Opnieuw raadslid weg bij Leefbaar Rotterdam

Kozzmic herschreef voor ons het volgende bericht, waarvoor dank!

De afgelopen week is er opnieuw een raadslid uit de fractie van Leefbaar Rotterdam gestapt. Na Nico Kok en Michiel Smit heeft nu ook Harry Maronier besloten als onafhankelijk raadslid verder te gaan. De steun voor het Rotterdamse college van Leefbaar Rotterdam, CDA en VVD is daarmee teruggelopen tot de minimale meerderheid van 23 van de 45 zetels.

Maronier heeft inmiddels aangekondigd met de LPF Rotterdam mee te willen doen aan de raadsverkiezingen in 2006. Opmerkelijk omdat de meeste raadsleden van Leefbaar Rotterdam tevens lid zijn van de LPF. LR-fractievoorzitter Ronals Sørensen heeft dan ook laaiend gereageerd op de plannen van zijn voormalige fractiegenoot. "Kiezers zullen het verschil niet zien tussen de ene en de andere partij. Nu al worden de twee partijen regelmatig door elkaar gehaald - mensen op straat zien mij vaak als die man van de LPF." Volgens Sørensen zal dit ertoe leiden dat invloed van beide partijen miniem zal worden.

Sørensen overweegt zich kandidaat te stellen voor het voorzitterschap van de Rotterdamse afdeling van de LPF om zo de plannen van Maronier te dwarsbomen. Mogelijk zal hij zich ook kandidaat stellen voor het voorzitterschap van de LPF Zuid-Holland, een functie die momenteel door Maronier vervuld wordt.

De coalitiegenoten van Leefbaar Rotterdam hebben bezorgd gereageerd op de ontwikkelingen. CDA-er Leo Geluk: "Nu de partijen in Den Haag flink willen bezuinigen, zullen we in Rotterdam nog heel wat lastige beslissingen moeten nemen. En juist dan is stabiliteit in de politiek heel belangrijk. Dus ik maak me zorgen, ja."

VVD-fractievoorzitter Van Gent waarschuwt dat een volgend Leefbaar-lid dat een vertrek overweegt 'heel goed na moet denken'. "Die kan de val van het college op zijn geweten hebben." Ronald Sørensen gaat er echter vanuit dat het stadsbestuur eventueel door kan als 'minderheidscollege'.