Theater Review: ZTHollandia's Vrijdag

Mariët (Meiske78)
In 2001 fuseerde de Noord-Hollandse Theatergroep Hollandia met het Zuidelijk Toneel uit Eindhoven tot ZT Hollandia. Onder leiding van regisseur Johan Simons maakt het gezelschap nu ongeveer 8 voorstellingen per jaar. In dienst bij het gezelschap zijn onder andere de acteurs Peter Paul Muller (All Stars) en Fedja van Huêt (Karakter).

Het gezelschap staat vooral bekend om haar locatietheater, maar ook in de schouwburgen van Nederland brengt de groep regelmatig voorstellingen, waaronder de voorstelling die ik namens FOK! gezien heb: Vrijdag. Johan Simons regisseert vooral stukken die maatschappelijk relevant zijn. In de afgelopen jaren liet hij vaak de verschrikkingen zien van onze maatschappij, maar inmiddels is hij meer geïnteresseerd in de goedheid van de mens. In de hoop die liefde met zich meebrengt.

De afgelopen twaalf jaar werden veertien voorstellingen van het gezelschap geselecteerd voor Het Theaterfestival, een festival dat de meest belangwekkende voorstellingen van een seizoen nogmaals presenteert, en in 1997 won ZT Hollandia op dit festival met Twee Stemmen de Grote Theaterfestivalprijs. Vrijdag is eveneens geselecteerd voor het Theaterfestival 2003 dat in september plaats zal vinden in Amsterdam en Antwerpen. Op de volgende pagina's kun je meer lezen over de auteur en het stuk.