FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 24 november 2002

[Vooruitblik]Valencia - Ajax

Woensdag is het weer Champions League-avond. Ooit waren er drie Nederlandse ploegen. Nu is alleen Ajax nog over.

Valencia - Ajax
Woensdag 27 november 2002

Het is de eerste groepswedstrijd van de tweede ronde. Alle teams staan dus gelijk. Ajax is in Groep B ingedeeld met Valencia, AS Roma en Arsenal.

Valencia was de groepswinnaar van groep B in de eerste ronde. Ze staken met kop en schouders boven de rest uit. Valencia behaalde 16 punten, FC Basel werd tweede met 9. Liverpool kwam met 8 punten op de derplek uit, goed voor UEFA cup voetbal, en Spartak Moskou stond troosteloos onderaan met 0 punten.

Ajax presteerde iets minder in de eerste ronde. Zij vonden wat meer tegenstand in hun groepegnoten. Achter Inter Milaan (11 punten) werd Ajax met 8 punten tweede in groep D. Ook met 8 punten, maar met een slechter doelsaldo was Olympique Lyon. Zij werden derde en gaan dus door in de UEFA cup. De Noorse Rosenborg BK werd met 4 punten de nummer 4.

Ajax had een goede oefening voor deze wedstrijd. Ze speelden uit tegen Heereveen. Daar waar ze vorig jaar met 5-1 de pan in werden gehakt, kwamen ze nu met een 3-0 overwinning thuis.

Valencia deed het beduidend slechter. De verliezend finalist van zowel de CL in 2000 als in 2001 verloor met 0-1 van Osasuna. De huidige nummer 3 uit de Spaanse competitie was niet sterk genoeg om te winnen van de huidige nummer 18. Dit was pas de tweede overwinning van de ploeg uit Pamplona.
Valencia verloor niet alleen deze wedstrijd, maar ook middenvelder Pablo Aimar. De Argentijnse middenvelder liep een spierblssure op die hem minstens 3 weken aan de kant zal houden. Ook middenvelder Rufete zal waarschijnlijk niet meespelen met de huidige Spaaanse kampioen. Hij heeft nog te veel last van een scheurtje in zijn kuitspier. Ook hij zal zo'n drie weken nodig hebben om te herstellen.

Bij Ajax zal Jelle van Damme waarschijnlijk niet meespelen. De 19- jarige Belg heeft zijn linker grote teen gebroken in de wedstrijd Belgie onder 21 tegen Schotland. De Belgen wonnen met 2-0.

De wedstrijd zal tegelijk met de andere wedstrijd in Groep B: Arsenal tegen AS Roma plaatsvinden. Beide wedstrijden beginnen om 20:45.

Informatie afkomstig van: Voetbal.nl, UEFA website & Ajax-homepage

Conservatieven winnen in Oostenrijk

Bij de parlementsverkiezingen vandaag in Oostenrijk heeft de conservatieve Volkspartij VP, van kanselier Wolfgang Schssel, een grote overwinning geboekt. De VP gaat van 27 naar 42%.

De sociaaldemocratische partij van Alfred Gusenbauer (SP) wordt de tweede partij met 37% (was 33%). Hun beoogde coalitiepartner, De Groenen, blijven steken op 9%.

De rechtse Vrijheidspartij FP van Jrg Haider verloor maar liefst 2/3 van haar aanhang en haalde 10% van de stemmen. Dit komt na een reeks van ruzies in die partij waarbij voormalig partijleider Haider was betrokken.

Ondanks het forse verlies van de FP houdt ze samen met de VP de absolute meerderheid in het parlement. Schssel lijkt namelijk bereid tot voortzetting van die coalitie.

Britse regering verdubbelt straf moordenaar

De Britse minister van Binnenlandse Zaken, David Blunkett, heeft de straf van een veroordeelde 43-jarige man verdubbeld. De man heeft levenslang (25 jaar celstraf) gekregen voor de moord op een 8-jarig meisje, maar mag nu 50 jaar achter de tralies verdwijnen.

