FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 24 mei 2003

Kopieerbeveiliging werkt te goed

Dark-D had ons via de newssubmit het volgende te -vertaald!- melden:

Softwareontwikkelaars proberen hun geestekindjes zo goed mogelijk uit te beschermen tegen illegaal kopiëren. Daarbij kúnnen ze soms te ver gaan. Dit blijkt bijvoorbeeld bij het spel "Postal 2" dat recent werd uitgebracht. De beveiliging werkt zo goed, dat wanneer je het orginele spel wilt opstarten, dat er de waarschuwing "Please insert correct CDROM" op je beeldscherm verschijnt.

Op de website die voor dit spel in het leven is geroepen wordt aangeraden om je CD-rom drivers te updaten, of anders een andere drive (DVD, CD-RW) te proberen, indien aanwezig, maar mocht dit niet werken dan ben je waarschijnlijk een van de weinige...

Het gaat in dit geval om Safedisc/Saferom copy-protection. De ontwikkelaar meldt trouwens wel dat nog wordt gezocht naar een oplossing "...for the very small number of people that can't solve this problem."

Saddams dochters willen politiek asiel

Teije Terhorst en pascalheister hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Ragha en Rana, de twee oudste dochters van de verdreven Iraakse president Saddam Hussein, willen politiek asiel aanvragen in Groot-Brittannië of in een Arabisch land. Dit verklaarde Saddams neef Isseddin Hassan al-Majid tegenover journalisten van de in Londen gevestigde krant Alsharq al-Awsat.

Op dit moment zouden de twee vrouwen met hun negen kinderen in een driekamerwoning in een buitenwijk van Bagdad verblijven. Ze zouden hun neef hebben gevraagd hen te helpen asiel te krijgen in Groot-Brittannië, Egypte, Qatar of in de Verenigde Arabische Emiraten.

De zussen ontvluchtten eerder Irak al in augustus 1995 en kregen toen asiel in Jordanië. Zij vluchtten toen mee met hun echtgenoten, die als toenmalige inister van Industrie en de commandant van de presidentiële garde een hoge post hadden binnen het regime van Saddam Hussein. Saddam overreedde hen terug te komen en verzekerde zijn schoonzoons, -tevens zijn neven-, een ongeschonden terugkeer naar Bagdad. Bij terugkomst werden de heren echter direct opgepakt en ge-executeerd.

CD's en DVD's dinsdag tijdelijk goedkoper

Patje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Aanstaande dinsdag betalen muziekliefhebbers voor DVD's en CD's slechts 6% btw, in plaats van de wettelijke 19%. Een CD met een adviesprijs van 22,95 kost dan 20,45 euro.

Het gaat hierbij niet om georganiseerde belastingontduiking, maar om een actie van alle muziekwinkels tegen het hoge btw-tarief. De muziekbranche strijd al jaren tegen het feit dat CD's en DVD's onder het hoge btw-tarief vallen, terwijl andere culturele producten, zoals boeken en theater- en concertkaartjes, als zijnde een vorm van kunstuiting onder het lage btw-tarief vallen.

Nog geen duidelijkheid over etherfrequenties

Het blijft nog even onduidelijk welke radiostations vanaf 1 juni in de ether te horen zullen zijn. Gisteren zou een speciale commissie advies uitbrengen aan de regering over welke stations de ether in zouden moeten. Maar de luisteraars moeten nog even afwachten op welke frequenties ze hun radio per 1 juni kunnen afstellen. Het advies wordt niet openbaar gemaakt omdat het besluit van de regering af kan wijken van dat advies. Uit angst daarvoor maken de verantwoordelijke staatssecretarissen Van Leeuwen en Wijn het rapport daarom pas dinsdag openbaar, tegelijk met de bekendmaking van haar besluit aan de Tweede Kamer.

Volgens GroenLinks mediaspecialist Kees Vendrik is de regering bang dat er anders nog heel wat rechtszaken tegen het besluit worden gestart, nog voor het officieel is bekrachtigd. Nu al lopen er over dit onderwerp meer dan 80 aanklachten tegen de regering.

Dinsdag dus zal definitief bekend worden welke stations een etherfrequentie zullen krijgen.

'Ook Barca wil Makaay'

De Spaanse kranten schrijven dit weekend dat alle presidentskandidaten van FC Barcelona het er over eens zijn dat Roy Makaay de belangrijkste nieuwe aanwinst voor komend seizoen zal zijn.

Eerder was er al belangstelling van het Duitse Bayern Munchen voor de spits van Deportivo la Coruna. Het contract van Makaay loopt nog door tot 2005, maar de speler vertrekt liever aan het eind van dit seizoen. Daar hangt dan wel een prijskaartje van 60 miljoen euro aan. De 28-jarige spits maakt zijn waarde overigens waar door dit seizoen in de competitie al 27 keer te scoren en daarmee hard op weg lijkt naar de Gouden schoen, de prijs voor de Europees topscorer.

DJ Isabelle weg bij Radio 3FM

Oud TMF-vj Isabelle Brinkman gaat stoppen met haar radioprogramma op Radio 3FM. Dat maakte ze zelf bekend in haar programma 'Isabelle' op 3FM. "Ja, ik ga weg bij 3FM. Wanneer weet ik niet precies, maar het gaat niet meer zolang duren voordat ik mijn laatste uitzending ga maken."

Er waren al een tijdje geruchten dat Isabelle weg zou gaan. De nieuwe zendercoördinator Florent Luyckx van het publieke popstation had al eerder in interviews laten doorschemeren dat hij van Isabelle af wilde. Of dat ook de reden is, is niet duidelijk.

Verder zei Isabelle afgelopen vrijdag nog dat ze maandag en dinsdag vrij zal zijn en daarom nu al het nieuws bekend wilde maken. Wie haar programma zal gaan overnemen is nog niet bekend.

Zoekopdrachten in het Klingon mogelijk

Beetle had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het is altijd makkelijk om op het internet te kunnen zoeken in je eigen taal en zoekmachines hebben dan meestal ook een ruim talenaanbod.
Om aan ieders wensen tegemoet te komen is het ook mogelijk om via zoekmachine Google onder andere in het Klingon, Hacker, Pig Latin, Elmer Fudd en Bork te zoeken. En dat is wel zo handig voor iedereen die zich het liefst in deze 'talen' uitdrukt.

