Politieplan Remkes krijgt veel kritiek

Minister Remkes van Binnenlandse Zaken heeft veel kritiek gekregen op zijn plan om mogelijk in 2005 een nationaal politiekorps in te voeren dat de 26 regiopolities vervangt. Volgens de bewindsman kan een nationaal politiekorps "grote landelijke vraagstukken" beter aanpakken, zo zei hij dit weekeinde tegen RTL Nieuws.

De minister wil op deze manier zorgen dat er meer blauw op straat komt en voorkomen dat de verschillende korpsen langs elkaar heen blijven werken, zoals volgens Remkes nu het geval is. Een landelijk politiekorps betekent dat de regionale korpsen worden afgeschaft.

De Nederlandse Politiebond verzet zich tegen Remkes plannen voor een landelijk korps, omdat volgens de bond op deze manier de afstand tussen burgers en de politie alleen maar verder vergroot wordt. De zogenoemde solo-surveillance, die bedoeld is om meer blauw op straat te krijgen, is voor de bond wel bespreekbaar.

"Wij reageren vol ongeloof", aldus een woordvoerder van het Korpsbeheerdersberaad. "Wij willen eerst zeker weten of hij dit ook zo heeft bedoeld. De politiewet geeft de minister voldoende bevoegdheden om in te grijpen als hij vindt dat er iets aan het beleid van de korpsen veranderd moet worden."

De Tweede Kamer, dat morgen politiebegroting bespreekt, ziet weinig in het voornemen. De PvdA vindt het plan een zwaktebod. Volgens PvdA-Kamerlid Van Heemst bekommert Remkes zich te veel om de structuur, terwijl het om de inhoud moet gaan. Van Heemst denkt dat Remkes zich vooral wil ontdoen van "die kritische en lastige korpsbeheerders".