Personeelstekort in Bloembollen sector

Bloembollenkwekers verwachten deze zomer een flink tekort aan tijdelijke arbeidskrachten. Voor het derde opeenvolgende jaar mogen scholieren van 13, 14 en 15 jaar vrijwel geen vakantiewerk meer doen in wat de arbeidsinspectie beschouwt als een industriële omgeving.

Door de nieuwe regels stokt de aanwas van tijdelijke werknemers. ,,We weten niet waar we de vakantiekrachten vandaan moeten halen'', zegt J. de Boer van de de bollentelersvereniging KAVB. Jaarlijks werken bijna 25.000 jongeren enkele weken in de bollenstreken. ,,Vaak komen ze op dertienjarige leeftijd al binnen en blijven dan jaren bij dezelfde teler'', stelt De Boer.

Arbeidsinspectie

Sinds enkele jaren mogen jongeren echter geen werk meer doen in de buurt van machines. Ook het transport van producten valt onder de regels. Dit is funest voor de bollenteelt, meent De Boer. ,,Iemand van 16 jaar die wel mag werken in de buurt van machines, heeft vaak al een ander vakantiebaantje gevonden.'' De oplossing om de machines dan met hekken en wanden te scheiden van de werkende jeugd vindt in de ogen van de Arbeidsinspectie niet altijd genade.

Een andere oplossing is om tijdelijke krachten uit toekomstige EU-landen als Polen te halen. Hierover loopt nog een discussie met het ministerie van Sociale Zaken. Dit zal volgens de vereniging van bollentelers op korte termijn geen oplossing bieden, omdat het hoogseizoen al eind juli afloopt.

Niet alleen werkgevers, ook ouders klagen. Het vakantiebaantje levert de jeugd vooral een zakcentje op, maar heeft volgens de ouders ook een sociale functie, weet De Boer. ,,Het houdt de kinderen van de straat.''