FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 1 februari 2003

Primitieve vis mogelijk voorouder mens

Snipah had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Uit de meest recente onderzoeken blijkt dat de oorsprong van de mensen nog verder terug te voeren is dan de aapachtigen, die nu wel zo'n beetje geaccepteerd zijn als onze voorouders. Onderzoek naar een tandenloze Haikou-vis, die luistert naar de wetenschappelijke naam "Haikouichthy" is waarschijnlijk de oudst bekende voorouder van alle gewervelde soorten uit deze era, en daarmee ook de voorouder van de mens.

Fossiele resten van deze vis, die te dateren zijn op een leeftijd van ca. 530 miljoen jaar, werden in 1997 voor het eerst aangetroffen in Haikou, in de buurt van Kunming, de hoofdstad van de Chinese provincie Yunnan. De onderzoeken zijn uitgevoerd door de Chinese paleontoloog Shu Degan, in samenwerking met studenten uit Japan, Groot Britannië en Frankrijk.

De bevindingen van dit onderzoek zijn gepubliceerd in een artikel in de jongste editie van het gerenomeerde wetenschapstijdschrift Nature. In dit artikel wordt aangetoond dat de aanwezigheid van een schedel en ruggegraat in de fossiele Haikouichthy hoogst waarschijnlijk het bewijs is dat deze vis in feite het eerste gewervelde dier op aarde was.

De vroege aardse fauna kende feitelijk twee hoofdgroepen binnen het dierenrijk, de gewervelden en de ongewervelden. Al bijna 200 jaar spitst het paleontologisch onderzoek zich ondermeer op het bestaan van een "missing link" tussen deze twee groepen. Vele hypotheses zijn geoppert door zoölogen en biologen, die evenvaak met elkaar botsen. Het lijkt er op dat de vondst van deze fossielen in 1997 daar voor het eerst enige tastbare bewijzen voor bracht.

In 1999 werden er opnieuw fossiele resten van de Haikou-vis gevonden. Volgens de professor is het vinden van de fossiele resten van de meest primitieve gewervelde een hoofddoel op zich geworden, net zoals de zoektocht naar de vroegste mensachtige. Deze vondsten brachten het bestaan van primitieve gewervelden in ieder geval weer 50 miljoen jaar verder terug in de tijd.

FNV-voorzitter ambieert ministerspost

Farzin had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Eén van de felste tegenstanders van het afgelopen kabinet, FNV-voorzitter Lodwijk de Waal, wil wel minister worden voor de PvdA in een kabinet CDA-PvdA. Hij voelt echter niet veel voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid, maar wel iets voor de post Ontwikkelingssamenwerking.

De Waal zou dan de opvolger moeten worden van ondermeer Jan Pronk of Eveline Herfkens, die in de Paarse kabinetten die post bekleedden. In het kabinet-Balkenende 1 was er geen minister van Ontwikkelingssamenwerking.

Klok gaat theorie Einstein testen

Over 5 jaar zal een speciale klok de ruimte in worden geschoten om Einsteins stelling over de rekbaarheid van tijd op de proef te stellen. De klok is ontwikkeld door de universiteit van West-Australië; 7 jaar lang werkte een team daar aan een door microgolven aangedreven saffieren klok.

De klok is een uurwerk zo groot als een breedbeeldtelevisie dat accurater is dan welke andere klok ooit gemaakt: het kent een afwijking van slechts één seconde per veertig miljoen jaar.

Einstein stelde dat tijd trager verloopt voor voorwerpen in de ruimte vergeleken met de tijd op aarde, zolang die voorwerpen sneller voortbewegen dan de aarde zelf. Voor ruimtestations zou dat dan moeten gelden.

De klok die de ruimte zal worden ingeschoten, wordt een aangepaste klok voor een ruimtestation. Die klok moet samen met een saffieren klok op aarde bewijzen dat Einsteins theorie over flexibele tijd klopt.

Als de test werkt zou dat voor een verbetering van navigatietechnieken kunnen zorgen, waardoor aangepaste apparatuur een specifieke plek op aarde tot op enkele millimeters kan vaststellen.

Mogelijk nieuwe resolutie wapeninspecties Irak

AjaxAmsterdam had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Blix en El-Baradei, de leiders van de VN-wapeninspecteurs in Irak, hebben een uitnodiging ontvangen van Irak om te praten over de uitvoer van de wapeninspecties. De hoofdinspecteurs twijfelen nog of ze ingaan op de uitnodiging omdat ze vinden dat Bagdad hen eerst in een aantal zaken tegemoet moet komen, zo melden VN-diplomaten.

Zo willen Blix en El-Baradei onder de garantie dat zij een gesprek met Iraakse wetenschappers kunnen voeren, zonder dat daar iemand van de regering bij is. Ook willen ze de officiële toezegging dat Amerikaanse U2-spionagevliegtuigen ongestoord hun werk kunnen doen. Tot nu stond Bagdad niet toe om die vliegtuigen in zijn luchtruim toe te laten.

