Nederlandse kust bestand tegen superstorm

Rob (R@b)
De Nederlandse kust is ondermeer dankzij de Deltawerken voorbereid op een superstorm. Volgens de hoogste waterambtenaar van Nederland, H. Dijk, moet het wel heel raar lopen wil een watersnood zoals die van 1953 zich herhalen. De waterbouwers gaan voor de verdediging van onze kust namelijk uit van een storm die maar eens in de 10.000 jaar kan voorkomen, (voor het Deltagebied is dat 4000 jaar). Hierbij is een gemiddelde stijging van de zeespiegel van 60 centimeter de komende eeuw meegenomen.

Zo'n superstorm is vele malen erger dan die van 31 januari 1953, toen de windsnelheid hooguit 110 kilometer per uur was. Bij de statistische superstorm is dat 135 kilometer. In 1953 kwam er 2,35 meter water bovenop het hoogwaterpeil van 2,20 boven NAP, bij de superstorm zal dat zo'n 3,50 meter zijn.

Vijf 'zwakkere' plekken

Toch is voor vijf plaatsen aan onze kust de veiligheid nog niet 100% gegarandeerd. Over Ter Heijde, Callantsoog, de Hondsbossche zeewering, het Flauwe Werk bij Ouddorp en de kust ten westen van Breskens bestaan twijfels. Twee jaar geleden leek dat wel in orde te zijn, maar nieuwe berekeningen geven aan dat de ondermijnende invloed van de golven op de kust groter is dan was verwacht. H. Dijk, directeur Water van het ministerie van Verkeer en Waterstaat zegt dat ook voor die plekken die garantie er nog voor het komend stormseizoen komt. Hij benadrukt dat de kust op die 5 plekken niet ''zwak'' is, maar nu nog niet voldoet aan de allerhoogste eisen.

De Commissaris van de Koningin van Zuid-Holland, Jan Franssen, zei tijdens zijn toespraak ter gelegenheid van de herdenking van de watersnoodramp dat de Nederlandse waterproblematiek altijd hoog op de politieke agenda geplaatst moet worden. Ook behoort de waterberging een prominente plaats te krijgen in de ruimtelijke ordening volgens hem.

Zie ook dit bericht voor meer info en links.