Watersnoodramp 1953 herdacht


Watersnoodramp 1953 - 2003


31 januari 1953, het is vandaag zaterdag en weerkundigen hebben een enorme storm in de peiling. Het KNMI vermoedt dat ons land aan de vooravond kan staan van een catastrofe. De depressie, die recht op ons afkomt, veroorzaakt bij Schotland een orkaan met windstoten van 180 km/u. 's Ochtends waarschuwt de stormvloedwaarschuwingsdienst op advies van het KNMI voor flink hoog water. 's Middags wordt de waarschuwing opgevoerd tot gevaarlijk hoog water, de hoogste staat van alarm die mogelijk was. De Bilt wil nog verder gaan, maar de bewoordingen schieten tekort. Om middernacht gaan zoals altijd de radiozenders uit de lucht (een echt tv-net is er nog niet). Pogingen van weerkundigen om de radiozenders in de lucht te houden mogen niet baten.

1 februari 1953, buiten is het 5 graden, met de keiharde wind voelt dat aan als 5 graden onder nul. Halverwege de nacht, tijdens springtij, komt het water tot ruim 4,5 meter boven NAP. De dijken op honderden plaatsen in Zeeland en Zuid-Holland (maar ook op Texel) kunnen dat niet aan en begeven het. Grote delen van Zeeland, West-Brabant, en Zuid-Holland lopen onder water. De wanhopige bevolking in Zeeland en Zuid-Holland krijgt zondagmiddag nog een tweede vloed te verwerken, waardoor het water nog hoger komt. Velen die de eerste vloedgolf hadden overleefd verdrinken of drijven rond op daken waarnaar ze gevlucht waren. In totaal verdrinken 1836 mensen en tienduizenden dieren.

Audio: Het eerste ANP nieuws 8:00. Radioreportage vanuit de lucht (2-2-'53).



De watersnoodramp in de nacht van 31 januari op 1 februari werd veroorzaakt door een zeer zware en langdurige noordwesterstorm. Het water in de zuidelijke Noordzee werd tot ongekende hoogten opgestuwd. De bescherming van de kust was niet opgewassen tegen deze zware storm. De dijken braken op honderden plaatsen door en grote delen van Zeeland en Zuid-Holland werden overspoeld met zout water. Ook op Texel braken de dijken. Deze ramp leidde tot de uitvoering van het Deltaplan.


Herdenking

Nederland herdenkt dit weekend dat 50 jaar geleden ons land werd getroffen door de enorme watersnoodramp. Op televisie en radio zal daar ook uitgebreid aandacht aan besteed worden.

Zaterdag 1 februari,
Ned. 2, 12:00 - 18:00u, Registratie officiële herdenkingsplechtigheden, daarin een aflevering van de Zeeuwse documentairereeks Boven Water waaraan prins Willem Alexander heeft meegewerkt. De presentatie is in handen van Rob Trip en Sascha de Boer van de NOS.
Radio 1, 12:00 - 18:00u, Registratie officiële herdenkingsplechtigheden en documentaires.

Zondag 2 februari,
Radio 1, 10:00-12:00u, vanaf 11:25 Het spoor terug: Het verdronken dorp.
Ned. 1, 11:00u uitzending Herdenkingsdienst uit de Grote Kerk in Brouwershaven
Ned. 2, 17:25, Nooit meer 1953! Herhaling van de bijdrage van prins Willem-Alexander aan de NOS-uitzending die ook op 1 februari wordt uitgezonden.

-
Links

KNMI site met ondermeer radiofragmenten.
Delta 2003, site met herdenking van de ramp.
Boeken over de watersnoodramp van 1953.
site met links van startkabel.nl.
Site van Omroep Brabant over de ramp.
VPRO waterramp 1953, uitgebreide geschiedenissite van omroep.nl
Uitgebreide site van de Prov. Zeeuwse Courant met veel info.
NOS site, met uitzendingen en veel info en links naar ondermeer audio fragmenten.