Milosovic wordt uitgeleverd aan VN-Tribunaal

beany had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Joegoslavische ex-president Milosevic is op weg naar het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. Dat melden de radiozender B92 en een Servische politieke bron.

Naar verluidt zou het voormalige staatshoofd donderdag in Belgrado zijn overgedragen aan vertegenwoordigers van het tribunaal en zo snel mogelijk naar Den Haag worden overgebracht.

Het constitutionele hof in Joegoslavië bepaalde eerder donderdag dat de werking van een regeringsdecreet voor de uitlevering van Milosevic aan het tribunaal is opgeschort. Van uitlevering zou derhalve beginsel voorlopig geen sprake zijn.

Spoedprocedure

B92 zei evenwel later al dat Milosevic alsnog via een spoedprocedure zou kunnen worden uitgeleverd. Daartoe zou de regering donderdag nog kunnen besluiten, ondanks het opschorten door het constitutionele hof in Belgrado van het regeringsdecreet tot uitlevering. Of dat ook is gebeurd, is nog onduidelijk.

Het Britse persbureau Reuters citeert een Servische politieke bron: "In lijn met het besluit van de Servische regering en in lijn met met de Grondwet hebben we hem overgedragen." Volgens de BBC is Milosevic uitgeleverd na afloop van speciaal regeringsberaad. Vrijdag begint in Brussel een internationale donorconferentie voor Joegoslavië. De internationale gemeenschap heeft vooraf gezegd de hand op de knip te willen houden in afwachting van de daadwerkelijke overdracht van de ex-president.