Mogelijk SARS in Oostenrijk, Groot-BrittanniŽ

-Mk- had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Groot-BrittanniŽ is mogelijk een geval van besmetting met de mysterieuze longziekte SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) geconstateerd. Het zou gaan om een man die zondag in een Brits ziekenhuis is opgenomen, nadat hij was teruggekeerd uit Hong Kong. Dat heeft een woordvoerder van het Britse ministerie van Gezondheid maandag gemeld. Het is nog niet zeker of de man de ziekte ook daadwerkelijk heeft opgelopen.

Ook in Oostenrijk is een mogelijk geval van de ziekte geregistreerd. Een 51-jarige vrouw, van wie wordt vermoed dat zij SARS heeft, is in een ziekenhuis opgenomen. Ze kwam zondag aan uit China met hoge koorts. Ze heeft inmiddels antibiotica gekregen.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties zijn er wereldwijd al 167 besmettingen geconstateerd. Vier mensen zijn aan de ziekte overleden.

Update

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft huisartsen en ziekenhuizen ingelicht over de kenmerken van de ziekte. De man uit Groot-BrittanniŽ die mogelijk besmet is heeft zaterdag gevlogen met twee toestellen van de KLM. Hij vloog van Hongkong naar Amsterdam en vervolgens naar Manchester. Volgens de luchtvaartmaatschappij is de kans dat andere passagiers zijn besmet minimaal.

Wanneer een patiŽnt met de symptomen zich meldt moeten de inspectie en de GGD worden gewaarschuwd.