Nederlander krijgt levenslang in Thailand

ozzietukker en Roel's Weblog hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geschokt op het vonnis van de Thaise rechter over de Nederlander Machiel Kuijt gereageerd. Kuijt is in hoger beroep in Thailand veroordeeld tot een levenslang veroordeeld wegens drugshandel. De Nederlander werd in maart vorig jaar nog vrijgesproken van de aanklacht. Hiervoor zat Kuijt al bijna vijf jaar in voorarrest.

Afgelopen vrijdag werd Kuijt in alle stilte naar de rechtbank overgebracht in afwachting van het vonnis. Zijn advocaat en de Nederlandse ambassade kregen vandaag pas lucht van de uitspraak. Na zijn vrijspraak in maart 2002 bleef Kuijt vastzitten in afwachting van het hoger beroep dat het Thaise Openbaar Ministerie tegen hem had aangetekend.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft diep geschokt gereageerd op de gang van zaken. Een woordvoerder van het ministerie heeft in een reactie aangegeven de situatie "onbegrijpelijk te vinden" Minister De Hoop Scheffer heeft na het bekend worden van de uitspraak vandaag direct de Thaise ambassadeur ontboden.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is vooral benieuwd of er nieuwe feiten over Kuijt aan het licht zijn gekomen die de sprong van de rechter kunnen verklaren. Wanneer het vonnis blijft staan is er geen mogelijkheid dat Kuijt zijn straf in Nederland uit kan zitten. Nederland en Thailand kennen geen verdrag waarin is afgesproken dat veroordeelden in eigen land hun straf kunnen uitzitten.

Minister Donner van Justitie heeft, in tegenstelling tot Jaap de Hoop Scheffer, geen behoefte aan een bilateraal verdrag. Kort geleden liet hij dat nog weten tijdens de behandeling in de Tweede Kamer van de Justitiebegroting.