FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 27 juni 2001

Vakantiegangers massaal naar Turkije

Nederlanders vertrekken deze zomer massaal naar Turkije. Vergeleken met vorig jaar ligt het aantal geboekte vakanties 116 procent hoger.

Turkije lijkt de dip van 1999 te boven te zijn. Twee jaar geleden stortte het toerisme in als gevolg van de affaire rond de Koerdische leider Ošalan en ernstige aarbevingen. Vorig jaar ging het al weer beter.

Uit de woensdag gepubliceerde cijfers van de boekingen tot 11 juni van de ANVR blijkt dat Griekenland en Spanje terrein hebben verloren. Ook het aantal boekingen naar verre bestemmingen ligt vergeleken met vorig jaar achter.

Nederlanders runden drugslab in BelgiŰ

De federale politie van het Belgische Tongeren en Maasmechelen, ontmantelden woensdag bij een huiszoeking in een woning op de Weg naar Zutendaal in Opgrimbie, een deelgemeente van Maasmechelen, een drugslaboratorium.

Naast het volledig uitgeruste drugslab troffen de speurders ook grondstoffen en afgewerkte producten, vooral amfetamines, aan. Het Nederlands echtpaar, dat de woning huurde, werd opgepakt.

Het echtpaar ontkende iets met het drugslabo te maken te hebben. Ze zouden de ruimte aan een derde verdachte verhuurd hebben. Tegelijkertijd vond in een tweede woning van een derde Nederlander in de buurt ook een huiszoeking plaats. Daarbij vonden speurders een revolver, twee pistolen en een machinegeweer.

Alledrie, allemaal dertigers uit Nederland, werden door de Tongerse onderzoeksrechter aangehouden en opgesloten in de cel. De vriendin, waarmee de derde Nederlander samenwoont, werd vrijgelaten. Het onderzoek wordt nog verdergezet.

Live Aid 2: vergevorderde plannen

Midge Ure, de voormalige voorman van de band Ultravox, heeft vergevorderde plannen voor een tweede Live Aid-concert. De muzikale happening, ditmaal voor aidspatiŰnten, zal waarschijnlijk op 20 oktober plaatshebben in Cardiff. Het eerste, legendarische Live Aid-concert had plaats in 1985. Toen werd er geld binnengehaald voor de slachtoffers van hongersnoden in Afrika.

Voor de tweede Live Aid zijn Madonna, George Michael en Robbie Williams al benaderd. Het is de bedoeling dat ze nummers zingen van bekende musicals. Ook The Bee Gees, Debby Harry (Blondie) en Barry Manilow zijn met hetzelfde verzoek gevraagd te komen. Midge Ure was in 1985 ook betrokken bij de organisatie van Live Aid I, toen in Londen en Philadelphia. Bob Geldof (Boomtown Rats) was destijds de drijvende kracht achter het succesvolle evenement.

Sex na menopauze blijft belangrijk

Seks blijft ook na de menopauze een belangrijke rol spelen in het leven van vrouwen: een verminderd libido heeft nadeliger gevolgen voor hun geestelijk welzijn dan andere overgangssymptomen.

Dit blijkt uit een studie van het farmaceutisch bedrijf Organon die woensdag werd gepubliceerd. In totaal 1802 vrouwen van tussen de 50 en 60 jaar oud, afkomstig uit zes verschillende Europese landen, namen deel aan het onderzoek naar de seksualiteitbeleving en het welzijn van vrouwen boven de 50. Het bleek dat voor acht van de tien vrouwen voortzetting van een bevredigend seksleven zeer belangrijk is. Ruim driekwart ziet seks als een belangrijk onderdeel van de relatie met hun partner. Een derde van de vrouwen meltdt echter een recente afname in hun libido.

Hoewel ruim de helft van de patiŰnten melding maakt van belangrijke gevolgen voor hun gevoel van eigenwaarde, is slechts 2 procent specifiek voor deze seksuele klachten in behandeling gegaan en heeft maar 11 procent dat gedaan in verband met andere symptomen.

Vuurwerk zaak tegen agenten geseponeerd

Drie agenten van de politie Twente die werden verdacht van het aannemen van vuurwerkpakketten, worden niet vervolgd. Het Openbaar Ministerie in Almelo heeft de zaak geseponeerd.

Volgens de persofficier van Justitie woensdag is er onvoldoende bewijs. Het onderzoek naar een vierde verdachte agent werd eind vorig jaar al afgerond. De Rijksrecherche doet nog onderzoek naar de handelwijze van een vijfde medewerker van de politie Twente. Deze werknemer wordt verdacht van fraude met legesgelden. De verdachte heeft overigens per 1 juni zelf ontslag genomen bij de politie Twente.

De affaire speelde zich af bij Enschedese vuurwerkbedrijven. Volgens een woordvoerder van de politie Twente was het bedrijf SE Fireworks daar niet bij betrokken.

