Schipper opnieuw gered

Richard Van Pham, 62 jaar oud, bracht vorig jaar september drie maanden lang op zee door op een kapotte boot zonder motor en mast, die waren door een storm vernietigd. Hij werd toen gevonden door de kustwacht op een locatie 300 mijl ten zuidwesten van Costa Rica. Hij had weten te overleven door regenwater op te vangen en zeevogels te eten.

Een aantal mensen die dit verhaal hoorden gaven de man vervolgens geld, en ook een nieuwe boot. De nieuwe boot was uitgerust met radio, lichtkogels, een kompas en een gps systeem. De kustwacht pikte Richard deze week echter weer op 20 mijl ten westen van Orange County in Zuid-Californië.

De man was verdwaald en gedesoriënteerd en had geen gebruik gemaakt van de apparatuur die in de boot aanwezig was toen hij de boot kreeg. Hij verklaarde drie dagen eerder te zijn vertrokken en was bezig met proberen terug te keren. De kustwacht heeft hem vervolgens naar een haven begeleid, hij loopt het risico een boete van $1.500,- te krijgen voor het niet hebben van apparatuur voor noodsituaties.