Blunkett heeft van de regering bevoegdheid om veroordeelden zwaarder te straffen, en staat onder druk van het volk om dit bij kindermoordenaars en pedofielen vaker te doen.

Het 8-jarige meisje, Sarah Payne, werd in juli 2000 ontvoerd bij een dorp in Sussex. De emoties na haar verdwijning liepen hoog op, nadat de ouders in verschillende media hartverscheurende oproepen deden. Na twee weken werd haar lichaam 16 kilometer verderop gevonden. De ontvoering zorgde ook voor een krantpublicatie met namen en adressen van meer dan 100.000 pedofilie verdachten. Deze publicatie zorgde voor veel geweldadigheden tegen veelal onschuldige burgers.

Spanje geeft Smit schuld olievervuiling

Matas, de Spaanse minister van Milieu, geeft de Nederlandse bergingsmaatschappij Smit International de schuld van de olievervuiling door de gezonken tanker Prestige. "De bergers hebben de olie laten wegstromen. Het besluit van de regering de Prestige zo ver mogelijk van de kust te laten slepen was kordaat, afgewogen en op basis van technisch en wetenschappelijk advies", aldus Matas in het dagblad La Razn. De Spaanse overheid valt volgens hem niets te verwijten.

Smit heeft echter ook kritiek op de werkwijze van de Spaanse overheid. De overheid wilde de tanker, om politieke redenen, in geen enkele nationale haven toelaten. Smit International had het schip liever dicht bij de kust gehouden om de tanker makkelijker leeg te kunnen pompen. Matas deed de kritiek van de Rotterdamse bergingsmaatschappij af als 'onzin'.

Portugese en Spaanse autoriteiten hebben inmiddels gemeld dat de tanker nog steeds olie lekt. Inmiddels is al ruim 20.000 van de 77.000 ton olie in zee gelekt. Een nieuwe olievlek ligt nu voor de Portugese kust en zal waarschijnlijk door de wind naar Spanje en Frankrijk worden geblazen.

Vakbonden dreigen met stakingen NS

wildhagen had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De vakbonden FNV, VVMC en CNV dreigen met acties op het spoor, omdat hun leden het bod van NS Reizigers voor een nieuwe cao hebben afgewezen. Bij NS Reizigers werken ongeveer 10.000 mensen.

De vakbonden zijn bereid tot een grote actie bereidheid. Volgende week spreken de bonden en de NS elkaar nog eenmaal. Mocht het loonbod nogmaals niet verhoogd worden dan kan de NS "een hoop trammelant" verwachten, aldus CNV-bestuurder Kusters.

Het bod (3 procent per 1 januari en 1,5 procent in 2004) haalt, volgens Kuster, niet eens de inflatie. De cao had al op 1 oktober 2002 moeten ingaan. FNV Bondgenoten meldde gratis vervoersdagen te overwegen.

Van Thijn roept op tot verzet discriminatie

Oud burgemeester van Amsterdam en voormalig PvdA politicus en minister Ed van Thijn vindt dat in Nederland meer verzet moet komen tegen discriminatie. Hij zei dat vandaag in Haarlem bij de herdenking van verzetsstrijdster Hannie Schaft.

Volgens Van Thijn is het in Nederland niet meer in de mode om op te komen tegen discriminatie en racisme: ''Politiek fatsoen is een scheldwoord geworden. Je mag tegenwoordig alles zeggen wat je denkt. Het racisme slaat toe. Nu krijgen we misschien weer de heer Ratelband. Het gaat van kwaad tot erger.''

Van Thijn constateert dat er sprake is van ,,glokalisering'': wereldconflicten zetten lokaal minderheidsgroepen tegen elkaar op. Volgens de PvdA'er is Europa na de aanslagen in de Verenigde Staten overspoeld door moslimhaat. ,,Nederland liep daarbij voorop. Dat heeft de media nauwelijks gehaald.''

Zwitserland stemt nipt tegen asielwet

In Zwitserland is het referendum tegen een verharding van het asielbeleid met de kleinst mogelijke meerdeheid afgewezen; 50,1% van de kiezers stemde tegen.