Via de voorkeursinstellingen van Google is het mogelijk deze talen in te stellen.

Clubs houden uitzendrechten over thuiswedstrijden

De omroepen moeten voortaan in onderhandeling met de afzonderlijke voetbalclubs over de uitzendrechten. De Hoge Raad bepaalde vrijdag dat de clubs in het betaalde voetbal eigenaar zijn en blijven van de uitzendrechten van hun thuiswedstrijden op televisie. Het gerechtshof in Den Haag had dit in 2001 ook al geconcludeerd, maar de KNVB ging daartegen in beroep. Hoger dan de Hoge Raad kan de voetbalbond niet meer gaan.

Feyenoord spande oorspronkelijk de zaak aan. Deze club vond het niet terecht dat de KNVB de uitzendrechten voor de gehele competitie in één keer verkocht.

Eis: Disco Veendam moet naam veranderen

Sjimmie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Amsterdamse dancefestivalorganisator ID&T Sensation heeft in een kort geding geëist dat het pas geopende uitgaanscentrum Sensation in Veendam zijn naam verandert.

ID&T Sensation is van mening dat de discotheek, door het gebruik van dezelfde naam, inbreuk maakt op de merk- en handelsnaamrechten van de festivalorganisator en verkoper van cd's en kleding.

Eigenaar Woldhuis van de Veendamse disco ziet de rechtszaak echter met vertrouwen tegemoet. Volgens hem gaat het om twee heel verschillende organisaties en zou hij daarom de naam van zijn disco niet hoeven te veranderen.

Pentagon is 1000 miljard dollar 'kwijt'

SiD3WiNDR had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Met geld om gaan gaat het Amerikaanse ministeria van Defensie niet goed af. Het Pentagon blijkt een gat in de begroting te hebben van 1 biljoen (duizend miljard) dollar te hebben. En dat komt president Bush net even niet goed uit. Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden debatteert net deze week over een verhoging van het defensiebudget voor het fiscale jaar 2004.

Het Pentagon heeft al langer een erg kwalijke reputatie als verspiller van overheidsgeld, maar een recente studie van de financiële inspectiedienst zet de enorme wanpraktijken bij het Pentagon nog eens extra in de verf. Buiten het gat in de begroting blijkt het Pentagon zich ook niet te kunnen verantwoorden voor de 'vermissing' van 56 vliegtuigen, 32 tanks en 36 raketlanceerders.

Sander Boschker naar Ajax

Ajax zal komende week haar nieuwste doelman presenteren, Sander Boschker komt van FC Twente naar de Arena, aldus het AD.

Boschker (32) zal vooralsnog tweede keeper worden bij de Amsterdammers, hij zal de concurrentie moeten aangaan met nummer een Bogdan Lobont. Boschker stond al 15 jaar bij Twente onder contract en wilde niet meer bijtekenen voor een gereduceerd salaris. Ajax koos er voor eerst met Harald Wapenaar te onderhandelen, toen dat stukliep kwam Boschker in beeld. Volgens het Algemeen Dagblad houdt Ajax de transfer stil tot na de wedstrijd van zondag in Enschede tegen FC Twente.

Johan Neeskens blijft in Nijmegen

Trainer Johan Neeskens dient zijn nog één seizoen lopende contract bij NEC gewoon uit.

Er gingen geruchten als zou de ex-international ambities hebben om naar een grote buitenlandse club te vertrekken. Neeskens weersprak dit gister in het radioprogramma Langs de Lijn als volgt: "Ik heb het goed naar mijn zin en we hebben de doelstellingen om het beter te doen dan vorig seizoen nu al gehaald. Er moeten nog wat zaken met hem geregeld worden maar ik ga ervan uit dat dat snel gebeurt. Verder gaan er wat spelers weg bij ons en kan ik twee à drie nieuwe spelers aantrekken. Ik maak mijn karwei dan ook af bij NEC".

Dancefestival Breda gaat door

timmeeeh had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Goed nieuws voor danceliefhebbers. Het dancefestival op 22 juni in Breda, waar onder andere DJ Tiësto acte de précense zal geven, gaat definitief door. Het college van burgemeester en wethouders van die stad heeft toestemming gegeven om het feest te houden op het parkeerterrein naast het stadion van NAC.

De gemeente wilde vorige week nog geen vergunning geven, omdat zij tienduizenden belangstellenden verwachtte. Om die toestroom nu enigsinds te beperken komen er alsnog toegangskaarten, die vijf euro gaan kosten. Naast DJ Tiësto zullen ook DJ Dazzle, Ton TB, Cor Fijneman en Marco V een optreden verzorgen.

2,4 ton afval verwijderd van Mount Everest

De Mount Everest is weer schoon. Een team van Japanse bergbeklimmers heeft de berg ontdaan van 2,4 ton afval, zo meldde de woordvoerder van het team zaterdag.

De dertig schoonmakers ruimden onder meer vijftig zuurstofflessen, voedselblikjes, tenten, gastankjes, plastic en touwen op. Door de grote hoeveelheid troep die de alpinisten achterlaten wordt de berg dan ook al de hoogste vuilstortplaats genoemd.

Het team vond ook een bevroren lijk. Het lichaam, dat niet kon worden geïdentificeerd, is in een bergspleet begraven. In totaal zijn er op de berg in het Himalaya-gebergte 175 mensen overleden. Sinds de top vijftig jaar geleden voor het eerst werd bedwongen zijn er meer dan 1200 mensen wél in geslaagd het hoogste punt te bereiken.

Al-Qaeda betaalde daders aanslagen Marokko

De daders van de aanslagen in Marokko hebben voor hun werk ongeveer 43.000 euro gekregen van de terroristische organisatie al-Qaeda. Dat schrijft de Arabische krant Asharq al-Aswat op basis van anonieme Marokkaanse functionarissen. Bij de aanslagen, die vorige week in de hoofdstad Casablanca plaatsvonden, verloren 42 mensen het leven en raakten ongeveer honderd mensen gewond.