Indien de twee leiders zouden ingaan op het verzoek tot dit topoverleg, dan zou dat waarschijnlijk op 7 of 8 februari plaats moeten hebben, maar in elk geval voor 14 februari. Op die dag moet de VN-inpectie opnieuw een rapport uitbrengen aan de VN-Veiligheidsraad. Met dit overleg en de uitkomsten van de inspectie zelf, zou er dan een nieuwe resolutie door de VN kunnen worden opgesteld.

Bush zei, na afloop van een gesprek met de Britse premier Blair, dat een nieuwe VN-resolutie over Irak alleen zin heeft, als daarmee de druk op Saddam Hussein om te ontwapenen groter wordt. Voor een aanval op Irak is zeker geen nieuwe resolutie nodig, zei hij. Blair daarintegen wil wèl een nieuwe resolutie, voordat besloten wordt tot een aanval.

Bush en Blair waren overigens het wel met elkaar eens door te komen met de conclusie dat de Iraakse leider Saddam Hoessein tot nu toe niet voldoet aan de ontwapeningseisen van de Verenigde Naties.

Tatjana gaat (niet?) presenteren op radio 538

syntax had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Zangeres, actrice en borstentoonster Tatjana Simic wordt duo-presentator op Radio 538. Het is de bedoeling dat Tatjana gaat meepresenteren met DJ Rick van Velthuysen.

Om te kijken of het klikt gaat Tatjana volgend weekend al meepresenteren, zo liet ze vandaag op de radio weten.



Update 23:40

Van Velthuysen lijkt overigens niet al te enthousiast over dit idee, op zijn website laat hij naar aanleiding van dit bericht weten:

Toe nou jongens dachten jullie nu werkelijk dat, wanneer zij echt bij de radio mag gaan werken, zij niet door dees of gene (en niet in de laatste plaats door mijzelf) van advies wordt voorzien en desnoods strak wordt gehouden.

Celstraf voor wapensmokkel naar Irak

bumberklevers had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Duitse zakenman is wegens het smokkelen van wapens naar Irak tot vijf jaar en drie maanden gevangenisstraf veroordeeld. Tegelijkertijd kreeg een technicus een straf van twee jaar voorwaardelijk.

De 59-jarige zakenman en de andere, de 54-jarige technicus, werden door de rechtbank in Mannheim schuldig bevonden aan de levering van reserveonderdelen van MIG-gevechtsvliegtuigen en aan gereedschap voor de productie van kanonnen. Daarmee schonden zij het VN-wapenembargo tegen Irak. Om de leveringen, ter waarde van 200.000 euro, dat land binnen te krijgen, werden ze geëxporteerd via buurland Jordanië.

In eerste instantie had de officier van justitie tegen de zakenman een celstraf van zes jaar geëist, de technicus hoorde een eis van tweeëneenhalf jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf.

VVD-voorzitter stapt dit jaar nog op

De voorzitter van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD), Bas Eenhoorn, stopt dit najaar met zijn functie. Volgens Eenhoorn stapt hij op om de vernieuwing van de partij, los van zijn persoonlijke positie, te laten plaatsvinden.

In mei krijgt de vernieuwing van de VVD al zijn beslag op de Algemene Vergadering. De invulling van de functie van voorzitter is onderdeel van de hele discussie, zo lichtte Eenhoorn zijn besluit toe.

Eenhoorn kwam het afgelopen jaar een paar maal in opspraak. Zo beweerde hij dat Pim Fortuyns manier van campagnevoeren leek op die van Mussolini. Hierdoor werd hij één van de personen die na de dood van Fortuyn werden aangeklaagd wegens aanzetten tot haat.
Ook kwam Eenhoorn in conflict met de toenmalige VVD-lijsttrekker Dijkstal, toen hij zei dat die eenvoudige Jip-en-Janneke-taal in de campagne moest gaan spreken. Bij de laatste verkiezingscampagne werd Eenhoorn op de vingers getikt door VVD-leider Zalm, nadat hij zei dat de VVD desnoods maar weer met de LPF moest gaan regeren, als een coalitie enkel met het CDA geen meerderheid zou halen.

Space Shuttle Columbia verongelukt

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is een kwartier voor de landing, om 15.00 uur Nederlandse tijd, het contact met ruimteveer Columbia kwijtgeraakt. Op beelden van CNN is te zien dat de spaceshuttle in stukken is gebroken. Er zijn zeven astronauten aan boord van het veer, waaronder de eerste Israëlische astronaut.

