College volgen in tien steden

Een nieuw initiatief van de tien wiskundefaculteiten in Nederland om te gaan samenwerken wordt met zeer veel belangstelling gevolgd door Universiteitsbesturen.

Ouderejaars studenten reizen van stad naar stad om colleges te volgen op andere universiteiten. Als het systeem succesvol blijkt dan gaan mogelijk ook andere bètaopleidingen het voorbeeld volgen. Het systeem kan een oplossing zijn voor de dalende studentenaantallen en de concurrentie uit het buitenland tegen te gaan.

Het initiatief is voortgevloeid uit het feit dat het aantal studenten afneemt. Door de studenten in de laatste twee jaar van hun opleiding colleges bij verschillende universiteiten te laten volgen kunnen alle tien de wiskundefaculteiten in gehandhaafde vorm blijven bestaan, al zij het in een kleinere vorm.

Het plan werd vorige week goedgekeurd door de vertegenwoordigers van de tien faculteiten. Deze zomer wordt een verzoek voor tien miljoen euro subsidie ingediend bij de ministeries van Economische Zaken en Onderwijs, en naar onderzoeksfinancier NWO.

"Wiskunde wordt een nationaal beest met tien poten", aldus Henk van der Vorst, hoogleraar in Utrecht. Hij werkte het plan uit.