Schiphol voert irisscan in

Fuzzy, ainab@home.se>Zabke en Basst meldden ons via de newssubmit dat Luchthaven Schiphol in september de zogenoemde irisscan gaat invoeren. Zakenlieden die regelmatig vliegen hoeven dan niet meer hun paspoort te tonen, maar kunnen volstaan met een blik in de camera die de iris controleert.

Van deelnemers wordt eenmalig een fotoscan gemaakt, waarbij 240 verschillende herkenningspunten van de iris op een chipkaart worden opgeslagen. Een blik in de camera is dan vervolgens voldoende voor de computer om te zien of de persoon een bekende is.

De reiziger kan dan direct doorlopen en hoeft niet meer zijn paspoort te tonen. Het systeem biedt de frequente luchtreiziger de mogelijkheid veel sneller door de paspoortcontroles te komen. De irisscan komt naast de gewone paspoortcontroles in de vertrek- en aankomsthallen. Volgens een woordvoerder van de luchthaven is fraude vrijwel uitgesloten.

De chipkaart wordt gekoppeld aan een zogenoemde loyaliteitskaart die de reizigers volgens een woordvoerder nog meer voordelen moet bieden. Schiphol gaat binnenkort bedrijven en zakenlieden vragen van de irisscan gebruik te maken. Een proef met het systeem bleek vorig jaar een succes. Schiphol is de eerste Europese luchthaven die de irisscan invoert. Luchthaven Heathrow in Londen start pas in oktober met een proefproject.

Schiphol zocht al enkele jaren naar mogelijkheden om de wachttijden bij de paspoortcontroles te verminderen. Hierbij is ook gekeken naar controle van vinger- of handafdrukken. De irisscan wordt gezien als de meest betrouwbare, maar is ook het duurste systeem. De woordvoerder kon niet zeggen hoeveel het hele project gaat kosten. Het is ook nog niet precies bekend hoeveel de reiziger voor de chipkaart moet betalen.