Plan Peres voor gefaseerd staakt-het-vuren

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Peres heeft een plan opgesteld voor een staakt-het-vuren dat per gebied wordt ingevoerd. Volgens de Israëlische krant Ha'aretz wil Peres er snel over praten met de Palestijnse leider Arafat.

Peres wil per gebied de druk op de Palestijnse bevolking verlichten mits daar een einde komt aan gevechten en beschietingen over en weer. De minister wil een begin maken in de Gazastrook. Peres hoopt dat Egypte en de VS Arafat kunnen overhalen snel met hem te gaan praten, zonder voorwaarden vooraf.

De Israëlische premier Sharon zou het idee steunen. Sharon en ook Arafat zijn al eerder met soortgelijke plannen gekomen.

Een bron rond de Amerikaanse regering onthulde dat de VS tien dagen geleden van plan was Sharon te vragen onmiddellijk te beginnen met invoering van de aanbevelingen uit het Mitchell-vredesrapport. In dat voorstel moeten zowel Israël als de Palestijnen hun gewelddadigheden staken. Maar na de zelfmoordaanslag in Jeruzalem op 9 augustus (vijftien doden) zag Amerika daar maar vanaf.