De Columbia raakte vermist toen het ruimteveer de dampkring invloog. Vanwege de enorme temperaturen die daarbij vrijkomen, is de terugvlucht door de dampkring één van de gevaarlijkste momenten van de reis. Het contact met de ruimteveer ging verloren toen het op 63 kilometer boven Dallas (Texas) vloog. De Columbia vloog op dat moment met een snelheid van zo'n 12.500 mijl per uur. De landing van de spaceshuttle stond gepland om 15.15 uur Nederlandse tijd. Vanwege de enorme hoogte en snelheid heeft de bemanning naar alle waarschijnlijkheid geen gebruik kunnen maken van de 'rescue-vehicle'.

De Shuttle was op 16 januari tijdens de lancering licht beschadigd geraakt aan de linkervleugel, door een stuk isolatieschuim afkomstig van de externe brandstoftank. Men verwachtte geen problemen omdat de hittebestendige tegels redelijk intact leken. Het is nog niet met zekerheid te zeggen of dit de oorzaak is van het ongeluk.

De Columbia was sinds 16 januari in de ruimte voor wetenschappelijk onderzoek. Tijdens de missie zijn er 80 wetenschapelijke experimenten gedaan. Vanwege de aanwezigheid van de eerste Israëlische astronaut (een Israëlische luchtmacht-kolonel) waren er extra veiligheidsmaatregelen genomen bij de lancering en de landing van de shuttle. De autoriteiten vreesden voor terroristische aanslagen.

Voor het eerst in de 42-jarige geschiedenis van de bemande ruimtevaart gebeurt het dat het contact met een shuttle tijdens een landing verloren gaat. In 1986 is de spaceshuttle Challenger ontploft bij de lancering.



Aan boord van de Columbia waren shuttle-commandant Rick D. Husband, piloot William C. McCool, vracht-commandant Michael P. Anderson, missie specialisten David M. Brown, Kalpana Chawla, Laurel Clark en de Israeliër Ilan Ramon.

Atronaut David Brown had misschien een slecht voorgevoel over de reis huiswaarts. "Do we really have to come back?", zo vroeg hij nog gekscherend aan Mission Control voordat ze aan hun fatale terugvlucht begonnen.

[update 16:45]

Inmiddels zijn in Dallas-Fort Worth zogenaamde search-and-rescue-teams op pad gestuurd. Burgers worden opgeroepen weg te blijven van brokstukken, vanwege mogelijk giftige stoffen.

Het Witte Huis heeft inmiddels laten weten dat een terroristische aanslag hun, vanwege de grote hoogte, hoogst onwaarschijnlijk lijkt. Op CNN werd hierover direct na de eerste beelden al gespeculeerd.



[update 17:00]

De politie in Nacogdoches (Texas) heeft inmiddels al talrijke brokstukken gevonden in hun district. Veel informatie over de vondsten is nog niet beschikbaar. Politieagenten houden de wacht bij brokstukken totdat officials van de FBI en NASA arriveren.

[update 17:07]

President Bush zat op het moment van het ongeluk in Camp David. Naar alle waarschijnlijkheid zal hij eerder terugkeren naar het Witte Huis.

Gordon Johndroe, pers-secretaris van het Department of Homeland Security heeft verklaard dat er op dit moment geen informatie is die duidt op een terroristisch incident. Directeur van het Homeland Security Department, Tom Ridge, ging wel direct naar het Witte Huis na het horen van het nieuws.

Op videobeelden is te zien dat er meerdere damp-sporen uit de neerstortende spaceshuttle kwamen. Volgens NASA-woordvoerder Kyle Herring is echter nog niet te zeggen wat daarvan de oorzaak is.

[update 17:43]

De Israëlische Ambassade in Washington heeft hulpverleners naar het gezin van de Israëlische Kolonel Ramon gestuurd. De vrouw van de 48-jarige astronaut was samen met hun 4 kinderen en Ramon's ouders naar Amerika afgereisd om de landing te kunnen zien. Ramon nam als luchtmacht-piloot in 1981 deel aan het bombardement van een kern-reactor in Irak.

De Columbia is de oudste spaceshuttle van NASA's vloot. Hij werd voor het eerst gelanceerd in 1981 en was nu op z'n 28e missie. De shuttle was van september 1999 tot februari 2001 buiten dienst vanwege een grote controlebeurt en het maken van wat aanpassingen. In maart 2002 vloog de Columbia weer voor het eerst sinds de revisie.

--
Met dank aan tientallen FOK!-users die enthousiast meehelpen op de newssubmit! Foto's zijn (C)CNN

Nederlandse kust bestand tegen superstorm

De Nederlandse kust is ondermeer dankzij de Deltawerken voorbereid op een superstorm. Volgens de hoogste waterambtenaar van Nederland, H. Dijk, moet het wel heel raar lopen wil een watersnood zoals die van 1953 zich herhalen. De waterbouwers gaan voor de verdediging van onze kust namelijk uit van een storm die maar eens in de 10.000 jaar kan voorkomen, (voor het Deltagebied is dat 4000 jaar). Hierbij is een gemiddelde stijging van de zeespiegel van 60 centimeter de komende eeuw meegenomen.

