Burger wil aandacht normen en waarden

De Nederlandse overheid zou meer aandacht moeten besteden aan normen en waarden. Dit vinden de meeste Nederlanders. Veel mensen ergeren zich aan het geweld in het openbaar vervoer en in het verkeer. Ook moet het geweld en de seks op televisie aan banden worden gelegd.

Dit is gebleken uit de derde 'belevingsmonitor' die het kabinet gisteren naar de tweede kamer heeft gestuurd. Elk kwartaal laat het kabinet een uitgebreid opinieonderzoek houden over de diverse beleidsterreinen.

De onvrede over het immigratie- en intergratie beleid in Nederland is nog steeds hoog. De meeste Nederlanders willen een scherper immigratie- en intergratie beleid. 56 procent van de ondervraagden vond dat minderjarige asielzoekers strenger moeten worden aangepakt. Een ruime meerderheid wil dat allochtone probleemjongeren harder worden aangepakt.

Het vertrouwen in de regering daalde nog verder de laatste maanden. Waar in februari nog 51 procent vertrouwen had was dat in april nog maar 34 procent. 75% van de burgers is van mening dat de regering de burger te weinig betrekt bij het maken van het overheidsbeleid.