"Een hoge verantwoordelijke van al-Qaeda die in het buitenland woont, heeft enkele maanden geleden meer dan 50.000 dollar overgemaakt richting Marokko om de uitvoering van deze operatie zeker te stellen", aldus de krant. De aanslagen zouden zijn geleid en gefinancierd door al-Qaeda.

"Schokkend" nieuwe damesmode

Het "No-Contact Jacket" is een nieuw verdedigingsmiddel voor vrouwen. Dit "exo-electrisch harnas" ziet er uit als een modieuze damesjas. Het omgeeft de draagster echter met een barriere van 80.000 volt, genoeg om een aanvaller die de vrouw tegen haar zin vast wil grijpen, een pijnlijke les te leren.

De jas is gemaakt van Aracon, een nieuwe door DuPont ontwikkelde geleidende vezel. Het is aan de binnenkant gevoerd met rubber om de draagster zelf tegen schokken te beschermen, en aan de buitenkant gelaagd met waterproof nylon. De spanning, afkomstig uit een gewone 9 volt batterij, wordt langs electronische weg opgevoerd tot een hoogspanning. Die is echter niet dodelijk, daar de stroomsterkte laag blijft. De jas beschikt over een "veiligheidspal" in de vorm van een slot op de mouw, die eerst met een sleutel moet worden geopend, waarna de jas opgeladen wordt door een knop aan de binnenkant van de mouw ingedrukt te houden.

Als extra afschrikking zijn, wanneer de jas opgeladen is, door een paar smalle vensters oplichtende en knisperende spanningsbogen te zien. De uitvinder, Adam Whiton, krimpt nog steeds ineen wanneer hij het geknisper hoort. Omdat hij zichzelf als proefkonijn heeft gebruikt is hij het geluid met pijn gaan associeren.

Volgens Whiton is het de bedoeling dat een vrouw die de jas draagt, deze oplaadt wanneer zij zich bedreigd of kwetsbaar voelt, bijvoorbeeld wanneer zij 's avonds laat in een verlaten parkeergarage naar haar auto loopt. Bijkomend voordeel is dat de jas niet zoals bij pepperspray, stun-gun of vuurwapen, van de vrouw afgepakt en tegen haar gebruikt kan worden.

Hoewel de jas voor vrouwen ontworpen is, expres een kleine maat en smalle mouwen heeft om gebruik als offensief wapen door mannen tegen te gaan, geeft Whiton toe dat dat offensief gebruik door vrouwen niet uitsluit, en ook bijvoorbeeld arrestaties door politie zou kunnen bemoeilijken.

De jas moet eind dit jaar in beperkte productie gaan, en krijgt ook een haute couture prijskaartje: rond de 1000 dollar.

Met dank aan nowomowa voor het vertalen van dit bericht.

Amerikaanse opent Oswald-museum

In Haarlem opent de Amerikaanse Judyth Vary Baker zaterdag het Lee Harvey Oswald-museum. De zestigjarige Vary Baker zegt dat zij een verhouding heeft gehad met Lee Harvey Oswald, de vermeende moordenaar van John F. Kennedy. "Deze man zou moeten worden geëerd. Hij heeft Kennedy niet vermoord, maar juist geprobeerd de moord te verijdelen", aldus Baker.

Vary Baker voelde zich in de Verenigde Staten niet meer veilig, dus ze woont sinds twee maanden in Haarlem: "Er is een aanslag op mij gepleegd, waarbij ik ernstig gewond ben geraakt. Ook ben ik met de dood bedreigd. In Nederland voel ik mij vrij om mijn verhaal te vertellen, voordat het te laat is."

In het museum zijn een groot aantal foto's, documenten en persoonlijke bezittingen te bezichtigen, die haar relatie met Oswald moeten bevestigen. Daarnaast wil Vary Baker in het museum aantonen dat de vermeende moordenaar van Kennedy onschuldig was.

Oswald zou Vary Baker anderhalve dag voor de moordaanslag op Kennedy hebben opgebeld. Vary Baker: "Dat was een vreselijk telefoongesprek. Hij wist dat Kennedy zou worden vermoord en had nog getracht informatie door te spelen om dit te voorkomen. Maar dat was hem niet gelukt. Ook voelde hij dat hij zelf uit de weg zou worden geruimd, omdat hij te veel wist. Hij had banden met Texaanse oliebaronnen, de maffia en de CIA. Die wilden van Kennedy af."

Oswald en Vary Baker zouden elkaar in 1963 hebben leren kennen. Hoewel ze allebei getrouwd waren, kregen de twee een verhouding, zegt de Amerikaanse.

Enorme brand in Asten [Update]

freak1 en Topformatie hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Sinds vanochtend 9 uur woedt er een grote brand in Asten. Het vuur is uitgebroken bij een parketbedrijf, op de Industrielaan. Brandweerkorpsen uit de wijde omtrek zijn aanwezig, met ondermeer een helicopter en meerdere kranen. De politie spreekt van een 'zeer grote brand'.

Een deel van de loods van het bedrijf, waar parket en laminaat lag opgeslagen, is inmiddels ingestort. Daarbij zijn geen gewonden gevallen.

Update 16.04 uur
Omroep Brabant meldt dat de brand inmiddels geblust is. Zeker drieduizend van de zesduizend vierkante meter opslag van het bedrijf is verloren gegaan.
Door de ligging van het pand op het bedrijventerrein hoefde niemand geëvacueerd te worden. Ook is niemand gewond geraakt bij de brand.

Britney Spears houdt uitverkoop voor goed doel

Zangeres Britney Spears gaat ten behoeve van het goede doel en groot aantal persoonlijke bezittingen veilen. In totaal zullen er ruim 160 items onder de hamer gaan.

Het merendeel van de items (zeker 60) is kleding van de zangeres. Geïnteresseerde kopers kunnen bijvoorbeeld bieden op de groene bh en de rest van het pakje dat Spears droeg in de videoclip van I'm A Slave 4 U. Verder gaan onder meee gesigneerde posters, foto's en prullaria uit de jeugd van de populaire zangeres in de verkoop.

