Doodstraf in opspraak in de VS

tsuihark had ons volledig vertaald via de newssubmit het volgende te melden:

De afgelopen tijd is de discussie over de doodstraf weer opgelaaid in de VS.

In Illinois heeft de gouverneur alle 167 mensen die wachtten op de doodstraf clementie gegeven. Hij vindt het systeem "willekeurig en onvoorspelbaar, dus immoreel."

Er gingen geruchten dat Maryland de executies heeft stopgezet om het systeem erachter te bestuderen, onder andere naar aanleiding van de nieuwe wet van vorig jaar die het executeren van geestelijk gehandicapten illegaal maakt.

In Texas kwam nieuws in de kranten over de problemen die de politie van Houston heeft bij het gebruik van DNA en ander fysiek bewijsmateriaal.

Texas is momenteel voorbereidingen aan het treffen voor de uitvoering van de 300ste doodstraf. De crimineel in kwestie heeft uitstel gekregen, zodat er onderzocht kan worden of haar proces wel correct verlopen is. Ze denkt dat de publiciteit hier omheen de Texanen milder heeft gemaakt.

In 1988 was 86 procent van de Texanen voor de doodstraf. Een meer recente peiling laat een daling zien naar 76 procent. 69 procent van de ondervraagden geloofden dat er ook onschuldigen bij om het leven zijn gebracht. 60 procent vindt dat zeventienjarigen die een moord hebben gepleegd daar de doodstraf moeten krijgen. 58 procent is tegen het doden van geestelijk gehandicapten.