Hennepkwekers stelen 170 miljoen euro stroom

Rob (R@b)
Het wetenschappelijk instituut Politie & Wetenschap concludeert na uitvoerig onderzoek dat thuiskwekers van nederwiet jaarlijks voor bijna 170 miljoen euro aan stroom stelen. Bovendien is de aanpak van de softdrugskwekerijen weinig succesvol; de kwekers beginnen vaak vrij snel nadat zij zijn betrapt alweer opnieuw met een plantage.

De onderzoekers concluderen dat de pakkans gering is en de straffen te laag zijn. Vaak wordt slechts de plantage ontmanteld en dient de eigenaar een boete te betalen en een vergoeding voor de illegaal afgetapte stroom. Celstraffen komen slechts in uitzonderingsgevallen voor.

Het wetenschappelijk instituut becijfert dat een gemiddelde professionele wietplantage al snel 500 plantjes telt. Vier oogsten per jaar zijn makkelijk haalbaar met 25 gram wiet per plantje per keer. Dat is dus 12,5 kilo per oogst en dus 50 kilo per jaar. De handelswaarde varieert tussen de 2.000 en 6.000 euro per kilo.

Vaak doet het energiebedrijf aangifte omdat die de gedupeerde is. De telers verbreken zegels en tappen op een of andere manier illegaal stroom af voor de meter van het energiebedrijf. Dat draait dus voor de kosten op en trekt dan ook aan de bel.

Amsterdam lijkt ook de hoofdstad te zijn van de hennepkwekers. Vorig jaar werden circa 150 grote of kleinere kwekerijtjes opgerold. Vooral de woningen in de oudere wijken blijken met hun goed verscholen kelders en zolders geliefde plaatsen om nederwiet te verbouwen.

''Gratis stroom''