De opbrengst van de veiling gaat naar de Britney Spears Foundation; een organisatie die kampen opzet waarin achtergestelde kinderen gedurende een week zich leren uiten op een kunstzinnige wijze.

RKC stuurt NAC factuur voor bal

Voetbalclub RKC Waalwijk let op de kleintjes. Nadat NAC-speler Gabor Babos uit vreugde een bal weg had geschoten aarzelde de club dan ook geen moment en stuurde NAC een factuur voor een bedrag van 37,78 euro.

Babos schopte de bal het vak van NAC-supporters in, nadat zijn club met 3-2 van RKC had gewonnen. De fan die de bal in handen kreeg nam de bal echter mee naar huis. RKC was daar niet blij mee en wilde de bal op zijn tegenstander verhalen.

"Hij schopt die bal doelbewust dat vak in. Dan is het toch niet zo gek dat wij een rekening sturen. Als iemand een spiegel in de kleedkamer kapot-maakt, gebeurt dat ook altijd", aldus een woordvoerster van RKC.

Nadat NAC het bericht op haar website had gezet kwam er binnen een paar uur een supporter opdagen om de bal terug te geven. Babos was echter zo kwaad om de actie van RKC dat hij een handtekening op de bal zette, deze teruggaf aan de supporter en zelf veertig euro voor RKC neertelde.

RKC stuurt NAC factuur voor een bal

timmeeeh, Tim en knetterpijp hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Voetbalclub RKC Waalwijk let op de kleintjes. Nadat NAC-speler Gabor Babos uit vreugde een bal weg had geschoten aarzelde de club dan ook geen moment en stuurde NAC een factuur voor een bedrag van 37,78 euro.

Babos schopte de bal het vak van NAC-supporters in, nadat zijn club met 3-2 van RKC had gewonnen. De fan die de bal in handen kreeg nam de bal echter mee naar huis. RKC was daar niet blij mee en wilde de bal op zijn tegenstander verhalen.

"Hij schopt die bal doelbewust dat vak in. Dan is het toch niet zo gek dat wij een rekening sturen. Als iemand een spiegel in de kleedkamer kapot-maakt, gebeurt dat ook altijd", aldus een woordvoerster van RKC.

Nadat NAC het bericht op haar website had gezet kwam er binnen een paar uur een supporter opdagen om de bal terug te geven. Babos was echter zo kwaad om de actie van RKC dat hij een handtekening op de bal zette, deze teruggaf aan de supporter en zelf veertig euro voor RKC neertelde.

Meer voetbalnieuws vind je op de FOK! Voetbalmanager

Wetenschappers willen zwarte gaten maken

Wetenschappers willen op aarde kunstmatige zwarte gaten produceren om te onderzoeken hoe de kwantummechanica theorie en de algemene relativiteitstheorie gecombineerd kunnen worden. Beide theorieën beschrijven op betrouwbare wijze hoe de wereld om ons heen in elkaar zit, met name op sub-atomair niveau. In de kunstmatige zwarte gaten bevinden zich omstandigheden waar zowel de effecten van de kwantummechanica en de algemene relativiteitstheorie significant en meetbaar zijn.

De nieuwe Large Hadron Collider die binnen vijf jaar op het European Center for Nuclear Research (CERN) geactiveerd wordt, kan klompen protonen en antiprotonen met zo'n enorme kracht tegen elkaar aan laten botsen, dat er elke seconde een mini-zwart gat ontstaat met een enorm gravitatieveld. Hierop willen de wetenschappers metingen verrichten. De wetenschappers zeggen dat deze experimenten niet gevaarlijk zijn omdat ze de zwarte gaten goed onder controle kunnen houden.

Bevallen van baby die groeide in de lever

In Zuid Afrika is in het Groote Schuur Ziekenhuis in Kaapstad een baby geboren die zich niet in de baarmoeder, maar in de lever van de moeder heeft ontwikkeld. Dit meldt BBC News. De baby, Nhlahla, wat "geluk" betekent, verkeert in gezonde staat.

De 2,8 kilo wegende baby was succesvol uit de lever van de vrouw verwijderd, maar moest daarna aan een zuurstofapparaat geplaatst worden. Donderdag ademde ze zonder zuurstofapparaat. De 20-jarige moeder, Ncise Cwayita, is ook gezond. Lever-specialist Professor Jack Krige, die meegeholpen heeft de baby uit de lever te halen, zegt: "Ze is de ware. Ze is werkelijk een miraculeuze baby".

Leerling dreigt met schietpartij om tentamen

NuX_NuFF had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Om voor een tentamen Frans uitstel te krijgen heeft een Berlijnse scholier extreme maatregelen genomen. De jongen belde tot twee maal toe de politie op met de mededeling dat een student van plan was een wilde schietpartij op zijn school te houden.

Tijdens het eerste telefoontje vertelde de jongen dat een 16-jarige jongen de volgende dag wapens mee zou nemen om daarmee leden van de school te vermoorden. Toen hij enkele dagen later weer belde kon de politie zijn telefoontje traceren en werd hij opgepakt.

Voor een rechtbank bekende de jongen dat hij had gehoopt dat de school met zijn actie zou worden ontruimd. Hij is veroordeeld tot een semester dienstverlening.

Duo t.A.T.u. mogelijk solo om bandopname

Michel van Bergen had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het wordt zweten vanavond in de Letse hoofdstad Riga voor de organisatoren van het Eurovisie Songvestival. Zeker nu één van de meisjes van het lesbische Russische meidenduo t.A.T.u. niet bij de zogenoemde dress rehearsal op is komen dagen.

Doordat Julia Volkova wegens stemproblemen verstek liet gaan, moest collega Lena Katina het alleen doen. Tijdens deze repetities moesten er echter opnamen worden gemaakt die zo nodig kunnen worden ingestart als het duo tijdens hun optreden vanavond problemen veroorzaakt.

Het duo heeft aangegeven te willen tongzoenen tijdens hun live-optreden. De organisatie is daar echter niet blij mee en zal als dat gebeurt ingrijpen. Nu er maar één van de twee optrad kan het dus zijn dat de kijkers vanavond geen duo-, maar een solo-optreden zien.