De volksraadpleging was een initiatief van de rechts-populistische Zwitserse Volkspartij SVP. Volgens het plan zouden vluchtelingen aan de grens geweigerd worden als ze, op weg naar Zwitserland, al door een ander veilig land waren gereisd.

De Zwitsere regering en het parlement waren fel tegen het voorstel, evenals de Zwitserse president Villiger en Amnesty International.

In het Franstalige deel (west Zwitserland) was het aantal tegenstemmers het grootst. De voorstanders bevonden zich vooral in het Duitstalige oosten. In Zrich waren de voor-stemmers verrassend in de meerderheid.

D66: Inhuwelijken partner pas op 21 jaar

genman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

D66 vindt dat de minimumleeftijd waarop in Nederland wonende Turken en Marokkanen hun partners uit hun eigen land over mogen laten komen, omhoog moet van 18 naar 21 jaar.

Volgens D66 fractieleider Thom De Graaf en kamerlid Boris Dittrich wordt op die manier tegengegaan dat jonge bruiden en bruidegommen uit deze landen aan landgenoten in Nederland worden uitgehuwelijkt. Tot nu toe heeft dat voor veel inburgeringsproblemen gezorgd, zo meent D66.

Eerder stelde de LPF al voor om de minimumleeftijd waarop iemand een partner uit het buitenland kan laten overkomen omhoog te halen naar 24 jaar. Het Kabinet wilde die grens blijkens het regeerakkoord naar 21 jaar ophogen.

Weer veel doden bij 'Miss World rellen'

De rellen in Noord-Nigeria, die ontstonden na een column over de Miss World-verkiezing, hebben opnieuw veel levens gekost in de stad Kaduna. Gisteren vielen er volgens het Rode Kruis zeker 215 doden en 1.125 gewonden.

De meeste doden vielen bij aanvallen van moslimbendes en de daaropvolgende wraakacties van christelijke groepen. Ook vannacht gingen de gevechten weer door.

De organisatie heeft de miss-verkiezing in verband met de onlusten naar Londen verplaatst.

Boudewijn Bch overleden

Zipp0, DL, Jacco, NostraBramus, Glacius, Roel_Jewel, henkmanz, doraantje, Hann21, troje, Maanvis, MrLunkDOTcom, Icekool, hharry en PIM_FOR_PRESIDENT hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Gisteren is Boudewijn Bch in zijn woning in Amsterdam aan een hartstilstand overleden. De schrijver en televisiemaker is 53 jaar geworden.

De afgelopen periode toerde hij nog met zijn soloprogramma Op Reis, Een Diavoorstelling Zonder Dia's en was hij wekelijks te gast in het tv-programma Barend en Van Dorp.


Boudewijn Bch
14 december 1948 - 23 november 2002

Brandende tanker voor kust Hongkong

Snuggs (vertaald) en Olivis hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een tanker, onder Panamese vlag, die 20.000 ton vloeibaar petroleumgas vervoert staat in brand in Chinese wateren dichtbij de kust van Hongkong. Blusboten die vanuit Hongkong en het vasteland naar de tanker gestuurd zijn, proberen momenteel het vuur, dat ontstaan is in de machinekamer, te blussen.

Het gevaar bestaat dat het schip zal ontploffen als het vuur zich verspreidt naar de tanks met het uiterst vlambaar gas. Volgens het hoofd van het "Hongkong Maritime Rescue Coordination Centre" woedt de brand nog volop, maar gelukkig enkel maar op het achterdek, ver van de vrachtruimte.

De 34-koppige bemanning is zonder verwondingen van de olietanker gehaald.

Uitslagen HCE (Week 47)

Weer een nieuwe week Holland Casino Eredivisie ligt achter ons. Een week waarin negen wedstrijden werden gespeeld.