Nederland op 8 van minst corrupte landen

Nederland is dit jaar op de lijst van minst corrupte landen in de wereld opgeklommen van de negende naar de achtste plaats. Finland en Denemarken zijn opnieuw de minst corrupte landen.

Dat blijkt uit een lijst die het bureau Transparency International woensdag heeft gepubliceerd. Finland scoorde 9,9 op de schaal van tien. Nederland kwam op 8,8 punten vergeleken met 8,9 vorig jaar. Finland en Denemarken stonden vorig jaar ook al op de eerste en tweede plaats. Ze worden op de voet gevolgd door Nieuw-Zeeland, IJsland, Singapore, Zweden, Canada en Nederland. BelgiŰ komt op de 24e plaats.

Duitsland is net als vorig jaar verder op de index gezakt. Het land staat nu op de twintigste plaats. In 1999 bezette het nog de veertiende plek. Het kelderen van Duitsland heeft te maken met het voortduren van het schandaal rond de illegale partijfinanciering, mismanagement bij openbare bedrijven en de manipulatie bij het gunnen van overheidsopdrachten in de bouwsector.

Onderaan de 91 landen tellende lijst staan IndonesiŰ, Uganda, Nigeria en Bangladesh. Het grote aantal ontwikkelingslanden in de onderste regionen toont opnieuw ,,de spiraal van armoede en corruptie aan, waarin ouders de leraren van hun kinderen moeten omkopen om zich van een opleiding voor hun kinderen te verzekeren en waar de slechte gezondheidszorg een voedingsbodem voor corruptie vormt'', aldus voorzitter Peter Eigen van Transparency International.

Moordmoeder mogelijk weer in verwachting

4]-[ Highlander had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Amerikaanse Andrea Yates, die onder invloed van een postnatale depressie haar vijf kinderen door verdrinking om het leven heeft gebracht, is mogelijk opnieuw in verwachting. De Texaanse onderging gisteren in de cel een zwangerschapstest waarvan het resultaat binnenkort bekend zal worden gemaakt.

Yates (36) belde vorige week de politie nadat zij haar kinderen ÚÚn voor ÚÚn in de badkuip had verdronken. Zij pleegde de moorden kort nadat haar man Russell, een computerexpert bij NASA in Houston, naar zijn werk was vertrokken.

De tweejarige Luke was het eerste slachtoffer. Het jongetje werd na de verdrinking door Yates op zijn bedje gelegd, waarna zij de gruwelijke handeling herhaalde met haar zoontjes Paul (3) en John (5). Terwijl zij bezig was om de zes maanden oude Mary te verdrinken, werd Yates betrapt door haar oudste kind, de zevenjarige Noah. De jongen probeerde nog te vluchten, maar zijn moeder achtervolgde hem door het huis en sleurde hem naar de badkuip, waar hij naast het lichaam van zusje werd verdronken.

Haar man heeft het haar allemaal vergeven en wijt de afschuwelijke dood van zijn kinderen aan de psychische problemen van zijn vrouw. De voormalige verpleegster ondernam na de geboorte van haar vierde kind in 1999 een zelfmoordpoging en slikte sindsdien regelmatig anti-depressiva. Volgens familieleden vond zij drie kinderen eigenlijk wel genoeg; haar man wilde echter een groter gezin en zou haar ook hebben verboden om een baantje te zoeken.

De kinderen gingen niet naar school en werden thuis door hun moeder onderwezen. Daarnaast had Yates ook de verzorging op zich genomen van haar aan alzheimer lijdende vader. Na zijn overlijden in maart raakte zij steeds meer in de war. Justitie in Texas overweegt tegen haar de doodstraf te eisen.

Drietal tuigt juf voor de klas af

Sony + Felysium hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 51-jarige onderwijzeres van een basisschool in Hellevoetsluis is voor haar klas met een stuk hout afgerost door een familielid van een van de leerlingen. De ongekend gewelddadige aanval op de juffrouw van groep 7 van openbare basisschool De Brandaris speelde enkele dagen geleden. De school heeft de mishandeling echter stilgehouden, omdat kinderen uit de getroffen klas zeer geschokt zijn door het excessieve geweld.

De politie in Hellevoetsluis weet wie de dader is, maar is niet opgetreden. "De onderwijzeres heeft tot nu toe geen aangifte gedaan. Zij hoopt de zaak onderling op te lossen. Zonder aangifte kunnen wij niets doen", aldus een politiewoordvoerder.