De meisjes zorgen overigens de hele week al voor problemen. Naast de aankondiging van het zoenen gevens ze tijdens persconferenties soms geen antwoord of gaan ze lekker zitten tekenen. Ook bij journalisten zijn ze daarom niet echt populair, de pers begroet de meiden bij persconferenties inmiddels met boe-geroep.

'Idols' voor Russische gevangenen

In Rusland wordt momenteel een bijzondere versie van het programma Idols gehouden. Gevangenen strijden er om een platencontract en de vrijheid.

Met de wedstrijd, die open stond voor 748 strengbeveiligde gevangenissen, moet een nieuwe popsensatie worden gezocht. De winnaar mag legaal een aantal optredens geven en gaat een cd opnemen.

Bewakers in de gevangenissen is verteld dat zij gevangenen die een gruwelijke misdaad hebben begaan eruit moeten filteren. Desondanks doen er wel een aantal veroordeelde moordenaars mee.

Eén daarvan is de 27-jarige Ruslan Anufriyev, die een 10-jarige straf uitzit in gevangenis 15 in het Oeralgebergte. "Er is me een kans om mijn leven te veranderen aangeboden. Ik kan mijn vrijheid winnen en beroemd worden. Ik laat die kans niet voorbijgaan," aldus de Rus.

Maar de wedstrijd is lastig. Uit bijna één miljoen deelnemende bajesklanten zijn er nu meer dan duizend finalisten gekozen. Veel van hen zijn vrouwen. De finales worden gehouden in een concertgebouw in Moskou en zullen worden uitgezonden op televisie en radio.

Biologie - VWO (Salv!)

Eindexamens 2003Ook dit jaar kunnen FOK!kers hun verslagen over de net gemaakte examens submitten (zie voor meer info hier). Ook Salv! stuurde een examenverslag in.

Het was dan zover hoor.... de dag van het biologie-examen. In eerste instantie zag ik wel een beetje tegen bio op, bio is per slot van rekening een van de feitvakken bij uitstek. En laat ik nou een hekel hebben aan feiten leren, onder de term feiten schaar ik voor het gemak ook maar even definities.

Maar gelukkig en tot mijn stomme verbazing krijgen we toch een peppi en kokki examen. Het niveau was echt niet te geloven!!! Ik heb er eens over nagedacht en een kameraad van me merkte heel terecht op dat je hier alleen een voldoende op kon halen wanner je kon lezen en niet gehinderd was door enige vorm van kennis omtrent de examenonderwerpen.
Want laten we eerlijk zijn alles viel zon beetje uit de teksten te halen, en wanneer dit niet het geval was kon je gewoon even je natuurkundige bijbel (lees: binas) erop naslaan.

Khoop trouwens nie dat ik de enige bent die er zo over denkt.

Opnieuw raadslid weg bij Leefbaar Rotterdam

Kozzmic herschreef voor ons het volgende bericht, waarvoor dank!

De afgelopen week is er opnieuw een raadslid uit de fractie van Leefbaar Rotterdam gestapt. Na Nico Kok en Michiel Smit heeft nu ook Harry Maronier besloten als onafhankelijk raadslid verder te gaan. De steun voor het Rotterdamse college van Leefbaar Rotterdam, CDA en VVD is daarmee teruggelopen tot de minimale meerderheid van 23 van de 45 zetels.

Maronier heeft inmiddels aangekondigd met de LPF Rotterdam mee te willen doen aan de raadsverkiezingen in 2006. Opmerkelijk omdat de meeste raadsleden van Leefbaar Rotterdam tevens lid zijn van de LPF. LR-fractievoorzitter Ronals Sørensen heeft dan ook laaiend gereageerd op de plannen van zijn voormalige fractiegenoot. "Kiezers zullen het verschil niet zien tussen de ene en de andere partij. Nu al worden de twee partijen regelmatig door elkaar gehaald - mensen op straat zien mij vaak als die man van de LPF." Volgens Sørensen zal dit ertoe leiden dat invloed van beide partijen miniem zal worden.

Sørensen overweegt zich kandidaat te stellen voor het voorzitterschap van de Rotterdamse afdeling van de LPF om zo de plannen van Maronier te dwarsbomen. Mogelijk zal hij zich ook kandidaat stellen voor het voorzitterschap van de LPF Zuid-Holland, een functie die momenteel door Maronier vervuld wordt.

De coalitiegenoten van Leefbaar Rotterdam hebben bezorgd gereageerd op de ontwikkelingen. CDA-er Leo Geluk: "Nu de partijen in Den Haag flink willen bezuinigen, zullen we in Rotterdam nog heel wat lastige beslissingen moeten nemen. En juist dan is stabiliteit in de politiek heel belangrijk. Dus ik maak me zorgen, ja."

VVD-fractievoorzitter Van Gent waarschuwt dat een volgend Leefbaar-lid dat een vertrek overweegt 'heel goed na moet denken'. "Die kan de val van het college op zijn geweten hebben." Ronald Sørensen gaat er echter vanuit dat het stadsbestuur eventueel door kan als 'minderheidscollege'.

Kippen zitten ondergedoken in Nederland

Verspreid over honderden onderduikadressen in Nederland zijn duizenden stuks pluimvee verscholen. Dit om te voorkomen dat de dieren worden geruimd in verband met de vogelpest. De onderduikactiviteiten worden gecoördineerd door een netwerk van ongeveer honderd vrijwilligers dat zich 'De Ark' noemt.

'De Ark' heeft een vijftal leiders die ieder twintig 'cellen' aansturen die zich bevinden in de door vogelpest getroffen gebieden. Het netwerk groeit nog steeds, aldus een woordvoerder. Het hobbypluimvee gaat onder andere per boot naar Noord-Holland om daar op diverse plaatsen 'onder te duiken'.

Arts steekt zichzelf in de brand

Gisteren heeft de geneesheer-directeur van een Oekraïens ziekenhuis zichzelf in de brand gestoken. Hij deed dit omdat het personeel van zijn ziekenhuis al twee maanden geen salaris heeft ontvangen van de overheid. De man verkeert op dit moment in levensgevaar.

