Bolbliksem verlamt twee varkens

Een zogeheten bolbliksem trof gisterochtend een huis aan de Scheidstraat in het Limburgse Holtum. De stroomstoot richtte veel schade aan in de woning en verlamde twee varkens in de nabijgelegen stal van boer Hansen.

De bliksem sloeg gisterochtend in met het geluid van een ontploffende bom. De echtgenote van de boer zag het vanuit de serre gebeuren. Een vuurbal trof de schoorsteen, daarna kwam de bliksemschicht pas. ,,Er was helemaal geen onweer, het kwam volkomen onverwacht.”
De schoorsteen van het huis aan de Scheidstraat, een landweggetje in Holtum, is zwartgeblakerd. De antenne – die de bliksem vermoedelijk naar het huis heeft geleid – ligt verwoest op de grond naast het gebouw. Ook in het huis zelf is de schade aanzienlijk. De platen van het plafond op de eerste verdieping hangen uit hun voegen. Door de enorme energiestoot zijn op verschillende plaatsen in het huis stukken uit de stenen muur geschoten. Stopcontacten zijn geblakerd of hangen aan dunne draadjes uit de muur en de tv is stuk.

Er zijn geen gewonden gevallen, al raakten twee varkens in de aangrenzende stal door de stroomstoot verlamd aan hun achterpoten. De dierenarts heeft de kermende beesten een spuitje tegen de shock gegeven. Het is nog maar de vraag of de varkens er bovenop komen, weet hij te melden. Als de arts weg is, kijkt Hansen nog even naar de dieren. Berustend klinkt het: ,,Ja, jongens, zo is het leven.”