Zo'n superstorm is vele malen erger dan die van 31 januari 1953, toen de windsnelheid hooguit 110 kilometer per uur was. Bij de statistische superstorm is dat 135 kilometer. In 1953 kwam er 2,35 meter water bovenop het hoogwaterpeil van 2,20 boven NAP, bij de superstorm zal dat zo'n 3,50 meter zijn.

Vijf 'zwakkere' plekken

Toch is voor vijf plaatsen aan onze kust de veiligheid nog niet 100% gegarandeerd. Over Ter Heijde, Callantsoog, de Hondsbossche zeewering, het Flauwe Werk bij Ouddorp en de kust ten westen van Breskens bestaan twijfels. Twee jaar geleden leek dat wel in orde te zijn, maar nieuwe berekeningen geven aan dat de ondermijnende invloed van de golven op de kust groter is dan was verwacht. H. Dijk, directeur Water van het ministerie van Verkeer en Waterstaat zegt dat ook voor die plekken die garantie er nog voor het komend stormseizoen komt. Hij benadrukt dat de kust op die 5 plekken niet ''zwak'' is, maar nu nog niet voldoet aan de allerhoogste eisen.

De Commissaris van de Koningin van Zuid-Holland, Jan Franssen, zei tijdens zijn toespraak ter gelegenheid van de herdenking van de watersnoodramp dat de Nederlandse waterproblematiek altijd hoog op de politieke agenda geplaatst moet worden. Ook behoort de waterberging een prominente plaats te krijgen in de ruimtelijke ordening volgens hem.

Zie ook dit bericht voor meer info en links.

Irak dreigt met zelfmoordaanslagen bij oorlog

Irak heeft gewaarschuwd dat het een leger van 'martelaren' zal inzetten die wereldwijd zelfmoordaanslagen gaan plegen, wanneer de VS het land aanvalt. Irak heeft volgens vice-president Taha Yassin geen langeafstandsraketten, maar ,,de zelfmoordmartelaren zijn ons nieuwe wapen en die zullen niet alleen in Irak aan de slag gaan''.

Volgens de Iraakse vice-president zal de oorlog zich als een brand over de gehele regio uitbreiden en de Arabische wereld zal voor de Amerikanen ,,een zee van verzet en gevaar'' worden. Bovendien zullen volgens hem duizenden zelfmoordenaars over de wereld uitzwerven en geen land zal veilig zijn.

Nog 4 tot 6 weken voordat Bush Irak aanvalt

centi had ons via de newssubmit het volgende te melden:

President Bush en Tony Blair waren gisteren in Washington om zich te beraden over de kwestie Irak.

Ze geven Saddam Hoessein nog 4 tot 6 weken om zich te ontwapenen. In deze weken gaan ze de wereld proberen over te halen om hen te steunen in "hun" oorlog.

Bush had al eerder gezegd dat het slechts een kwestie van weken was dan van maanden tot men overgaat op de aanval op Irak.

Blair heeft Bush duidelijk gemaakt dat de Europese opinie, inclusief de Britse niet gediend is van het feit dat Bush de VN-veiligheidsraad wil passeren. Dit zou Bush er toe hebben gebracht meer tijd voor de "diplomatieke weg" uit te trekken.

Duitse politie grijpt Salami-terroristen

t.t had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een politiehelikopter, speurhonden en gewapende arrestatieteams kwamen er vrijdag aan te pas om op de Duitse snelweg een auto aan te houden met daarin 'bewapende terroristen'.

Automobilisten hadden op een parkeerplaats aan de a8 bij de Oostenrijkse grens drie mannen gezien die een geweerloop richten op andere automobilisten. Daarop hadden zij de politie gewaarschuwd, die de mannen aanhield.

Eenmaal gearresteerd bleek de geweerloop een grote salamiworst te zijn, die het drietal als lunch wilde gebruiken.

'Relatie Belgisch echtpaar en al-Qaeda'

Een Belgisch echtpaar wordt verdacht van banden met de terroristische organisatie al-Qaeda. Op verzoek van de VN-Veiligheidsraad heeft het Belgische ministerie van financiën de bankrekeningen van het stel uit de Belgisch-Nederlandse grensgemeente Putte laten blokkeren.

Het gaat om een man van Libanese afkomst met een Belgisch paspoort en zijn echtgenote, een Vlaamse die zich tot de Islam heeft bekeerd. Zij beheren een islamitische stichting die banden heeft met de Amerikaanse organisatie Global Relief Fund. Dat fonds werft volgens de VS ook fondsen voor al-Qaeda.

Het echtpaar werd al eerder met terrorisme in verband gebracht. Vorig jaar werd bij hen thuis al een huiszoeking gedaan en werden zij verhoord. Ook werden al twee bankrekeningen in de VS en één in Monaco geblokkeerd. Het stel ontkent alle beschuldigingen.