Misverstand

Schooldirecteur Hans van Tielen is nog steeds zwaar onder de indruk van het drama op zijn school. "Mijn leerkracht maakt het nu weer wat beter. Ze raakte niet ernstig gewond, maar is geestelijk erg geraakt. Na een paar vrije dagen, heeft ze haar angst nu zoveel mogelijk opzij gezet en staat ze weer voor de klas."
Volgens Van Tielen berust het conflict met de bewuste familie van het leerlingetje op een misverstand. "Er is iets voorgevallen tussen de onderwijzeres en dit kind dat thuis volledig verkeerd is uitgelegd.

Plotseling stonden hier de neef van het meisje, haar moeder en nog een vrouw uit het gezin op de stoep. Mijn docente werd met een plank door de man geslagen, en uitgescholden door de twee vrouwen. Dat alles gebeurde in het bijzijn van 10- en 11-jarige kinderen. Sommige leerlingetjes zijn vreselijk geschrokken."
Het meisje en twee andere kinderen uit het gezin zijn sindsdien door de school geschorst. Het bestuur van de Brandarisschool heeft unaniem besloten dat de kinderen niet meer mogen terugkeren en gaat op zoek naar een andere school.

Van Tielen: "De kinderen uit deze familie kunnen hier niets aan doen. Maar omdat het gezag van de leerkracht is geschonden, is het pedagogisch gezien voor iedereen beter dat ze naar een andere school gaan."

Snelle scooter op rollerbank ineens traag

Politie-agenten uit Rotterdam keken gisteren raar op hun neus. Zij controleerden aan de Larikslaan in Schiebroek een snorscooter op de rollerbank op snelheid. Ze hadden op het oog al gezien dat de tweewieler veel te hard reed, maar de rollerbank gaf een snelheid aan van slechts 20 km/uur. Dit kon nooit kloppen dachten de dienders en gingen op onderzoek uit;

Wat bleek even later: in de voorkap van de scooter zat een begrenzer, die op afstand werd bediend. Toen die was verwijderd (en in beslag genomen) liet de snorscooter een snelheid van 70 km/u noteren. De eigenaar kreeg een flinke bekeuring.

Vissers vangen reuze inktvis van 7 meter

Spaanse vissers hebben aan het strand van de Costa del Sol een reuzeninktvis van zeven meter gevangen. Het dier woog 65 kilo. Deze soort inktvis is het grootste wervelloze dier ter wereld.

Zeebiologen hebben de vangst in de Middellandse Zee zeer bijzonder genoemd, omdat deze schepsels alleen in zeer diepe zeeŰn leven. Vermoedelijk was het dier verdwaald, denken de deskundigen. De inktvis raakte verstrikt in de vissersnetten. Hij leefde eerst nog, maar was bij aankomst in de haven overleden.

Eis van 40.000 gulden voor onplofte fles

Een Maastrichtse kapster heeft bij Greenshop, een keten van groenten- en fruitzaken, een claim van 40.000 gulden ingediend na het ontploffen van een fles jus d'orange. De kapster kreeg de wegspringende dop in haar rechteroog en liep daarbij blijvend oogletsel op.

De vrouw kocht de fles versgetapte sinaasappelsap in Maastricht. Een woordvoerder van het filiaal zegt in een reactie niet schuldig te zijn aan het ongeluk.
Nadat de kapster de halve-liter-petfles op 29 juli vorig jaar had gekocht, zette ze de fles naar eigen zeggen in de ijskast en ging enkele dagen op vakantie. Toen ze bij terugkeer de fles wilde openen, vond er mogelijk door gistingsprocessen een explosie plaats waarbij de dop als een ongeleid projectiel haar rechteroog raakte. De vrouw moest naar het ziekenhuis.

geen etiket

Omdat Greenshop de schade niet wil vergoeden, stapt de kapster naar de rechter. Advocaat Caris eist niet alleen 40.000 gulden schadevergoeding, maar ook een deugdelijke etikettering op de flessen met versgetapte vruchtensappen van Greenshop. ,,Er zat helemaal geen etiket op de fles'', zegt Caris. ,,En mogelijk wordt de dop er door het bedienend personeel niet goed opgedraaid. Zoiets mag niet nog eens gebeuren. De klant moet ervan op aan kunnen dat de dop er goed op zit''.

De gang naar de rechter is volgens de kapster onvermijdelijk omdat Greenshop haar gezegd heeft dat ze zelf beter had moeten oppassen. Daarmee onttrekt Greenshop zich aan de wettelijke voorschriften, aldus haar advocaat.

Een van de vier eigenaren van Greenshop in Maastricht, R. van Appeven, zegt dat de kapster de fles niet in de ijskast had gezet, maar in de zomerse hitte vier dagen in de keuken had laten staan. Dan kan er van alles gebeuren, zegt hij.

Flitspaal voor boten?

Als het aan de gemeente Valkenburg ligt komen er op korte termijn flitspalen langs het water. De gemeente onderzoekt de mogelijkheid hiervoor, nu het aantal boten dat de maximumsnelheid voorbijgaat de spuigaten uitloopt. Valkenburg doet dit samen met de politie en een fabrikant van flitspalen

Volgens een woordvoerder is het neezetten van de palen erg gemakkelijk. Een probleem blijft vooralsnog de manier waarop vervolgens de boetes kunnen worden ge´nd.

