Klok gaat theorie Einstein testen

Over 5 jaar zal een speciale klok de ruimte in worden geschoten om Einsteins stelling over de rekbaarheid van tijd op de proef te stellen. De klok is ontwikkeld door de universiteit van West-AustraliŽ; 7 jaar lang werkte een team daar aan een door microgolven aangedreven saffieren klok.

De klok is een uurwerk zo groot als een breedbeeldtelevisie dat accurater is dan welke andere klok ooit gemaakt: het kent een afwijking van slechts ťťn seconde per veertig miljoen jaar.

Einstein stelde dat tijd trager verloopt voor voorwerpen in de ruimte vergeleken met de tijd op aarde, zolang die voorwerpen sneller voortbewegen dan de aarde zelf. Voor ruimtestations zou dat dan moeten gelden.

De klok die de ruimte zal worden ingeschoten, wordt een aangepaste klok voor een ruimtestation. Die klok moet samen met een saffieren klok op aarde bewijzen dat Einsteins theorie over flexibele tijd klopt.

Als de test werkt zou dat voor een verbetering van navigatietechnieken kunnen zorgen, waardoor aangepaste apparatuur een specifieke plek op aarde tot op enkele millimeters kan vaststellen.