VVD-voorzitter stapt dit jaar nog op

De voorzitter van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD), Bas Eenhoorn, stopt dit najaar met zijn functie. Volgens Eenhoorn stapt hij op om de vernieuwing van de partij, los van zijn persoonlijke positie, te laten plaatsvinden.

In mei krijgt de vernieuwing van de VVD al zijn beslag op de Algemene Vergadering. De invulling van de functie van voorzitter is onderdeel van de hele discussie, zo lichtte Eenhoorn zijn besluit toe.

Eenhoorn kwam het afgelopen jaar een paar maal in opspraak. Zo beweerde hij dat Pim Fortuyns manier van campagnevoeren leek op die van Mussolini. Hierdoor werd hij één van de personen die na de dood van Fortuyn werden aangeklaagd wegens aanzetten tot haat.
Ook kwam Eenhoorn in conflict met de toenmalige VVD-lijsttrekker Dijkstal, toen hij zei dat die eenvoudige Jip-en-Janneke-taal in de campagne moest gaan spreken. Bij de laatste verkiezingscampagne werd Eenhoorn op de vingers getikt door VVD-leider Zalm, nadat hij zei dat de VVD desnoods maar weer met de LPF moest gaan regeren, als een coalitie enkel met het CDA geen meerderheid zou halen.