Man vindt slang in kussen

Sony had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een inwoner Tolbert kreeg dindagavond de schrik van zijn leven. Hij wilde gaan slapen, maar voelde opeens zijn kussen bewegen. Dader: een 1-meter lange slang.

De man pakte een rol tape en tapete de sloop direct dicht. Vervolgens ging hij naar de politie, die de slang uitpakten. Toen het beest agressief werd, belden de agenten de dierenambulance op. Die constateerde dat het om een rattenslang ging. Niet giftig, maar wel agressief.

Hennepkwekerij vliegt in de brand

De politie Zaanstreek/Waterland heeft dinsdagmiddag een hennepkwekerij in een schuur bij een woning aan de Purmerenderweg geruimd. Maandagavond brak brand uit in de schuur. De brandweer kwam ter plaatse en ontdekte een wietplantage met ongeveer 1600 planten. Onderzoek wees bovendien uit dat er illegaal stroom werd afgetapt.

professioneel

Omstreeks 20.45 uur brak de brand uit. Een voorbijganger zag rook uit de schuur komen en waarschuwde de brandweer. Die brak het dak van de schuur open omdat moeilijk te achterhalen was waar het precies brandde. Op de benedenverdieping van de schuur werden ongeveer 1050 planten aangetroffen die allemaal oogstrijp waren.
Op de zolder werden nog eens zo'n 550 wietplanten gevonden die nog niet rijp waren. De planten werden gekweekt met behulp van onder meer een groot aantal dure lampen en een irrigatiesysteem. De politie sprak dan ook van een ' heel professionele kwekerij'. De handelswaarde van 1600 rijpe hennepplanten is ongeveer 120.000 gulden, per jaar zijn meerdere oogsten mogelijk.

De brand is waarschijnlijk ontstaan doordat twee hete assimilatielampen van het plafond vielen. De 41-jarige eigenaar, die woonachtig is in Amsterdam, werd aangehouden. Hij verklaarde op de hoogte te zijn van het bestaan van de kwekerij.

De politie onderzoekt of de huurder van het pand aan de Purmerenderweg, daadwerkelijk bij de kwekerij betrokken is geweest. Volgens politiewoordvoerder J. Egas is die kans aannemelijk. Tijdens de brand waren geen mensen aanwezig in de woning. Het kostte de brandweer ongeveer een uur om de brand te blussen.

Leraren Castricum boos op rector

Leerkrachten van het Bonhoeffer College in Castricum eisen opheldering van het schoolbestuur en rector J. van Waarden over hun rechtspositie bij klachten wegens seksuele intimidatie. EÚn docent werd vorige week gerehabiliteerd na een valse aanklacht wegens seksuele intimiteiten. (Zie dit bericht op Fok!)

Leerkrachten voelen zich 'min of meer vogelvrij', omdat op een aangifte bijna automatisch schorsing volgt.
Rector Van Waarden bevestigt de onvrede. ,,Komende dinsdag geven wij uitleg aan het lerarenkorps over onze handelwijze. Ik wil zo min mogelijk docenten het gevoel geven dat ze vogelvrij zijn wanneer een leerling of leerlinge kwaad wil, maar ik kan mij er wel wat bij voorstellen. De wet neemt in het geval van seksuele intimidatie de zwakste in bescherming en dat is op voorhand de aangever. In het geval van valse aangifte is niet de aangever, maar de docent het slachtoffer.''

Na de rehabilitatie van de betrokken leerkracht, die uit de publiciteit wil blijven, is het de rector die onder vuur ligt. In een vroeg stadium hebben collega-docenten publiekelijk sterke twijfel geuit over de juistheid van de aanklacht. De collegiale steun ten spijt bleef de docent geschorst. De leerkrachten eisen nu tekst en uitleg van Van Waarden, die wordt verweten te snel zijn conclusies te hebben getrokken.

Orde

De rector zegt nu dat de schorsing van de docent 'niet disciplinair, maar uit oogpunt van orde' was genomen. ,,De docent is niet gestraft, maar gedurende het onderzoek ontheven van zijn functie. Dat is heel wat anders, al realiseer ik mij ook, dat dit verschil geheel aan de buitenwacht voorbij gaat. Ik had trouwens geen keuze, want de ouders hadden al aangifte gedaan bij de politie. In zo'n geval is de positie van een leerkracht onhoudbaar.''

