"Lik-op-stuk bij het bedreigen van politie"

Het intimideren, mishandelen en bedreigen van agenten moet veel harder worden aangepakt dan momenteel het geval is. Dat zeiden de politieke partijen CDA en LPF bij het behandelen van de politiebegroting.

De PvdA wil dat het idee van het CDA en de LPF niet alleen voor agenten moet gaan gelden, maar ook voor andere ambtenaren in functie, zoals tramcontroleurs. Zo vindt PvdA-kamerlid Van Heemst dat deze ambtenaren eveneens tot de risicoberoepen die "politieke rugdekking" nodig hebben, moeten behoren.

Van Heemst is van mening dat delicten zoals mishandeling en bedreiging tegen zulke werknemers zeer snel voor de rechter zouden moeten komen. De PvdA'er dacht hierbij aan berechting binnen één maand. LPF-kamerlid Eerdmans pleit juist ervoor dat de maatregelen beperkt blijven tot mensen die politieagenten bedreigen. Niet bij de controleur op de tram, aldus Eerdmans. Politieagent is volgens Eerdmans "het gevaarlijkste beroep van Nederland."

"Mensen die menen politieagenten te mogen bedreigen of mishandelen moeten weten dat ze in Nederland aan het verkeerde adres zijn." Dat vindt CDA-kamerlid Algera. Hij pleit dan ook voor een 'soortement snelrecht'. Algera beklemtoonde tijdens het debat dat niet alleen Marokkanen in Amsterdam zich schuldig maken aan bedreiging en intimidatie van politieagenten. "Het gebeurt ook in Leeuwarden bijvoorbeeld, door autochtonen."