Sekte geeft in Nederland zelf gemaakt geld uit

De beweging van Maharishi Yogi, een sekteachtige beweging rond goeroe Yogi die bekend is geworden door de zogeheten transcendente meditatie, heeft in Nederland een eigen munteenheid in omloop gebracht. Het nieuwe geld heet raam en is vernoemd naar een Indiase koning die ooit veel welvaart bracht. De biljetten van 1, 5 en 10 raam zijn elk tien keer zoveel waard in euro's, en worden met behulp van de FORTIS-bank in omloop gebracht (100.000 stuks).

De bankbiljetten zijn gedrukt door het Haarlemse concern Joh. Enschedť, waar ook de euro wordt gemaakt. Op het streng bewaakte hoofdkwartier van de Maharishi in het Limburgse Vlodrop zijn bovendien door de beweging zelf ongeveer 175.000 raam-munten geslagen. Volgens de Maharishi-groep wordt de munteenheid sinds vorige week door 131 winkels en bedrijven in 30 plaatsen in Nederland geaccepteerd als betaalmiddel. Het gaat daarbij vooral om middenstanders in Roermond en Lelystad, twee bolwerken van Maharishi-volgelingen.
5 raam komt overeen met 50 euro.


De Nederlandsche Bank stelt een onderzoek in naar de uitgifte van de aparte munteenheid. Volgens een woorvoerder van de bank is er namelijk geen toestemming verleend.