Uitslagen Holland Casino Eredivisie (Week 47)
Vrijdag 22 november
Excelsior - Willem II (0-3)

Zaterdag 23 november
SC Heerenveen - Ajax (0-3)
Roda JC - AZ (1-3)
RBC Roosendaal - PSV (0-3)
De Graafschap - NAC (3-2)
RKC Waalwijk - Feyenoord (1-0)
FC Twente - Vitesse (1-0)

Zondag 24 november
FC Zwolle - FC Groningen (0-2)
FC Utrecht - NEC (3-2)

Tussenstand Holland Casino Eredivisie (na Week 47)

Pos.ClubAWGVPV-T
1. Ajax 1310303337-12
2. PSV 139313032-6
3. Feyenoord 138232630-14
4. FC Utrecht 136522319-13
5. RKC Waalwijk 136342116-19
6. Roda JC 135532024-20
7. NAC 134721919-11
8. Willem II 135351820-19
9. FC Twente 134541715-20
10. AZ 135261723-31
11. Vitesse 134361515-14
12. RBC Roosendaal 134361516-21
13. NEC 134361517-26
14. Excelsior 133461315-23
15. FC Zwolle 133371214-23
16. Heerenveen 133371216-25
17. FC Groningen 13229812-24
18. De Graafschap 132110712-34

Uitslagen Holland Casino Eredivisie (Week 47)

Weer een nieuwe week Holland Casino Eredivisie ligt achter ons. Een week waarin negen wedstrijden werden gespeeld.

Uitslagen Holland Casino Eredivisie (Week 47)
Vrijdag 22 november
Excelsior - Willem II (0-3)

Zaterdag 23 november
SC Heerenveen - Ajax (0-3)
Roda JC - AZ (1-3)
RBC Roosendaal - PSV (0-3)
De Graafschap - NAC (3-2)
RKC Waalwijk - Feyenoord (1-0)
FC Twente - Vitesse (1-0)

Zondag 24 november
FC Zwolle - FC Groningen (0-2)
FC Utrecht - NEC (3-2)

Tussenstand Holland Casino Eredivisie (na Week 47)
Pos.ClubAWGVPV-T
1. Ajax 1310303337-12
2. PSV 139313032-6
3. Feyenoord 138232630-14
4. FC Utrecht 136522319-13
5. RKC Waalwijk 136342116-19
6. Roda JC 135532024-20
7. NAC 134721919-11
8. Willem II 135351820-19
9. FC Twente 134541715-20
10. AZ 135261723-31
11. Vitesse 134361515-14
12. RBC Roosendaal 134361516-21
13. NEC 134361517-26
14. Excelsior 133461315-23
15. FC Zwolle 133371214-23
16. Heerenveen 133371216-25
17. FC Groningen 13229812-24
18. De Graafschap 132110712-34

Zie voor meer voetbalnieuws de FOK! Competitiemanager! Ook kun je daar je eigen club coachen of meedoen aan de voetbalpool.

Grote belangstelling voor Finse euro's

Gisteren is de driedaagse Finse Kerstmarkt geopend in de Finse Zeemanskerk aan de 's Gravendijkwal in Rotterdam. Al vroeg stonden er veel mensen in de rij voor Finse warme worst, Scandinavische sterke drank, make up uit Finland, maar vooral voor de Finse euromunten. Deze blijken in Nederland erg populair.

Iemand van de kerk heeft 100 setjes Finse euromunten, die verkocht worden voor 35 euro per stuk. Binnen een uur waren er al meer dan 50 setjes verkocht. En dan te bedenken dat een setje euromunten slechts 3,88 waard is.

De kerk verdient veel geld met het verkopen van de Finse euromunten, maar dat kunnen ze op het moment ook goed gebruiken. "We moeten als kerk veel betalen. We kunnen het geld goed gebruiken om bijvoorbeeld de populier weg te halen die tijdens een zware storm tegen de kerk is gewaaid. Dat kost tweeduizend euro. Nederlandse euro's wel te verstaan.", aldus dominee J. Ollila.

Vrouw kan na veertig jaar weer zien

red.flash had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 53-jarige vrouw uit Taiwan heeft na veertig jaar haar gezichtsvermogen teruggekregen nadat ze zich had gestoten aan een geparkeerde tractor, zo meldt de lokale politie aldaar.

