'Idols' voor Russische gevangenen

In Rusland wordt momenteel een bijzondere versie van het programma Idols gehouden. Gevangenen strijden er om een platencontract en de vrijheid.

Met de wedstrijd, die open stond voor 748 strengbeveiligde gevangenissen, moet een nieuwe popsensatie worden gezocht. De winnaar mag legaal een aantal optredens geven en gaat een cd opnemen.

Bewakers in de gevangenissen is verteld dat zij gevangenen die een gruwelijke misdaad hebben begaan eruit moeten filteren. Desondanks doen er wel een aantal veroordeelde moordenaars mee.

Eén daarvan is de 27-jarige Ruslan Anufriyev, die een 10-jarige straf uitzit in gevangenis 15 in het Oeralgebergte. "Er is me een kans om mijn leven te veranderen aangeboden. Ik kan mijn vrijheid winnen en beroemd worden. Ik laat die kans niet voorbijgaan," aldus de Rus.

Maar de wedstrijd is lastig. Uit bijna één miljoen deelnemende bajesklanten zijn er nu meer dan duizend finalisten gekozen. Veel van hen zijn vrouwen. De finales worden gehouden in een concertgebouw in Moskou en zullen worden uitgezonden op televisie en radio.