Vaticaan sluit transseksuelen uit

Na de New-Age beweging neemt het Vaticaan nu de transseksualiteit onder vuur. In nieuwe richtlijnen van het Vaticaan staat dat transeksuelen niet mogen worden toegelaten tot de katholieke geestelijkheid en als dat al is gebeurd, dan moeten ze worden uitgestoten. Reden is dat transseksuelen volgens het Vaticaan geestesziek zijn.

In de richtlijnen, die onlangs naar de oversten van religieuze ordes in de hele wereld werden gestuurd, staat dat transseksuelen geweerd moeten worden als priester, monnik, frater, non en broeder in een religieuze orde.

Deze richtlijnen vormen slechts een voorbode op nieuwe toelatingsregels van het Vaticaan. Naar verwachting zullen ook homoseksuelen niet mogen worden toegelaten. Volgens het Vaticaan zijn homoseksuelen namelijk wezenlijk gestoord.

Schipper opnieuw gered

Richard Van Pham, 62 jaar oud, bracht vorig jaar september drie maanden lang op zee door op een kapotte boot zonder motor en mast, die waren door een storm vernietigd. Hij werd toen gevonden door de kustwacht op een locatie 300 mijl ten zuidwesten van Costa Rica. Hij had weten te overleven door regenwater op te vangen en zeevogels te eten.

Een aantal mensen die dit verhaal hoorden gaven de man vervolgens geld, en ook een nieuwe boot. De nieuwe boot was uitgerust met radio, lichtkogels, een kompas en een gps systeem. De kustwacht pikte Richard deze week echter weer op 20 mijl ten westen van Orange County in Zuid-Californië.

De man was verdwaald en gedesoriënteerd en had geen gebruik gemaakt van de apparatuur die in de boot aanwezig was toen hij de boot kreeg. Hij verklaarde drie dagen eerder te zijn vertrokken en was bezig met proberen terug te keren. De kustwacht heeft hem vervolgens naar een haven begeleid, hij loopt het risico een boete van $1.500,- te krijgen voor het niet hebben van apparatuur voor noodsituaties.

Watersnoodramp 1953 herdacht


Watersnoodramp 1953 - 2003


31 januari 1953, het is vandaag zaterdag en weerkundigen hebben een enorme storm in de peiling. Het KNMI vermoedt dat ons land aan de vooravond kan staan van een catastrofe. De depressie, die recht op ons afkomt, veroorzaakt bij Schotland een orkaan met windstoten van 180 km/u. 's Ochtends waarschuwt de stormvloedwaarschuwingsdienst op advies van het KNMI voor flink hoog water. 's Middags wordt de waarschuwing opgevoerd tot gevaarlijk hoog water, de hoogste staat van alarm die mogelijk was. De Bilt wil nog verder gaan, maar de bewoordingen schieten tekort. Om middernacht gaan zoals altijd de radiozenders uit de lucht (een echt tv-net is er nog niet). Pogingen van weerkundigen om de radiozenders in de lucht te houden mogen niet baten.

1 februari 1953, buiten is het 5 graden, met de keiharde wind voelt dat aan als 5 graden onder nul. Halverwege de nacht, tijdens springtij, komt het water tot ruim 4,5 meter boven NAP. De dijken op honderden plaatsen in Zeeland en Zuid-Holland (maar ook op Texel) kunnen dat niet aan en begeven het. Grote delen van Zeeland, West-Brabant, en Zuid-Holland lopen onder water. De wanhopige bevolking in Zeeland en Zuid-Holland krijgt zondagmiddag nog een tweede vloed te verwerken, waardoor het water nog hoger komt. Velen die de eerste vloedgolf hadden overleefd verdrinken of drijven rond op daken waarnaar ze gevlucht waren. In totaal verdrinken 1836 mensen en tienduizenden dieren.

Audio: Het eerste ANP nieuws 8:00. Radioreportage vanuit de lucht (2-2-'53).



De watersnoodramp in de nacht van 31 januari op 1 februari werd veroorzaakt door een zeer zware en langdurige noordwesterstorm. Het water in de zuidelijke Noordzee werd tot ongekende hoogten opgestuwd. De bescherming van de kust was niet opgewassen tegen deze zware storm. De dijken braken op honderden plaatsen door en grote delen van Zeeland en Zuid-Holland werden overspoeld met zout water. Ook op Texel braken de dijken. Deze ramp leidde tot de uitvoering van het Deltaplan.


Herdenking

Nederland herdenkt dit weekend dat 50 jaar geleden ons land werd getroffen door de enorme watersnoodramp. Op televisie en radio zal daar ook uitgebreid aandacht aan besteed worden.