Vorig jaar juli voerde de Oekraïense bond van medisch personeel actie al omdat ze niet betaald kregen. De overheid was volgens de bond een miljard euro schuldig aan achterstallig loon. Ook eisten ze een loonsverhoging. Een gemiddeld inkomen voor een arts in de Oekraïne is 32 euro per maand.

In de Oekraïne is medische zorg in principe gratis. In de praktijk moeten mensen echter de medicijnen zelf betalen en de artsen onder tafel geld toeschuiven.

Ouder echtpaar voor smokkel gebruikt

Twee wat oudere Nederlandse mensen kregen de schrik van hun leven toen de douane tijdens een controle 39.000 xtc-pillen uit hun bagage viste. Het echtpaar was door een medewerker van het Amsterdamse filiaal van de Indonesische luchtvaart- maatschappij Garuda gebruikt om de pillen Indonesië in te smokkelen.

De pillen waren verstopt in tassen die op de naam van het echtpaar waren gezet. Toen het paar verklaarde dat de tassen niet hun eigendom waren startte de douane een onderzoek. Hieruit bleek dat de bagage werd geclaimd door grondpersoneel van Garuda. Er werden twee mensen aangehouden.

Reusachtige ijsbergen in Atlantische Oceaan

Haarbalpasta had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Scheepvaartverkeer moet in het zuidelijke deel van de Atlantische Oceaan rekening houden met twee ijsbergen. Eén van de twee ijsbergen is net zo groot als het land Luxemburg en drijft in het zuidelijke deel van de Atlantische oceaan.

Uit satellietfoto's is gebleken dat het stuk ijs een oppervlakte van 2500 vierkante kilometer beslaat, en ongeveer 600 kilometer ten zuiden van de Falkland-eilanden rond 'drijft'. De tweede ijsberg heeft een oppervlakte van 1900 vierkante kilometer, en drijft bij de eerste in de buurt rond.

Al langer wordt onderzoek gedaan naar het smelten van het pakijs op Antarctica. Door stijgingen in de temperatuur van het water en de lucht op Antarctica brokkelt steeds meer ijs af. Of de stijgingen van de temperaturen een gevolg zijn van het broeikaseffect is niet nog vastgesteld.

'Zwervers' bekeuren automobilisten

In het Amerikaanse Kissimmee, Florida, heeft de politie een actie gehouden waarbij ze vermomd als daklozen automobilisten bekeurden. De in vodden gehulde agenten keken of automobilisten de fout in gingen, zodra dat het geval was werden weer andere agenten verderop ingeseind en de bestuurders aangehouden en bekeurd.

Advocaten van de echte daklozen noemden de operatie, stom en beledigend. Tijdens de operatie liepen agenten in vodden met valse tanden met winkelwagentjes over straat. Ook droegen ze kartonnen borden met 'Sheriff's traffic sting in progress. Buckle up.' erop.

In totaal werden 171 automobilisten aangehouden, de meeste ontvingen een boete van 83 dollar voor door rood licht rijden.

Man verkoopt huis voor universiteit

Hein Schermers, een 74 jaar oude Oud-hoogleraar, heeft zijn huis verkocht en de opbrengst ervan aan de Universiteit van Leiden geschonken. De universiteit ontving een half miljoen euro van Schermers.

De Oud-hoogleraar verhuist naar een appartement in de binnenstad, omdat het traplopen in zijn oude grachtenpand in Leiden hem te zwaar werd. Zijn drie kinderen protesteerden volgens Schermers niet toen ze hoorden wat hij van plan was. De drie lopen nu een flinke erfenis mis. "Doordat ze van ons alle opleidingen mochten die ze wilden, hebben ze allemaal goede banen. Ze zitten niet op een hoge erfenis te wachten.", aldus Schermers.

Met de donatie van Schermers zal de faculteit rechten gebruik maken om een bijzonder hoogleraarschap internationaal institutioneel recht in te stellen. Schermers roept anderen op zijn voorbeeld te volgen. "Soms wilde ik dat ik zo veel geld als Rockefeller had, dan kon ik zo veel meer doen."

Man ontvangt 65 jaar lang pensioen

Een man, Habib Miyan, uit India krijgt al 65 jaar lang een AOW-uitkering. Habib Miyan zelf beweert 132 jaar oud te zijn. Per maand krijgt hij 1900 rupees, ongeveer 40 dollar. De eerste uitkering die hij kreeg, toen India nog een Britse kolonie was, was 1,86 rupees.

Volgens gegevens van zijn pensioen is hij 'maar' 125 jaar oud, zeven jaar jonger dus. Miyan heeft geen geboorte certificaat, maar wel officiële documenten met een geboorte datum van twintig mei 1878.

Chips in eurogeld tegen vervalsing

De Europese Centrale Bank (ECB) onderzoekt de mogelijkheden van het voorzien van eurobiljetten van chips. Met de maatregel wil de ECB vervalsing van het geld zo goed als uitsluiten.

De ECB is in onderhandeling met het Japanse bedrijf Hitachi. Het bedrijf wil elk biljet voorzien van een minuscule chip die onzichtbaar is voor het blote oog. Ook is de chip niet voelbaar, en door zijn beperkte gewicht bijna niet te detecteren.

Zoon Saddam overweegt overgave

pim-fortuyn had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De oudste zoon van Saddam Hussein, Uday Hussein, denkt er over na om zich over te geven aan de Amerikaanse strijdkrachten in Irak. Dit zegt The Wall Street Journal te weten te zijn gekomen uit een bron betrokken bij de discussie.

Uday aarzelt nog gezien de harde standpunten van de Amerikanen bij onderhandelingen over zijn overgave, aldus The Wall Street Journal. Uday houdt zich waarschijnlijk schuil in een buitenwijk van Bagdad. Hij informeerde waarvoor hij wordt aangeklaagd en hoe de ondervraging en detentie methodes zijn.

De Amerikanen zitten niet te springen om de overgave van de zoon van Saddam. Verwacht wordt dat hij vroeger of later toch wel wordt opgepakt. Uday is bang dat de bevolking van Irak zich op hem zal willen wreken en zoekt bescherming bij de Amerikanen. Uday gaf leiding aan de Fedayeen militie's.