De bewuste leerkracht geeft ook het nieuwe schooljaar les op het Bonhoeffer College. Zijn terugkomst wordt volgens Van Waarden vergemakkelijkt door zijn goede relaties. ,,Hij is hier onder vrienden.'' Van Waarden geeft toe, dat wanneer de relatie minder hartelijk was geweest, de terugkeer van de docent wel eens op grote moeilijkheden had kunnen stuiten. ,,In zo'n geval blijft er toch altijd iets hangen van 'waar rook is, is vuur'. Dat is nu niet het geval. De docent is volledig gerehabiliteerd.''

Schadevergoeding voor moeder van Eminem

Basst + Schum1 hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Amerikaanse rapper Eminem moet zijn moeder een schadevergoeding van 25.000 dollar betalen.

Oorspronkelijk had de moeder Debbie Mathers-Nelson een bedrag van 20 miljoen van zoonlief geŰist, omdat hij haar in haar teksten zou hebben beledigd. Maar de rechter vond een lagere compensatie voldoende. Eminem moet moeder 25.000 dollar betalen.

Nederland telt steeds meer (te) dikke inwoners

peenhaar had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het aantal mensen met overgewicht is in 2000 toegenomen. Een op de vier mensen is te zwaar. Ernstig overgewicht komt bij bijna een op de tien mensen voor. Dat blijkt uit woensdag verschenen cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Tien jaar geleden was een op de vijf personen van 20 jaar en ouder te zwaar. Overgewicht doet zich bij mannen iets vaker voor dan bij vrouwen. Ook komt het bij laagopgeleiden aanzienlijk vaker voor dan bij hoogopgeleiden. Van de personen met alleen lager onderwijs is ruim een op de drie te zwaar. Dat is twee keer zoveel als bij mensen met een hogere beroeps- of universitaire opleiding.
Volgens het CBS roken Nederlanders steeds minder. In 2000 rookte 33 procent van de mensen van 16 jaar en ouder. Tien jaar geleden was dit nog 38 procent. Bij mannen is de vermindering tweemaal zo groot als bij vrouwen. Bij de mannen daalde het aantal rokers tussen 1991 en 2000 met acht procent, terwijl dat bij vrouwen vier procent was.

Hoe hoger de opleiding hoe minder rokers. Ook het aandeel zware rokers nam in de afgelopen tien jaar af. In 1991 rookte dertien procent van de bevolking dagelijks twintig of meer sigaretten, in 2000 is dit percentage gedaald tot tien.

Info over drugs populair

Steeds meer mensen willen informatie over drugs. Dat stelt het Trimbos Instituut in Utrecht. De Drugs Informatielijn van het instituut werd in 2000 bijna 36.000 keer gebeld, of ongeveer honderd keer per dag. Het jaar ervoor haalde de lijn ruim 35.000 telefoontjes.

Over het algemeen bellen meer vrouwen dan mannen de Drugs Informatielijn, aldus het instituut voor geestelijke gezondheid en verslaving in een verklaring woensdag. Zij bellen dan meestal over het gebruik van een ander, terwijl mannen vooral vragen stellen over hun eigen drugsgebruik. De meeste vragen gaan over de risico's en effecten van wiet en hasj, terwijl XTC op de derde plaats komt. Coca´ne volgt op de vierde plek.

Ook het internet als vraagbaak wint aan populariteit. Haalden de pagina's van het Trimbos Instituut in 1999 nog zo'n 80.000 'hits', in 2000 liep dat aantal op naar 122.000.

Gebruik internet blijft groeien

Het gebruik van internet blijft nog altijd groeien. Dat concludeert onderzoeksbureau Multiscope. Begin dit jaar maakte 42 procent van de huishoudens gebruik van het nieuwe medium, eind dit jaar zal dit percentage tegen de zestig procent zijn.

Van de bevolking van twaalf jaar en ouder gebruikten eind vorig jaar zo'n 7,4 miljoen mensen internet vanuit huis, op het werk of op de opleiding. Het verzadigingspunt is voorlopig nog niet bereikt.

Vooral vanuit huis stappen mensen het wereldwijde web binnen. Ongeveer vier op de tien hebben alleen toegang via de computer thuis, terwijl een op de tien alleen op het werk ervan gebruik maakt.

KPN domineert de markt met de merken Het Net, Planet Internet, HCC Net en XS4All. De zeven grootste aanbieders bestrijken driekwart van de totale markt. Het marktaandeel van gratis providers blijft stabiel op 40 procent.

108-jarige in hongerstaking

Kayuk had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De 108-jarige Vietnamese Ban Thi Luu heeft met een hongerstaking van enkele weken 5 familieleden van een opiumverslaving afgeholpen. Ze weigerde een maand lang alle voedsel.
De tactiek had succes: haar schoonzoon en 4 kleinkinderen leiden weer een 'normaal leven', zonder het roken van opium.
De 108-jarige heeft haar hongerstaking goed doorstaan en verkeert in goede gezondheid.

