Theater Review: Toneelgroep Amsterdam - Teorema

Toneelgroep Amsterdam
Toneelgroep Amsterdam (TA) is het grootste, gesubsidieerde toneelgezelschap van Nederland. Jaarlijks brengt TA ongeveer vijf nieuwe producties uit en wordt een aantal oudere voorstellingen ook buiten de hoofdstad getoond. Het aanbod is divers en de voorstellingen verhouden zich altijd op een verrassende manier tot de wereld waarin wij leven. Een wereld die volgens TA steeds sneller verandert en gedomineerd wordt door een beeldcultuur, ontleend aan reclame, nieuwe media en technologische ontwikkelingen. Die wereld wordt zichtbaar in de herinterpretaties van klassieken, interpretatie van nieuw repertoire en cross-overvoorstellingen waar, in een combinatie van toneel en dans of beeldende kunst, gezocht wordt naar een nieuwe theatertaal.


Emio Greco en PC
Choreograaf Emio Greco en regisseur Pieter C. Scholten werken sinds 1995 samen in een gemeenschappelijke zoektocht naar nieuwe dansvormen. Ze presenteren hun producties onder de naam Emio Greco|PC en hebben sindsdien een aantal indrukwekkende voorstellingen gemaakt (o.a. Conjunto di Nero en de serie Double Points) waarmee ze de internationale podia veroverden.

Bij Teorema werken Greco en Scholten voor het eerst met tekst en staan acteurs naast dansers op het podium. In hun artistiek onderzoek willen choreograaf en regisseur nagaan waar deze twee disciplines elkaar raken en waar ze zich van elkaar verwijderen. Meer informatie hierover is te vinden op de website van Emio Greco en PC


Teorema
De schrijver van Teorema, Pier Paolo Pasolini, was een van de meest onafhankelijke denkers in het na-oorlogse Italië. Kerk en overheid provoceerde hij met zijn films, artikelen en compromisloze manier van leven. De film Teorema, die in 1968 gelijktijdig verscheen met de roman, werd door de katholieke kerk verboden. Film en roman vormden de basis voor deze voorstelling die Emio Greco en Pieter C. Scholten bij Toneelgroep Amsterdam maakten.

Pasolini beschrijft de mystieke ervaring van een burgerfamilie in Milaan, wanneer een onbekende bij hen intrekt. Zijn aanwezigheid zaait verwarring. De ouders, de zoon, de dochter en het dienstmeisje voelen zich onweerstaanbaar tot hem aangetrokken. Levens raken op drift. Alles wat altijd vanzelfsprekend was, heeft elke geldigheid verloren. De 'goddelijke' gast ondermijnt de aloude verhoudingen en ontketent een fundamentele verandering in het leven van deze familie.