Mogelijk strafzaak tegen DSM

Er is een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar de oorzaak van de explosie bij het bedrijf DSM op één april van dit jaar. Bij die explosie kwamen drie mensen om het leven.

Volgens het openbaar ministerie, dat het strafrechtelijk onderzoek instelde, kwamen er bij een vooronderzoek mogelijk strafbare feiten aan het licht. Wat die feiten dan zijn wilde de woordvoerder van het OM niet zeggen. Ook is onduidelijk tegen wie het onderzoek gericht is, van verdachten zou nog geen sprake zijn.

"Er is een akelig incident gebeurd en ons onderzoek naar de feiten voedt het vermoeden dat wettelijke regels niet zijn nageleefd. Maar dat vermoeden moet nog worden gestaafd door bevindingen".

Ondertussen lopen er nu drie strafrechtelijke onderzoeken tegen DSM. Een onderzoek naar het blauwzuurlek in 1999, en een lekkage van 650 liter benzine in de jaren '90 lopen ook nog. DSM doet ook zelf onderzoek naar de explosie die op één april plaatsvond.

Regenwater Nederland vol gif

Uit een onderzoek van TNO in opdracht van Greenpeace is gebleken dat het regenwater in Nederland vol zit met giftige stoffen. Het onderzoek, Onzichtbare chemie, zal maandag bij het ministerie van Milieu aan minister Van Geel van Milieu worden aangeboden.

Tijdens het onderzoek werd er gekeken naar de hoeveelheid persistent organic pollutants. Dit zijn moeilijk afbreekbare stoffen die zich bij mens en dier in het vetweefsel ophopen. Ze werken vaak hormoonverstorend.

Het onderzoek doet geen uitspraken over de schadelijkheid van de regen. Greenpeace onderzocht het regenwater dat viel in februari en maart 2003 op 47 verschillende locaties in Nederland. 23 scholen hielpen mee met het verzamelen van de regen. Ook waren er drie buitenlandse meetpunten.

Leger Irak ontbonden

De Amerikaanse bewindvoerder in Irak, Paul Bremer, heeft gisteren de ontbinding van het leger van Irak en de ministeries van Defensie en Informatie afgekondigd.

Het leger van Irak, 360- duizend man, en de Republikeinse Garde mochten naar huis. Iedereen in dienst van de opgeheven ministeries en legeronderdelen werd formeel ontslagen. Ook de dienstplicht werd afgeschaft.

Met de actie wil Bremer duidelijk maken dat het bewind van Saddam echt weg is, en dat het nooit meer terug zal keren. De Amerikanen willen het Irakese leger vanaf de grond weer opbouwen. Het leger en de garde waren de belangrijkste steunpilaren van Saddam.

College volgen in tien steden

Een nieuw initiatief van de tien wiskundefaculteiten in Nederland om te gaan samenwerken wordt met zeer veel belangstelling gevolgd door Universiteitsbesturen.

Ouderejaars studenten reizen van stad naar stad om colleges te volgen op andere universiteiten. Als het systeem succesvol blijkt dan gaan mogelijk ook andere bètaopleidingen het voorbeeld volgen. Het systeem kan een oplossing zijn voor de dalende studentenaantallen en de concurrentie uit het buitenland tegen te gaan.

Het initiatief is voortgevloeid uit het feit dat het aantal studenten afneemt. Door de studenten in de laatste twee jaar van hun opleiding colleges bij verschillende universiteiten te laten volgen kunnen alle tien de wiskundefaculteiten in gehandhaafde vorm blijven bestaan, al zij het in een kleinere vorm.

Het plan werd vorige week goedgekeurd door de vertegenwoordigers van de tien faculteiten. Deze zomer wordt een verzoek voor tien miljoen euro subsidie ingediend bij de ministeries van Economische Zaken en Onderwijs, en naar onderzoeksfinancier NWO.

"Wiskunde wordt een nationaal beest met tien poten", aldus Henk van der Vorst, hoogleraar in Utrecht. Hij werkte het plan uit.

Balkenende bedreigd om plan WAO

Premier Balkenende ontving deze week een zogenaamde 'kogelbrief'. Dit naar aanleiding van de plannen van het kabinet om harde ingrepen te doen in de WAO. De brief bevatte doodsbedreigingen aan het adres van de premier en zijn gezin.

De politie verklaarde vermoedens te hebben dat de dader dezelfde is als diegene die vorig jaar de brieven verstuurde naar politici en voetbaltrainers. Toen kregen de politici de brieven omdat ze volgens de briefschrijver meededen aan een hetze tegen Pim Fortuyn.

Ook de krant De Volkskrant ontving een brief met daarbij twee patronen en een brief waarin gewag werd gemaakt van de brieven aan Balkenende.

Duitse trucker bestolen van lolly's

Een aantal nepagenten heeft een 35 jaar oude Duitse vrachtwagenchauffeur beroofd van zijn lading, een vrachtwagen vol lolly's. Het voorval vond plaats op de A2 nabij Weert.

De vrachtwagenchauffeur was onderweg naar Maastricht toen er een blauwe personenauto met een blauw zwaailicht op de hoedenplank voor hem kwam rijden. In de auto was een transparant met daarop de woorden 'STOP' en 'VOLGEN' aangebracht. De man dacht dat hij met de politie te maken had en volgde de aanwijzingen van de personenauto op.

De man werd gevraagd uit te stappen en in de berm te gaan liggen. Hij zag vervolgens hoe zijn vrachtwagen werd gestart en wegreed. Pas toen drong tot de man door dat het geen politie was en hij was beroofd. Bij een wegrestaurant waarschuwde hij de echte politie.

Staatssecretaris wint van het Rijk

Een commissie van wijzen heeft geconcludeerd dat Staatssecretaris Van Leeuwen van Cultuur (LPF) niet fout bezig was toen hij een aantal zaken uit zijn onteigende huis haalde. Het huis in Hoogmade, een monumentale boerderij, moest worden weggehaald in verband met de aanleg van de hogesnelheidslijn. Het krijgt een plaatsje in het Openluchtmuseum in Arnhem.

Van Leeuwen haalde onder andere waardevolle tegels uit de woning. Het ministerie van Verkeer ergerde zich hier aan. De commissie concludeerde dat Van Leeuwen mocht aannemen dat het rijk geen bewaar zou hebben.