Zaterdag 1 februari,
Ned. 2, 12:00 - 18:00u, Registratie officiële herdenkingsplechtigheden, daarin een aflevering van de Zeeuwse documentairereeks Boven Water waaraan prins Willem Alexander heeft meegewerkt. De presentatie is in handen van Rob Trip en Sascha de Boer van de NOS.
Radio 1, 12:00 - 18:00u, Registratie officiële herdenkingsplechtigheden en documentaires.

Zondag 2 februari,
Radio 1, 10:00-12:00u, vanaf 11:25 Het spoor terug: Het verdronken dorp.
Ned. 1, 11:00u uitzending Herdenkingsdienst uit de Grote Kerk in Brouwershaven
Ned. 2, 17:25, Nooit meer 1953! Herhaling van de bijdrage van prins Willem-Alexander aan de NOS-uitzending die ook op 1 februari wordt uitgezonden.

-
Links

KNMI site met ondermeer radiofragmenten.
Delta 2003, site met herdenking van de ramp.
Boeken over de watersnoodramp van 1953.
site met links van startkabel.nl.
Site van Omroep Brabant over de ramp.
VPRO waterramp 1953, uitgebreide geschiedenissite van omroep.nl
Uitgebreide site van de Prov. Zeeuwse Courant met veel info.
NOS site, met uitzendingen en veel info en links naar ondermeer audio fragmenten.

Sekte geeft in Nederland zelf gemaakt geld uit

De beweging van Maharishi Yogi, een sekteachtige beweging rond goeroe Yogi die bekend is geworden door de zogeheten transcendente meditatie, heeft in Nederland een eigen munteenheid in omloop gebracht. Het nieuwe geld heet raam en is vernoemd naar een Indiase koning die ooit veel welvaart bracht. De biljetten van 1, 5 en 10 raam zijn elk tien keer zoveel waard in euro's, en worden met behulp van de FORTIS-bank in omloop gebracht (100.000 stuks).

De bankbiljetten zijn gedrukt door het Haarlemse concern Joh. Enschedé, waar ook de euro wordt gemaakt. Op het streng bewaakte hoofdkwartier van de Maharishi in het Limburgse Vlodrop zijn bovendien door de beweging zelf ongeveer 175.000 raam-munten geslagen. Volgens de Maharishi-groep wordt de munteenheid sinds vorige week door 131 winkels en bedrijven in 30 plaatsen in Nederland geaccepteerd als betaalmiddel. Het gaat daarbij vooral om middenstanders in Roermond en Lelystad, twee bolwerken van Maharishi-volgelingen.
5 raam komt overeen met 50 euro.


De Nederlandsche Bank stelt een onderzoek in naar de uitgifte van de aparte munteenheid. Volgens een woorvoerder van de bank is er namelijk geen toestemming verleend.

Sneeuw zorgt voor veel overlast

In Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk en Spanje hebben sneeuw en gladheid voor extreem veel problemen gezorgd. Er ontstonden grote files. Ook vonden er duizenden aanrijdingen plaats. Vliegverkeer ondervond ook veel hinder van het slechte weer en liep grote vertragingen op.

Vooral in Duitsland was de overlast groot, verwacht wordt dat het slechte weer nog enkele dagen aanhoudt. Snelwegen in Beieren en Hessen zijn afgesloten omdat ze onbegaanbaar waren geworden door zware sneeuwval.

In Groot-Brittannië zijn veel scholen gesloten en zitten ongeveer tienduizend huishoudens zonder elektriciteit. De luchthaven bij Londen, Stansted, werd gesloten. Minister Darling van Verkeer vindt het een slechte zaak dat het land plat is gelegd door het slechte weer, hij wil dat het verplicht wordt voor lokale overheden om bij sneeuw en vorst zout te strooien.

In Frankrijk werden ook wegen afgesloten en er werden de grootste lawines sinds jaren in de Pyreneeën gesignaleerd. In Noord-Spanje zijn ruim tweehonderd dorpjes van de buitenwereld afgesloten, op veel plaatsen kwam anderhalve meter sneeuw naar beneden. Tientallen dorpen hebben geen stroom en duizenden scholieren moeten noodgedwongen thuisblijven. Ook viel er sneeuw op de stranden van Mallorca, en werden er net als in de andere landen snelwegen gesloten door de hevige sneeuwval.

Omgekeerd heeft Groenland juist te maken met een hittegolf op dit moment, er werd een temperatuur van vijftien graden gemeten, een record voor de maand januari. Verwacht wordt dat het slechte weer nog wel even zal aanhouden, vandaag wordt er ook sneeuw in Nederland verwacht. Zie hiervoor ook het Fok! weerbericht op de frontpage.

Centrumlinks kabinet in de maak

Een Centrumlinks kabinet van CDA en PvdA lijkt snel naderbij te komen. De twee partijen die elkaar tijdens de verkiezingscampagne nog geregeld in de haren vlogen gaan definitief met elkaar onderhandelen over de vorming van een kabinet.

