NVU mag in Apeldoorn demonstreren

brillie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De extreem-rechtse Nederlandse Volksunie (NVU) mag komende zaterdag een demonstratie in Apeldoorn houden. Dat heeft de rechtbank gisteren besloten in een kort geding dat NVU-voorman Constant Kusters tegen de gemeente Apeldoorn, die de demonstratie wilde verbieden, had aangespannen. Het recht op vrije meningsuiting weegt voor de rechter zwaarder dan het gevaar voor een gewelddadige confrontatie.

Op 8 maart werd een demonstratie van de NVU in Apeldoorn op het laatste moment verboden nadat linkse jongeren de aanval op rechtse demonstranten hadden geopend. De politie kon de openbare orde niet garanderen. De NVU'ers en hun sympathisanten uit Duitsland, werden toen op een parkeerterrein tegengehouden.

De linkse Anti Fascistische Aktie (AFA) ziet nu af van een georganiseerde actie, maar roept mensen wel op in kleine groepjes naar de demonstratie te gaan om hun ongenoegen te uiten.

De burgervader van Apeldoorn, G. De Graaf, heeft vandaag overleg met de politie en zal daarna contact opnemen met Kusters. De Graaf wil zaterdag een noodverordening uitvaardigen om koste wat kost een nieuwe gewelddadige confrontatie tussen beide partijen te voorkomen.

Duitse vrienden van de NVU toonden op 8 maart hun ''versieringen'' aan de pers.