hebben de ceremonie bijgewoond.

Zorgpersoneel van start met acties

Het personeel in de zorgsector begint vandaag met actie te voeren voor een andere CAO. Het eerste protest zal plaatsvinden in Den Bosch. De vakbond zei heeft aangegeven 'minimale zorg te zullen waarborgen'

De bonden voeren actie omdat de onderhandelingen over de nieuwe cao voor de thuis- en verpleegzorg zijn vastgelopen. De bonden beraden zich nog of ze zullen ingaan op een uitnodiging van de werkgevers om weer om de tafel te gaan zitten.

De bonden hebben het loonbod van de werkgevers vrijdag verworpen. De werkgevers bieden één procent loonsverhoging, terwijl de bonden 2,5 procent eisen.

Strafzaak Anthony Godett begint vandaag

De strafzaak tegen Anthony Godett, de leider van de Antilliaanse politieke partij Frente Obrero (FOL), begint maandag. Het Openbaar Ministerie op de Nederlandse Antillen verdenkt Godett van oplichting, valsheid in geschrifte en het aannemen van smeergeld.

In totaal moeten achttien verdachten voor de rechter verschijnen wegens fraude en corruptie bij overheidsbedrijven op de Antillen. Ook de grote man achter FOL, Nelson Monte, is aangeklaagd.

FOL-leider Anthony Godett werd op 6 april gearresteerd maar kwam na vier weken voorwaardelijk vrij. Een dag later won hij de verkiezingen glansrijk. Vanwege het strafrechtelijk onderzoek dat tegen hem liep, kon hij geen premier worden. Hij plaatste zijn zus Mirna Louisa-Godett op de zetel van de minister-president en benoemde zichzelf als haar voornaamste adviseur.

Vanmiddag uitslag enquête FNV-leden

De FNV zal vanmiddag bekend maken of de 1,2 miljoen FNV-leden achter het akkoord staan dat de werkgevers- en werknemersorganisaties met het kabinet hebben gesloten; het Najaarsakkoord.

Het kabinet gaat ervan uit dat een geringe meerderheid van de FNV-leden maandag zal instemmen met het najaarsakkoord. Dit zal inhouden dat de lonen gedurende twee jaar niet zullen stijgen. Ook zullen de maatregelen omtrent de VUT en WAO worden verzacht of uitgesteld.

De vakbond heeft een enquête gehouden onder de leden, maar volgens FNV-bestuurder Jongerius is de uitslag niet bindend. Kaderleden kunnen het akkoord verwerpen, ook al zijn de leden vóór.

Zware dag voor Amerikanen in Irak

Sinan / saban had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Irak De Amerikanen in Irak hebben één van de moeilijkste dagen beleefd tot nu toe. Bij verschillende incidenten zijn in totaal achttien Amerikanen gedood. Vijftien soldaten kwamen om toen hun helikopter ten zuiden van Fallujah uit de lucht werd geschoten. Daarbij vielen 21 gewonden. De soldaten waren op weg naar Bagdad voor twee weken verlof in de VS.

Het was het hoogste aantal doden dat bij een enkele aanslag is gevallen. Twee Chinooks naderden het internationale vliegveld van Bagdad, toen één van de helikopters werd beschoten met een "onbekend wapen". De passagiers zouden net op verlof gaan. Volgens kolonel William Darley loopt het onderzoek naar de oorzaak van de crash nog steeds. Andere Amerikaanse functionarissen en getuigen zeiden dat het toestel werd neergeschoten.

De Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld bleef gisteren toch positief. Hij verklaarde dat de Verenigde Staten zullen doorgaan met pogingen de vrede in Irak te herstellen. Hij laat zich niet afschrikken door de zwaarste dodelijke aanslag op Amerikaanse militairen sinds het begin van de oorlog.

De zware aanslag viel samen in een week vol van geweld. Vorige week zondag werd er een aanslag gepleegd op de Amerikaanse staatssecretaris van defensie, Wolfowitz. Hij overleefde deze aanslag. Maandag, met het begin van de Ramadan, was een dag vol van bomaanslagen. De dag begon met een aanslag vlakbij een gebied waar veel buitenlanders verblijven. Even later werd er een bomaanslag op het Rode Kruis gepleegd. Bij andere aanslagen die dag kwamen Amerikaanse militairen om het leven. Ook de dagen erna waren er diverse aanslagen.

De zware aanslag in Irak komt voor president Bush op een zeer ongunstig moment, net nu de kritiek op zijn Irak-beleid aan het aanzwellen is. Over precies een jaar zijn er presidentsverkiezingen. Uit een opiniepeiling van de Washington Post blijkt dat de steun voor het Irakbeleid van de president verder afneemt. Nog minder dan de helft, slechts 47 procent van de Amerikanen schaart zich achter het beleid van de Republikeinse president Bush. Door de tegenslagen zal de kritiek op het Witte Huis naar verwachting verder toenemen.

Staphorster krijgt werkstraf voor seksueel misbruik

calvobbes had ons via de newssubmit een geheel herschreven bericht gestuurd, waarvoor onze dank!

Een zestigjarige man uit Staphorst is in hoger beroep veroordeeld tot één jaar cel en 180 uur werkstraf wegens seksueel misbruik van zijn eigen dochter. De man, tevens gemeenteraadslid van de SGP, zou haar tussen 1989 en 1994 meerdere keren onzedelijk hebben betast.

De vader had, volgens hemzelf, een goede reden voor de onzedelijke betastingen: Hij had een "onbedwingbare biologische belangstelling voor het maagdenvlies" en besloot dat bij zijn eigen dochter te bekijken.

Zijn dochter deed pas op twintig jarige leeftijd aangifte van misbruik. Volgens de officier van justitie was dat een teken van de impact die de handelingen op haar hadden.

Volgens de advocaat van de verdachte was er niet genoeg bewijs voor ontucht. De advocaat achtte het mogelijk om iemand op een dergelijke manier te betasten zonder dat er sprake was van seks. De rechter in Arnhem was het daar niet mee eens en veroordeelde de man naast de werkstraf tot één jaar cel, waarvan acht maanden voorwaardelijk. Aangezien de man al vier maanden in de cel heeft gezeten, werd de man vrijgelaten.

Uitslag ronde 5

De punten zijn verdeeld en de stand is weer opgemaakt. Nieuw is overigens dat nu ook het spelerstotaal kan worden bekeken.

Winnaar van deze ronde werd polopolo met 91 punten. longneck en fopspeen deden het net even minder met 85 respectievelijk 84 punten.

In de totaalstand is wouwter nu leider, op enige afstand gevolgd door polopolo. Dan volgen er vele achtervolgers. Er kan trouwens nu weer gewisseld worden, dit kan tot aanstaande vrijdag 18:00 uur

Succes,
FOK!Managercrew


Ronde 6:
07/11 Vitesse - Willem II
08/11 SC Heerenveen - FC Zwolle
08/11 Roda JC - FC Twente
08/11 PSV - RBC Roosendaal
08/11 NAC Breda - AZ
09/11 NEC - FC Groningen
09/11 FC Utrecht - RKC Waalwijk
09/11 ADO Den Haag - AFC Ajax
09/11 FC Volendam - Feyenoord
21/11 RKC Waalwijk - FC Groningen
22/11 FC Zwolle - NAC Breda
22/11 Willem II - FC Volendam
22/11 AZ - Roda JC
22/11 NEC - PSV
23/11 RBC Roosendaal - FC Utrecht
23/11 FC Twente - ADO Den Haag
23/11 AFC Ajax - SC Heerenveen
23/11 Feyenoord - Vitesse

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.