Ontsnapte moordenaar toevallig gepakt

Een veroordeelde moordenaar die twintig jaar geleden was ontsnapt uit een gevangenis in de Amerikaanse staat New Mexico is opgepakt bij een verkeerscontrole.

De toen 27-jarige Clarence McCoy bekende in 1978 zijn 21-jarige vrouw Donna McCoy te hebben gewurgd. Haar lichaam werd gevonden in een ondiep graf.

In november 1978 ontsnapte McCoy uit een staatsgevangenis ten zuiden van Albuquerque.

Op 15 juni van dit jaar werd hij aangehouden in de staat Washington omdat hij alleen over een carpoolstrook reed. Bij een achtergrondcontrole kwam zijn criminele verleden aan het licht.

Pony gaat vreemd

4]-[ Highlander had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De eigenaars van Tilly de Shetland pony waren dubbel verrast toen hun pasverworven paardje een veulen kreeg. Zij wisten niet dat het dier zwanger was en bovendien hadden ze geen zebra-veulen verwacht. Bij Eden Ostrich World, een kleine kinderboerderij in het noordwesten van Engeland, wist niemand dat de nieuwe pony uit een wildpark kwam en daar een veldje had gedeeld met een mannetjes-zebra.

De bedrijfsleider van de kinderboerderij verklaarde dat het een behoorlijke schok was toen op een morgen het gestreepte half-Shetland, half-zebra veulen in de wei werd gevonden. De 'zetland' of 'shebra', die nog geen naam heeft, maakt het uitstekend en zal waarschijnlijk vanaf maandag voor het publiek te zien zijn.

De kinderboerderij denkt erover om een wedstrijd uit te schrijven voor beste naam voor het buitenissige dier.

Topmasterstudie 5 maal zo duur

Kayuk meldde ons via de newssubmit dat het collegegeld voor de nieuwe universitaire superopleidingen, de topmasters, vijf keer zo hoog mag worden als dat voor gewone studies. Dat komt neer op bijna vijftienduizend gulden per jaar. De universiteiten moeten dat extra geld onder meer gebruiken om excellente hoogleraren uit binnen- en buitenland aan te trekken en toptalenten intensief te begeleiden.

Dat is wat minister Hermans van Onderwijs in zijn nog vertrouwelijke wetsvoorstel bachelor-master schrijft. Daarin wordt de reorganisatie van het hoger onderwijs geregeld. Zijn voorstel betekent een trendbreuk met de Nederlandse traditie van een wettelijk vastgelegd collegegeld: voor komend collegejaar 2930 gulden per student.
Binnen twee jaar worden alle universitaire opleidingen opgedeeld in een driejarige brede bachelor-fase en een daaropvolgende specialistische masteropleiding.

Voor de gewone masterstudies blijft het wettelijk collegegeld van kracht.

Voor briljante studenten wil Hermans een apart academisch traject. Daarom geeft hij universiteiten de kans om de komende jaren, naar Amerikaans voorbeeld, een aantal topmaster-opleidingen op poten te zetten. Die zijn alleen bestemd voor de beste bachelors. Alleen dan zouden de Nederlandse instellingen in staat zijn talent van eigen kweek te behouden, toponderzoekers uit andere landen aan te trekken en de concurrentieslag met buitenlandse universiteiten vol te houden.

De top-opleidingen worden overmijdelijk duur en daarom mag van de uitverkoren studenten een extra bijdrage worden verwacht, meent de minister. Dat is tegen het zere been van de Tweede Kamer. Die vreest een tweedeling in het onderwijs als de beste opleidingen erg kostbaar worden. Een ruime meerderheid van PvdA, CDA, D66, GroenLinks, ChristenUnie en SGP verbood Hermans eerder dit jaar experimenten met het collegegeld.

Hermans legt zich daar niet bij neer. Hij benadrukt dat de gewone masteropleidingen voor alle bachelors toegankelijk zijn . Talenten die worden toegelaten tot de topstudie maar die niet kunnen betalen, moeten door de universiteit worden gecompenseerd. Hoe dat geregeld wordt, laat Hermans aan de universiteiten over.

Hulpgriffier mag toch hoofddoek dragen

Een hulpgriffier mag in de rechtszaal een hoofddoekje dragen. Kayuk meldde ons via de newssubmit dat de Commissie Gelijke Behandeling dit dinsdag heeft bepaald. De beslissing effent de weg voor een discussie over de kledingvoorschriften in de rechtbank in een multiculturele samenleving.

De discussie over de gevolgen van de uitspraak van de Commissie Gelijke Behandeling barstte direct los. Het orgaan heeft een adviserende functie en uitspraken zijn niet bindend. De voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, een orgaan dat bemiddelt tussen het ministerie van Justitie en de rechtbanken, wil het onderwerp hoog op de prioriteitenlijst.

