Sneeuw zorgt voor veel overlast

In Groot-BrittanniŽ, Duitsland, Frankrijk en Spanje hebben sneeuw en gladheid voor extreem veel problemen gezorgd. Er ontstonden grote files. Ook vonden er duizenden aanrijdingen plaats. Vliegverkeer ondervond ook veel hinder van het slechte weer en liep grote vertragingen op.

Vooral in Duitsland was de overlast groot, verwacht wordt dat het slechte weer nog enkele dagen aanhoudt. Snelwegen in Beieren en Hessen zijn afgesloten omdat ze onbegaanbaar waren geworden door zware sneeuwval.

In Groot-BrittanniŽ zijn veel scholen gesloten en zitten ongeveer tienduizend huishoudens zonder elektriciteit. De luchthaven bij Londen, Stansted, werd gesloten. Minister Darling van Verkeer vindt het een slechte zaak dat het land plat is gelegd door het slechte weer, hij wil dat het verplicht wordt voor lokale overheden om bij sneeuw en vorst zout te strooien.

In Frankrijk werden ook wegen afgesloten en er werden de grootste lawines sinds jaren in de PyreneeŽn gesignaleerd. In Noord-Spanje zijn ruim tweehonderd dorpjes van de buitenwereld afgesloten, op veel plaatsen kwam anderhalve meter sneeuw naar beneden. Tientallen dorpen hebben geen stroom en duizenden scholieren moeten noodgedwongen thuisblijven. Ook viel er sneeuw op de stranden van Mallorca, en werden er net als in de andere landen snelwegen gesloten door de hevige sneeuwval.

Omgekeerd heeft Groenland juist te maken met een hittegolf op dit moment, er werd een temperatuur van vijftien graden gemeten, een record voor de maand januari. Verwacht wordt dat het slechte weer nog wel even zal aanhouden, vandaag wordt er ook sneeuw in Nederland verwacht. Zie hiervoor ook het Fok! weerbericht op de frontpage.