Miyagu was tien jaar oud toen haar zicht geleidelijk minder werd. Toen ze na verloop van tijd helemaal niks meer zag is ze vee gaan hoeden voor de andere bewoners van het dorp. Alleen op die manier kon ze zichzelf onderhouden. Toen de vrouw onlangs naar de kerk was geweest, stootte ze zich op de terugweg aan de tractor. Thuis aangekomen smeerde ze zalf op de bult en iedere dag verbeterde haar gezichtsvermogen.

"Ze doet bijna niets anders dan kijken," vertelt de politie. Ze is alleen bang dat God op een keer zijn daad terug zal draaien."

Quote vraagt geld voor 500 armsten

Het blad Quote, dat onder andere bekend is van de Quote 500, een lijst met de 500 rijkste Nederlanders, vraagt haar abonnees geld voor Unicef.

Het verzoek is een onderdeel van een actie die Quote samen met Unicef organiseert. In een bijlage bij het blad, 'De Quote 500 armsten', worden de abonnees opgeroepen 0,7% van hun vermogen af te staan aan kinderfonds Unicef. Wanneer alle abonnees aan deze oproep gehoor geven, ontvangt Unicef 560 miljoen euro.

De Quote kwam de afgelopen weken in het nieuws nadat vastgoedhandelaar Endstra het blad aanklaagde. Quote had een foto van hem geplaatst in de Quote 500 en Endstra vreesde daarom voor zijn veiligheid. Afgelopen donderdag besloot de rechter daarom dat de Quote 500 niet meer verkocht mocht worden.

Afgelopen vrijdag, een dag later dus, was er een nieuwe zitting. Reden voor deze zitting was dat Endstra ook het decembernummer van Quote, waarin een verhaal staat over zijn vermeende banden met de onderwereld, uit de schappen wilde hebben. Deze eis wees de rechter af en omdat Endstra nu een publiek figuur zou zijn geworden, draaide ze ook het vonnis van een dag eerder terug.

EOD ontmantelt bom bij Nijmegen

wildhagen had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Explosieven Opruimings Dienst (EOD) heeft een bom uit de Tweede Wereldoorlog gedemonteerd. Het betreft een vijfhonderdponder die nabij Nijmegen werd gevonden. Ongeveer driehonderd inwoners van Lent en Oosterhout werden in verband met de gebeurtenis verzocht om tijdelijk hun huizen te verlaten.

Volgens een woordvoerder van de gemeente heeft de bom twee ontstekingen en wordt hij ter plaatse gedemonteerd door de EOD. Daarna wordt de bom op een andere plaats tot ontploffing gebracht.

De bewoners hebben van de gemeente een gratis ontbijt aangeboden gekregen. Hier werd echter weinig gebruik van gemaakt. Veel mensen kozen ervoor om hun zondagochtend ergens anders door te brengen. Zij kunnen een speciaal telefoonnummer bellen om te horen of ze naar huis toe kunnen.

Flexplay ontwikkelt zelfvernietigende DVD

Salvad0R en sh4d0wman hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het bedrijf Flexplay heeft een zelfvernietigende DVD ontwikkeld, waarvan de inhoud na een bepaalde tijd gewist wordt. Alan Blaustein, een woordvoerder van Flexplay, wilde niet verklappen hoe de DVD precies werkt. Wat wel bekend is, is dat de DVD na 36 uur paars kleurt.

De zelfvernietigende DVD kan gebruikt worden bij het verschaffen van promotiemateriaal voor films en muziek aan de pers. Een aantal Amerikaanse journalisten, die de nieuwe Bondfilm Die Another Day te zien kregen voordat hij in de bioscoop verscheen, kregen een DVD en een brief van het Bondpersonage Q. Op de brief stond te lezen: 'Zodra je de DVD uit de verpakking hebt gehaald, heb je maar 36 uur om hem te bekijken. Daarna kun je hem gebruiken om je martiniglas in te zetten.'
Laatste reviews en specials
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
preview
The Outer Worlds
special
20 jaar FOK! - wat cijfers op een rijtje
review
LEGO Jurassic World - Switch + prijsvraag
©FOK.nl e.a.