Hij wil in alle rust en zorgvuldigheid bespreken hoe de rechterlijke macht zich tegenover dergelijke kwesties op moet stellen. "We moeten niet gaan wachten tot de eerste vrouw met hoofddoek zich voor een rechtersfunctie meldt", zei hij woensdag in Trouw.

Discriminatie
De Commissie Gelijke Behandeling sprak zich uit na een klacht van een rechtenstudente die was afgewezen als hulpgriffier bij de rechtbank in Zwolle. Zij draagt uit geloofsovertuiging een hoofddoek, wat volgens de rechtbank niet overeenstemming is met de kledingvoorschriften.

De commissie vindt dat de studente indirect op basis van haar geloofsovertuiging is gediscrimineerd. Ook speelde mee dat zij in haar functie geen recht zou hoeven spreken en dus niet gebonden is aan de strenge kledingvoorschriften uit de negentiende eeuw. Bovendien wordt op veel andere rechtbanken al soepel omgesprongen met de voorschriften. Zo heeft de rechtbank in Amsterdam al een hulpgriffier met hoofddoek.

De opschudding over het accepteren van geloofsuitingen in de rechterlijke macht staat niet op zichzelf. De Commissie stelde eerder al dat een school leerlingen niet mag verbieden om hoofddoekjes te dragen in de klas. Een eis van leerlingen dat hun school een klaslokaal tot hun beschikking moest stellen om te kunnen bidden werd daarentegen afgewezen. De uitspraken brachten een uitvoerige discussie over de inrichting van de multiculturele samenleving op gang.

Verder op FOK!:

Nijlpaard doodt beveiligingsbeambte

Jantje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Zuid-Afrikaans nijlpaard heeft de bewaker van een hotel om het leven gebracht.

De bewaker was door zijn baas geinstrueerd om op het dier te letten nadat het dier op de golfbaan was gezien. Enige tijd later viel het dier de bewaker aan en doodde hem.

Het nijlpaard is na de moordaanslag opgejaagd en beschoten met pijlen. Het dier raakte hiervan zo gestressed dat het is overleden.

Schildpad ontsnapt uit diertuin

Volgens Bla schamen Amerikaanse dierenoppassers zich diep omdat ze Big Bertha hebben laten ontsnappen. Big Bertha is een 13 jarige oude schildpad met een gemiddelde snelheid van 0.0208mph (1 mile per dag )

Volgens de dierentuin is Bertha nu al zo'n 3 weken weg maar hebben ze al die tijd op het dier gelet.

Er zijn inmiddels al verschillende waarnemingen geweest van de voortvluchtige schildpad en "wanted signs" zijn al door de gehele stad verspreid.

Zelfwassende ramen uitgevonden

BladieBla had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een uitvinding waar huisvrouwen wereldwijd al jaren op wachten is eindelijk gekomen. Een Amerikaans bedrijf claimt ramen te hebben ontwikkeld die zichzelf schoonmaken.

Door middel van ultraviolette straling van de zon wordt het vuil afgebroken waarna een regenbuitje het spul definitief opruimt. De ramen zijn wel 20% duurder dan gewone ramen.

Philips stopt met GSM's

Philips stopt met de productie van mobiele telefoons. Het elektronicaconcern zal de onderzoeks- en ontwikkelings afdeling van de mobiele telefonie en delen van de productiedivisie onderbrengen in een samenwerkingsverband met China Electronics Corporation (CEC).

De sales- en marketingactiviteiten zullen onder de naam van Philips worden voortgezet.

Voor deze herstructurering trekt Philips in het tweede of derde kwartaal van het huidige boekjaar een eenmalige voorziening uit van 300 miljoen euro (â660 miljoen). Dit heeft het bedrijf dinsdag bekendgemaakt.

De mobiele telefoons van Philips worden voortaan in het Chinese Shenzen geproduceerd in een samenwerkingsverband. CEC is daarin minderheidsaandeelhouder via het dochterbedrijf SED.

Philips en CEC zijn overeengekomen dat CEC en SED meerderheidsaandeelhouders worden en dat zij productiemiddelen van Philips overnemen. De mobiele telefoons blijven op de markt onder de merknaam Philips.

Hans Klok vast op de wc

De beroemde illusionist Hans Klok heeft benarde momenten meegemaakt toen hij vast zat op de wc van het nieuwe pompstation in Annen van de Waterleidingsmaatschappij Drenthe. De goochelaar ging voor een optreden naar de wc. Toen hij eruit wilde bleek de deur klem te zitten. "Ik dacht eerst dat ze een grap met mij uithaalden maar dat bleek niet het geval", aldus Klok. "Ik heb gebonsd en geroepen in de hoop dat ze me hoorden. Raar, want normaal kan ik me meestal overal wel uit bevrijden."

Zanger Theo Driessen van de band Diep Triest hoorde het hulpgeroep van Klok maar ook hij kon de deur niet openen. Ook het begeleidingsteam van Klok moest afhaken.

