Zware dag voor Amerikanen in Irak

Sinan / saban had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Irak De Amerikanen in Irak hebben één van de moeilijkste dagen beleefd tot nu toe. Bij verschillende incidenten zijn in totaal achttien Amerikanen gedood. Vijftien soldaten kwamen om toen hun helikopter ten zuiden van Fallujah uit de lucht werd geschoten. Daarbij vielen 21 gewonden. De soldaten waren op weg naar Bagdad voor twee weken verlof in de VS.

Het was het hoogste aantal doden dat bij een enkele aanslag is gevallen. Twee Chinooks naderden het internationale vliegveld van Bagdad, toen één van de helikopters werd beschoten met een "onbekend wapen". De passagiers zouden net op verlof gaan. Volgens kolonel William Darley loopt het onderzoek naar de oorzaak van de crash nog steeds. Andere Amerikaanse functionarissen en getuigen zeiden dat het toestel werd neergeschoten.

De Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld bleef gisteren toch positief. Hij verklaarde dat de Verenigde Staten zullen doorgaan met pogingen de vrede in Irak te herstellen. Hij laat zich niet afschrikken door de zwaarste dodelijke aanslag op Amerikaanse militairen sinds het begin van de oorlog.

De zware aanslag viel samen in een week vol van geweld. Vorige week zondag werd er een aanslag gepleegd op de Amerikaanse staatssecretaris van defensie, Wolfowitz. Hij overleefde deze aanslag. Maandag, met het begin van de Ramadan, was een dag vol van bomaanslagen. De dag begon met een aanslag vlakbij een gebied waar veel buitenlanders verblijven. Even later werd er een bomaanslag op het Rode Kruis gepleegd. Bij andere aanslagen die dag kwamen Amerikaanse militairen om het leven. Ook de dagen erna waren er diverse aanslagen.

De zware aanslag in Irak komt voor president Bush op een zeer ongunstig moment, net nu de kritiek op zijn Irak-beleid aan het aanzwellen is. Over precies een jaar zijn er presidentsverkiezingen. Uit een opiniepeiling van de Washington Post blijkt dat de steun voor het Irakbeleid van de president verder afneemt. Nog minder dan de helft, slechts 47 procent van de Amerikanen schaart zich achter het beleid van de Republikeinse president Bush. Door de tegenslagen zal de kritiek op het Witte Huis naar verwachting verder toenemen.