De PvdA heeft in ieder geval de strijd gewonnen om ook een informateur van PvdA-huize aan de onderhandelingstafel te krijgen. Vermoedelijk wordt dit Frans Leijnse, voorzitter van de HBO-raad en tevens lid van de Sociaal-Economische Raad (SER). Informateur Donner gaat dit weekeinde zijn concept-eindrapport schrijven en brengt maandag verslag uit aan koningin Beatrix. Zij benoemt dan twee nieuwe informateurs.

PvdA-leider Wouter Bos gaat ervan uit dat er volgende week eerst wordt gesproken over een sociaal akkoord, omdat dat nauw samenhangt met de financiële problematiek. Ook veiligheid, zorg en onderwijs zijn belangrijke onderwerpen die snel aan de orde moeten komen.

Waarschijnlijk beginnen woensdag de echte onderhandelingen.

Terreinwagens moeten verboden worden

Stichting Natuur en Milieu wil dat luxe terreinwagens verboden worden. De auto's zouden veel te veel brandstof verspillen, teveel lawaai veroorzaken en bovendien onveilig zijn. De verkoop van dit soort auto's is de afgelopen zes jaar verdubbeld.

Bestuurders van dit soort auto's zouden bovendien zich onveiliger gedragen omdat ze denken dat er weinig met ze kan gebeuren, dit ten onrechte, aldus verkeers organisatie 3VO. Ook zouden de eigenaars zich willen bewijzen met hun SUV (Sport Utility Vehicle) en zich zo onveiliger in het verkeer gedragen.

Uit botsproeven eerder deze week kwamen wederom de BMW X5 en Mitsubishi Pajero Pinin als zeer slecht uit de test. De massieve voorkant van deze auto's maakt ze extreem gevaarlijk voor (brom)fietsers en voetgangers. Voetgangers lopen ook meer letsel op doordat de auto's een grover bandenprofiel hebben dan normale auto's.

Amerikaanse eigenaren van SUV's krijgen ook veel kritiek op hun auto's. Waar ze vroeger werden uitgemaakt voor onzekere en ijdele zenuwpatiënten met een auto die onveilig en 'onchristelijke' zou zijn, krijgen ze nu de beschuldiging van samenwerken met Bin Laden er nog bovenop.

In TV spotjes gemaakt door protestgroepen financieren de eigenaren direct Arabische regimes die radicale islamitische groeperingen steunen met hun benzine slurpende voertuigen. Bovendien zou het type auto al helemaal fout zijn omdat Bin Laden er ook in eentje zou rijden.

Aantal HIV infecties neemt rap toe

Het aantal HIV-geïnfecteerden in ons land is in 2002 spectaculair gestegen. Het tv-programma NOVA meldde gisteren dat volgens berekeningen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) het aantal nieuwe patiënten toenam met 45%. In 2001 bedroeg de stijging nog 9%. De GG&GD in Amsterdam vreest voor een nieuwe aids-epidemie.

Opvallend is dat bij de nieuwe gevallen het aantal heteroseksuelen fors toeneemt. Vanaf eind jaren tachtig is dat aandeel gestegen van 2% naar 40%.

Het RIVM spreekt van een structurele stijging die zich eind jaren negentig al aankondigde. Toen werd een snelle stijging geconstateerd van het aantal mensen met geslachtsziektes.

Kabul: mislukte aanslag op Dui/Ned basis

Op de Duits-Nederlandse basis van de internationale vredesmacht ISAF in Afghanistan is gisteravond een aanslag gepleegd met drie raketten. De projectielen die afgevuurd werden op de basis bij Kabul troffen echter geen doel.

Afgelopen tijd is de spanning tussen de buitenlandse militairen en Afghaanse groeperingen gestegen. Deze raketaanval is echter de eerste op Kabul in bijna twee maanden. Vorig jaar kwamen al wel zes raketten in de buurt van het ISAF-hoofdkwartier in het oosten van Kabul neer.

Werkstraf meisjes na verkrachting

In Noorwegen zijn twee 15-jarige meiden veroordeeld wegens verkrachting en mishandeling van een ander meisje.

Het misdrijf vond plaats in een verlaten schuur in Rognan, een dorp ongeveer 900 kilometer ten noorden van Oslo, in het Noorse poolgebied. Vijf meisjes van 14 en 15 jaar lokten het slachtoffer naar de schuur en mishandelden haar urenlang, waarna zij haar dwongen tot gemeenschap met een volwassen man die hen daarvoor omgerekend 26 euro betaalde.

