"Schokkend" nieuwe damesmode

Het "No-Contact Jacket" is een nieuw verdedigingsmiddel voor vrouwen. Dit "exo-electrisch harnas" ziet er uit als een modieuze damesjas. Het omgeeft de draagster echter met een barriere van 80.000 volt, genoeg om een aanvaller die de vrouw tegen haar zin vast wil grijpen, een pijnlijke les te leren.

De jas is gemaakt van Aracon, een nieuwe door DuPont ontwikkelde geleidende vezel. Het is aan de binnenkant gevoerd met rubber om de draagster zelf tegen schokken te beschermen, en aan de buitenkant gelaagd met waterproof nylon. De spanning, afkomstig uit een gewone 9 volt batterij, wordt langs electronische weg opgevoerd tot een hoogspanning. Die is echter niet dodelijk, daar de stroomsterkte laag blijft. De jas beschikt over een "veiligheidspal" in de vorm van een slot op de mouw, die eerst met een sleutel moet worden geopend, waarna de jas opgeladen wordt door een knop aan de binnenkant van de mouw ingedrukt te houden.

Als extra afschrikking zijn, wanneer de jas opgeladen is, door een paar smalle vensters oplichtende en knisperende spanningsbogen te zien. De uitvinder, Adam Whiton, krimpt nog steeds ineen wanneer hij het geknisper hoort. Omdat hij zichzelf als proefkonijn heeft gebruikt is hij het geluid met pijn gaan associeren.

Volgens Whiton is het de bedoeling dat een vrouw die de jas draagt, deze oplaadt wanneer zij zich bedreigd of kwetsbaar voelt, bijvoorbeeld wanneer zij 's avonds laat in een verlaten parkeergarage naar haar auto loopt. Bijkomend voordeel is dat de jas niet zoals bij pepperspray, stun-gun of vuurwapen, van de vrouw afgepakt en tegen haar gebruikt kan worden.

Hoewel de jas voor vrouwen ontworpen is, expres een kleine maat en smalle mouwen heeft om gebruik als offensief wapen door mannen tegen te gaan, geeft Whiton toe dat dat offensief gebruik door vrouwen niet uitsluit, en ook bijvoorbeeld arrestaties door politie zou kunnen bemoeilijken.

De jas moet eind dit jaar in beperkte productie gaan, en krijgt ook een haute couture prijskaartje: rond de 1000 dollar.

Met dank aan nowomowa voor het vertalen van dit bericht.