Overheid doet zaken met criminelen

Gemiddeld een op negen besturen van gemeenten, provincies en waterschappen heeft in het verleden wel eens opdrachten aan 'besmette bedrijven' gegeven. Dit blijkt uit een onderzoek gedaan door het onderzoeksbureau Berenschot.

In het onderzoek van Berenschot werd gekeken of de zakenpartners van de overheden wel integer zijn en of de overheden ze hierop controleren. Een op drie van de overheden voert geen of nauwelijks controle uit wanneer er een vergunning of opdracht wordt afgegeven. Er wordt te weinig gebruik gemaakt van de mogelijkheid om bedrijven te 'screenen', aldus de onderzoekers.

De uitkomst van het onderzoek is opmerkelijk, omdat vanaf volgende week de nieuwe wet BIBOP door gemeentes kan worden gebruikt. BIBOP, Bevordering Intergriteitsbeoordelingen door het Openbaar Bestuur, geeft de overheden nog meer bevoegdheden dan ze nu al hebben. Met BIBOP kan een bedrijf volledig worden doorgelicht. Ook is er toegang tot bronnen als politie, justitie en de belastingdienst.

Wanneer het duidelijk is dat een bedrijf een crimineel verleden heeft of criminele banden heeft kunnen de overheden de opdrachten of vergunningen direct weer intrekken. Ook mogen die zonder opgave van reden geweigerd worden. Zelfs bij twijfel kan een negatief advies gegeven over het bedrijf.

De nieuwe wet is aangenomen ter voorkoming dat de criminaliteit greep krijgt op de bovenwereld. In de jaren '90 bleek dat een deel van de Amsterdamse horeca en prostitutie gerund werd door criminelen. De stad reageerde door het openen van het Bureau Screening en Bewaking om de integriteit van de bedrijven te onderzoeken.

Die meldden vorig jaar dat 80% van de bedrijven waarmee de gemeente zaken doet niet in orde zijn. Er zouden 'draadjes los zitten', aldus burgemeester Cohen. BIBOP is de landelijke opvolger van het bureau.

Burger wil aandacht normen en waarden

De Nederlandse overheid zou meer aandacht moeten besteden aan normen en waarden. Dit vinden de meeste Nederlanders. Veel mensen ergeren zich aan het geweld in het openbaar vervoer en in het verkeer. Ook moet het geweld en de seks op televisie aan banden worden gelegd.

Dit is gebleken uit de derde 'belevingsmonitor' die het kabinet gisteren naar de tweede kamer heeft gestuurd. Elk kwartaal laat het kabinet een uitgebreid opinieonderzoek houden over de diverse beleidsterreinen.

De onvrede over het immigratie- en intergratie beleid in Nederland is nog steeds hoog. De meeste Nederlanders willen een scherper immigratie- en intergratie beleid. 56 procent van de ondervraagden vond dat minderjarige asielzoekers strenger moeten worden aangepakt. Een ruime meerderheid wil dat allochtone probleemjongeren harder worden aangepakt.

Het vertrouwen in de regering daalde nog verder de laatste maanden. Waar in februari nog 51 procent vertrouwen had was dat in april nog maar 34 procent. 75% van de burgers is van mening dat de regering de burger te weinig betrekt bij het maken van het overheidsbeleid.

Pannenkoeken getest

In het Algemeen Dagblad van vandaag is een test gepubliceerd van pannenkoeken en de restaurants die ze verkopen. Hiermee zet het Algemeen Dagblad de 'test trend' van de krant voort. Zo verschijnt er bijvoorbeeld jaarlijks ook een oliebollen test.

De test die door het Centrum voor Smaakonderzoek werd uitgevoerd leverde opmerkelijke resultaten op. De vijf duurste pannenkoeken kregen gemiddelde en slechte cijfers, terwijl juist de goedkope gemiddeld een 7.5 voor smaak kregen. De test werd uitgevoerd door een panel dat naturel-, appel-, en spekpannenkoeken op 34 verschillende adressen in heel Nederland proefden.

De Vereniging van Erkende Pannenkoekenrestaurants in Woerden waarschuwde haar leden voor de resultaten van de test. "Ervaringen met eerdere tests in onze branche wijzen uit dat niet reageren vaak het beste is. Na een paar dagen is het nieuws er wel af en zijn de meeste mensen wel vergeten dat er een test is geweest."

Zeven van de 34 geteste locaties kregen een acht of hoger, ruim de helft kreeg lager dan een 5.5. De lekkerste waren die van Het Leersums Laarsje in Leersum. Het panel gaf er een tien voor. "Zaak is kleurrijk ingericht. Leuk voor kinderen en ouders kunnen smullen van redelijk geprijsde toppannenkoeken.""De allerlekkerste pannenkoeken. Groot, niet te dik, beetje knapperig. Hier werkt een vakman.", aldus het panel.

Economische problemen zetten door

De president van De Nederlandse Bank (DNB), Nout Wellink, denkt de economische groei van 2003 rond de nul procent ligt. Wellink is van mening dat de kans vrij groot is dat die ook onder de nul procent uit kan komen.

Dit verklaarde Wellink gisteren tijdens de presentatie van het jaarverslag van DNB. Hij zei tijdens die presentatie dat het slecht gaat met de economie: "Sinds het eerste kwartaal van 2001 was de groei in ons land slechts 0,5 procent." In vergelijking tot andere Europese landen is dit weinig. In die landen wordt dit jaar een groei van één procent verwacht.

De slechte economie is waarschijnlijk ook een tegenvaller voor de schatkist. Het Centraal Planbureau heeft een overheidstekort van 1,6 procent berekend, aangenomen dat de economische groei 0,75 procent zou bedragen. Dit valt waarschijnlijk slechter uit.

Wellink maakte zich vooral zorgen over de werkeloosheid, het begrotingstekort en de verslechterende concurrentie positie van Nederland. De DNB is daarom positief over de voorstellen van het nieuwe kabinet om drastisch te gaan bezuinigen, het begrotingstekort terug te brengen en meer mensen aan het werk te krijgen.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.