NS krijgen agressie niet omlaag

Het lukt de Nederlandse Spoorwegen (NS) niet om de agressie in de trein te verminderen. Vier jaar geleden werd er 460 keer per maand melding gemaakt van agressie, vorig jaar lag dat aantal op 690 meldingen en afgelopen maand waren het er al meer dan 800; 15% meer dan vorig jaar.

Vooral op het traject Utrecht-Amsterdam is het aantal meldingen dit jaar fors toegenomen, met zo'n 25%. Ook op de trajecten rond Alkmaar is de agressie enorm toegenomen. Op het beruchte traject tussen Hoorn en Enkhuizen steeg het aantal meldingen van incidenten met ruim 30%. Ook op de Flevolijn hebben conducteurs dit jaar vaak te maken gekregen met agressie. Het traject Rotterdam-Den Haag spant echter de kroon. Daar deden zich in de eerste acht maanden al 360 incidenten voor.

De agressie bestaat uit bedreigingen, geweld en scheldpartijen. Volgens de NS heeft de stijging vooral te maken met de extra inzet van conducteurs en mobiele controleteams. Daardoor worden vaker agressieve zwartrijders gepakt en die veroorzaken zo'n 60% van de agressie.