Eis: Beroepsverbod voor pedo orgelleraar

Een gevangenisstraf van twee jaar en ontzetting uit het beroep van orgelleraar en kerkorgelstemmer voor de duur van vijf jaar luidde dinsdag de eis tegen de 61-jarige Jan V. uit Hippolytushoef wegens seksueel misbruik van minderjarige jongens.

Deken en kussen in de kerk

Begin jaren negentig gaf V. in de hervormde kerk in Schagerbrug orgelles aan een 14-jarige jongen. Bijna twee jaar lang maakte de man zich daarbij schuldig aan seksueel misbruik van de leerling. De leraar had zelfs een deken en een kussen in de orgelkast verstopt om het verblijf met de jongen in de kerk te veraangenamen. Het slachtoffer had pas aangifte gedaan, toen nieuwe seksuele delicten van V. aan het licht kwamen.

V. had vorig jaar bij het stemmen van het orgel in de Martinikerk in Bolsward assistentie van jongens van 16 en 17 jaar. De twee waren gek van orgels. Een van hen wilde zelf orgelstemmer worden. V. vergreep zich aan de jongens, toen ze tijdens vakanties bij hem aan het logeren waren. De toenmalige vriendin van de man betrapte hem en belde in december midden in de nacht de politie.
V. ontkende de seksuele handelingen niet, maar volgens hem was alles met instemming van de jongens gebeurd. Officier van justitie C. Zweers hield hem voor, dat de slachtoffers op het speciaal onderwijs zaten en minder weerbaar waren dan leeftijdgenoten.

De verdachte is in 1996 al een keer veroordeeld wegens jarenlange ontucht met een minderjarige jongen die begin jaren tachtig bij V. in de leer was als orgelstemmer. Het slachtoffer kreeg uiteindelijk een schadevergoeding van bijna achttien mille toegewezen. De twee Friese jongens vorderden gisteren smartengeldbedragen van negenhonderd en duizend gulden. De dader wil niet meewerken aan een therapeutische behandeling, omdat hij 'psychiatrie verafschuwt'. De uitspraak is op 10 juli.