Beiden zijn veroordeeld tot 270 uur gemeenschapsdienst of acht maanden gevangenisstraf en het betalen van 4.700 euro compensatie aan het slachtoffer. De mannelijke verdachte, een 33-jarige asielzoeker, ontkent dat hij het meisje heeft verkracht. De andere drie meisjes waren nog geen 15 toen het gebeuren plaatsvond, en dan kun je in Noorwegen niet terecht staan. Het nu 16-jarige slachtoffer verzocht de rechters overigens om haar voormalige vriendinnen niet te veroordelen.

Leraar ontslagen door 'condoom omdoen les'

Brillie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de Amerikaanse staat Florida is een leraar ontslagen nadat hij in de tweede klas had laten zien hoe je een condoom moet gebruiken. De leraar maakte daarbij gebruik van sfeerlicht, gepaste muziek en een banaan.

De leraar gaf zelf aan dat hij situaties wilde nabootsen waarin zijn leerlingen terecht zouden kunnen komen. Hem is naar eigen zeggen nooit verteld dat condooms in de klas niet zijn toegestaan. De schoolinspecteur denkt daar anders over: ''Dit is het soort demonstratie dat we in onze scholen niet willen hebben''.

Minder Begaafden

Minder Begaafden in de bus. De bus waar ik me mee verplaats begint steeds vaker op het busje uit "Busje komt zo" te lijken. Gebrabbel, spastische bewegingen en geile snoetjes, waar het kwijl vanaf druipt, als de eerste de beste Breezerslet, met grote ronde oorbellen uitstapt, beginnen een steeds bekender busbeeld te worden. Op zo'n moment denk ik altijd over vier dingen na: Schaam ik me? Erger ik me? Wat maakt een Breezerslet zo verschrikkelijk aantrekkelijk voor ons mannen? En hoe zou zo'n minder begaafde man/vrouw zijn met wat extra stamcellen (of 1 chromosoom minder).

Ja ik schaam me voor het gedrag, maar in dezelfde context als bang zijn bij de tv tijdens een horror film. Het is toch zo over. In mijn geval, als ik uitstap of als zij uitstappen. Eigenlijk schaam ik me helemaal niet voor hun acties, maar voor mijn eigen reactie. Alleen komt dat, op dat moment niet in me op. Ze zijn niet normaal, dus wat doen ze zonder begeleiding in het openbaar vervoer? Waarom leven ze eigenlijk Nee dat mag ik niet denken. Alles en iedereen heeft z'n rol in de kringloop der leven. Zonder hen had ik nooit over een diepere betekenis na gedacht. En had ik nooit geleerd me op bepaalde punten van irritatie goed in te houden.

Als wanabee wetenschapper ben ik midden in de nacht maar opzoek gegaan naar het fenomeen oorbel. ...and wear earrings to distract from the jaw line.
Ja iemand die eigenlijk met niets anders bezig is dan primaire emoties en zelfs die nog te moeilijk zijn, kan ik me voorstellen dat je zo'n babe helemaal ziet zitten. Ik ben meer het paardenstaart type en tegen elke vorm van tabak, dus mij maak je niet gek

En dan toch op het punt hoe zouden ze zijn als, te komen. Uiteraard zal aan het uiterlijk bij de meeste heel wat veranderen. Behalve bij sommige de "echt" herkenbare dingen als plaats van ogen, etc. zeker ook de haarkleur. Het onbezorgde "mongooltje" verandert dan met z'n haarkleur van gekleurd naar grijs. Natuurlijk speelt uitstraling ook een rol. Ik zit ook liever niet tegenover een constant snuivende minder begaafde man, om maar te zwijgen over achter een schizofreen te zitten die in een vreemde taal zit te mompellen.

Volgende week Kiezel in Groningen

In Groningen is er 4, 5, en 6 februari een mini-keiweek, genaamd de Kiezel. Voor de studenten die in de eerste instantie nog niet lid van een studentenvereniging wilden worden, en toch behoefte hebben aan sociaal contact blijken te hebben, is dit de kans om snel nieuwe leuke mensen te leren kennen.

De middelgrote studentenverenigingen waaronder Cleopatra ASG, Bernlef, Hendrik en SIB nemen deel aan de Kiezel. Bij de diverse verenigingen worden deze drie dagen feesten en activiteiten georganiseerd, waar je gratis naar binnen kunt. Er is geen ontgroening nodig om lid te worden.

Dichtheid van DVD miljoen maal hoger

Wetenschappers van de Japan Science and Technology Corporation hebben een nieuwe methode bedacht om een miljoen keer meer gegevens op een herschrijfbare DVD te kunnen schrijven en lezen.

Met behulp van een chemische verbinding van koolstof en zwavel is het mogelijk door middel van ultraviolet licht de moleculen mat of reflecterend te maken.

Doordat de gegevensopslag op moleculair niveau plaatsvindt is het mogelijk 4,7 Petabyte (ruim 5.000.000.000.000 Megabyte) aan data op één schijfje op te slaan. Naar verwachting zullen de eerste disc's van dit type over tien jaar op de markt komen.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.