NS-personeel per jaar 6000 maal dupe geweld

Het personeel van de Nederlandse Spoorwegen is jaarlijks 6000 maal het doelwit van intimidatie en geweld. Het zijn hierbij vooral brutale scholieren en agressieve jeugdgroepen die het reizen reizen per spoor onveilig maken.

Het personeel van de Nederlandse Spoorwegen is jaarlijks 6000 maal het doelwit van intimidatie en geweld.

Deze vaststellingen zijn de nauwelijks verrassende uitkomsten van een onderzoek dat in opdracht van de NS is ingesteld door de Stichting Maatschappij, Veiligheid en Politie (SMVP) te Dordrecht. De rapportage wordt binnenkort gepubliceerd. Hieruit blijkt dat de onveiligheid in de treinen en op de stations een volstrekt dieptepunt heeft bereikt.

In de verslaglegging van de SMVP wordt niet alleen de situatie in de treinen, maar ook die op en rond de stations uitvoerig aan de orde gesteld. In de treinen ontstaat agressie en intimidatie vaak als gevolg van zwartrijden.

Omdat conducteurs zich vaak onbeschermd voelen, treden ze regelmatig niet of te slap op tegen jongelui zonder kaartje. "Sterker nog, ze laten de agressie gaan en doen een stap opzij." Het gevolg daarvan is dat op sommige trajecten op grote schaal wordt zwartgereden.

Oorzaak van dat niet-optreden is voor een deel ook dat de conducteurs soms de passagier gelijk moet geven in diens frustraties: vertragingen, geen zitplaatsen, weinig informatie.

Op een aantal lijnen zijn bovendien zakkenrollerij en andere vormen van diefstal een 'bloeiend bedrijf'. Dat geldt vooral voor de Schiphollijn, ook al is de Spoorwegpolitie daar onlangs een hoopvol veiligheidsoffensief gestart.

Niet alleen in de treinen, maar ook in en rond veel NS-stations is de situatie vaak hopeloos. Hangjongeren, drugsgebruikers en zwervers zijn er een daadwerkelijke dan wel veronderstelde bedreiging voor de treinreizigers.

Het rapport zegt daarover dat de gemeenten maar al te graag het station beschouwen als het afvoerputje van de onderkant van de samenleving. Gemeentebesturen zouden al te graag en al te gemakkelijk aannemen, dat de Spoorwegen dat probleem maar moeten oplossen, omdat het zich op NS-terrein afspeelt.

Het rapport van de SMVP komt daartegen overigens in opstand: politie, Justitie, rijksoverheid en gemeenten zouden daarin gezamenlijk moeten optrekken.

Voorzitter van de stichting is mr. Pieter van Vollenhoven. Andere bestuursleden zijn oud-burgemeester en oud-hoofd van het korpsbeheerdersberaad E. d'Hondt, korpschef B. Lutken van de regiopolitie Rotterdam-Rijnmond en oud-senator Hans Wiegel.