Bang voor de oorlog?

Jaap (portier)
Ben ik bang voor de oorlog? Ik weet het niet... Het gebeurde toen ik vandaag vol goede moed aan een oefenexamen voor Nederlands begon. De tekst was een artikel van Bill Joy uit het NRC Handelsblad van 26 augustus 2000. De titel "Waarom de toekomst ons niet nodig heeft" was al veelbelovend en de tekst bleek over de nadelen en gevaren van de ABC- (Atomair, Biologisch en Chemisch) en de GNR- (Genetica, Nanotechnologie en Robotica) technieken te gaan. De GNR-technieken maak ik me geen zorgen over, maar de ABC-technieken des te meer. Mocht Bush vanavond daadwerkelijk de oorlog gaan verklaren aan Irak dan zie ik het niet zonnig in.

Ik ben geen pessimist, maar vanmiddag zag ik voor mijn ogen de wereld in elkaar storten. Misschien kwam het door het slaapgebrek van dit weekend, maar de raketten vlogen bij mij al bijna door het lokaal heen. Nu ben ik niet bang voor Sadam, maar meer voor de oorlog, wat het losmaakt, wat de gevolgen zijn. Zullen terroristen de wereld floreren? Blijken er toch meer verborgen wapens te zijn dan ieder ander gedacht zou hebben? Waar zijn ze toe in staat? Na 11 september... Angst...
Nederland is een onbetekenend land. De enige reden die ik kan bedenken waarom Sadam Nederland aan zou vallen is omdat wij Emile Ratelband herbergen, verder zie ik zo snel geen atoombom op het Binnenhof landen. Maar we zitten er wel lekker tussen, met heel Europa erbij. Er is nog zo weinig bekend over de gevolgen van een atoombom, over de gevolgen van een chemische of biologische aanval. Waar blijft de "atoomwolk" vliegt het door mij heen. Een jaar geen spinazie eten? Gloeiende koeienuiers en een melktekort? Nationale rampen voor het kaasland.

Ik leg me er maar bij neer. Ze zoeken het maar uit, ik ga dapper verder met mijn examentekst, leg de gedachten naast me neer. Morgen koop ik bij de Intratuin een treetje narcissen en maak daarmee al die chemische troep weer een beetje goed.