Mogelijk nieuwe resolutie wapeninspecties Irak

AjaxAmsterdam had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Blix en El-Baradei, de leiders van de VN-wapeninspecteurs in Irak, hebben een uitnodiging ontvangen van Irak om te praten over de uitvoer van de wapeninspecties. De hoofdinspecteurs twijfelen nog of ze ingaan op de uitnodiging omdat ze vinden dat Bagdad hen eerst in een aantal zaken tegemoet moet komen, zo melden VN-diplomaten.

Zo willen Blix en El-Baradei onder de garantie dat zij een gesprek met Iraakse wetenschappers kunnen voeren, zonder dat daar iemand van de regering bij is. Ook willen ze de officiële toezegging dat Amerikaanse U2-spionagevliegtuigen ongestoord hun werk kunnen doen. Tot nu stond Bagdad niet toe om die vliegtuigen in zijn luchtruim toe te laten.

Indien de twee leiders zouden ingaan op het verzoek tot dit topoverleg, dan zou dat waarschijnlijk op 7 of 8 februari plaats moeten hebben, maar in elk geval voor 14 februari. Op die dag moet de VN-inpectie opnieuw een rapport uitbrengen aan de VN-Veiligheidsraad. Met dit overleg en de uitkomsten van de inspectie zelf, zou er dan een nieuwe resolutie door de VN kunnen worden opgesteld.

Bush zei, na afloop van een gesprek met de Britse premier Blair, dat een nieuwe VN-resolutie over Irak alleen zin heeft, als daarmee de druk op Saddam Hussein om te ontwapenen groter wordt. Voor een aanval op Irak is zeker geen nieuwe resolutie nodig, zei hij. Blair daarintegen wil wèl een nieuwe resolutie, voordat besloten wordt tot een aanval.

Bush en Blair waren overigens het wel met elkaar eens door te komen met de conclusie dat de Iraakse leider Saddam Hoessein tot nu toe niet voldoet aan de ontwapeningseisen van de Verenigde Naties.