Economische problemen zetten door

De president van De Nederlandse Bank (DNB), Nout Wellink, denkt de economische groei van 2003 rond de nul procent ligt. Wellink is van mening dat de kans vrij groot is dat die ook onder de nul procent uit kan komen.

Dit verklaarde Wellink gisteren tijdens de presentatie van het jaarverslag van DNB. Hij zei tijdens die presentatie dat het slecht gaat met de economie: "Sinds het eerste kwartaal van 2001 was de groei in ons land slechts 0,5 procent." In vergelijking tot andere Europese landen is dit weinig. In die landen wordt dit jaar een groei van één procent verwacht.

De slechte economie is waarschijnlijk ook een tegenvaller voor de schatkist. Het Centraal Planbureau heeft een overheidstekort van 1,6 procent berekend, aangenomen dat de economische groei 0,75 procent zou bedragen. Dit valt waarschijnlijk slechter uit.

Wellink maakte zich vooral zorgen over de werkeloosheid, het begrotingstekort en de verslechterende concurrentie positie van Nederland. De DNB is daarom positief over de voorstellen van het nieuwe kabinet om drastisch te gaan bezuinigen, het begrotingstekort terug te brengen en meer mensen aan het werk te krijgen.