In een ingeving klom Klok op het toilet en maakte het plafond los waarna hij over de vliering kroop om vervolgens aan de andere kant van het kleinste kamertje uit te komen.

"Een bedrijfsongevalletje. Maar zijn show was desondanks geweldig", aldus woordvoerster Ooms van de waterleidingsmaatschappij.

Vloekverbod in Holten

In het Twentse Holten is het voortaan verboden in het openbaar te vloeken. Dat heeft de gemeenteraad van Rijssen, waar Holten per 1 januari mee is gefuseerd, besloten na bijna 3 uur vergaderen. Rijssen kent de regeling al sinds jaar en dag. In het kader van de harmonisatie van de APV moest vervolgens een oordeel worden geveld of het vloekverbod ook voor Holten zou gelden. De VVD blijft tegen de bepaling omdat die in de praktijk toch niet zou zijn te handhaven. Aanvankelijk was ook de PvdA tegen, maar die ging alsnog akkoord met het compromis een discriminatieverbod aan de regeling toe te voegen.

Fractievoorzitter H. Willems van de SGP spreekt van een belangrijke overwinning: "In de praktijk zal inderdaad niet zo snel een boete worden opgelegd, maar voor ons is dit een principekwestie waar vooral een signaalfunctie van uitgaat."

Shit zeg....

Charles kust Camilla in het openbaar

De Britse prins Charles heeft zijn vriendin Camilla Parker Bowles dinsdag voor het eerst publiekelijk gekust. De voor de Britse boulevardpers belangrijke gebeurtenis had plaats tijdens een liefdadigheidsbijeenkomst die door Camilla was georganiseerd. Toen Charles er arriveerde kuste hij zijn vriendin op beide wangen.

Camilla Parker Bowles werd vorig jaar voor het eerst ontvangen door de Britse vorstin. Zij had elke confrontatie tot dan toe vermeden. Camilla heeft William en Harry, de kinderen van Charles en de overleden prinses Diana, intussen ook al verscheidene malen ontmoet.

KLM zet aanval op reisbureaus in

De KLM en acht andere toonaangevende Europese luchtvaartmaatschappijen hebben gisteren onder de nieuwe bedrijfsnaam 'Opodo' gezamenlijk de internet-reismarkt 210 miljoen passagiers betreden. Het initiatief is een ernstige slag voor de reisbureaus, waarbij de consument nu nog met hoge provisiekosten voor de luchtvaartmaatschappijen 5 tot 10% van de vliegprijs merendeels reizen boekt. Zij zullen klanten verliezen nu de luchtvaartmaatschappijen zelf over een belangrijk instrument gaan beschikken om rigoureus op die kosten te besparen.

Over drie jaar al moet de nieuwe internetservice van de luchtvaartmaatschappijen, waar rechtstreeks naast vluchten ook auto's en hotelboekingen kunnen worden gereserveerd, de grootste ter wereld zijn. De nieuwe reserveringsmachine sluit ook naadloos aan op de snelle ontwikkeling van het elektronische ticket, dat uiteindelijk voor 'papierloos' reizen gaat zorgen. Het e-ticket wordt in de VS al door 60% van de passagiers gebruikt.

Zij hebben tot het einde van dit jaar EUR128 miljoen in 'Opodo', waarvan het logo oranje/wijnrood is, ge´nvesteerd. Het hoofdkantoor zetelt in Londen, en telt momenteel honderd werknemers. In diverse landen zullen bovendien call-centra worden opgezet voor online hulp en reisadviezen

Voorzitter Giovanni Bisignani, oud-voorzitter van Alitalia en het internationale reserveringssysteem Galileo, zei gisteren bij de lancering van 'Opodo' in Londen dat zijn bedrijf zeker leider wordt van de Europese 'online' reismarkt. Het doel is om in 2003 de Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen met hun vergelijkbare gezamenlijke 'Orbitz' online in aantal reserveringen voorbij te zijn gestreefd.

Bij 'Opodo' kan de reiziger kiezen uit het aanbod van 480 luchtvaartmaatschappijen, 55.000 hotels en 23.000 autoverhuurbedrijven. Het voordeel is dat boekingen 24 uur per dag en zeven dagen per week kunnen worden gedaan. Het is mogelijk zowel lijn- als chartervluchten te boeken. Reserveringen bij de prijsbrekers Easyjet en Ryanair, die al op internet actief zijn, vallen buiten het 'Opodo' systeem. De internetpartners zijn bekende internationale bedrijven als het Amerikaanse Sapient, het Europese Amadeus, TRX Inc., Energis2 en Broadvision.

Auto rijdt terras op: 5 gewonden

Vijf mensen zijn dinsdagavond gewondgeraakt toen een auto in volle vaart een Amsterdams terras opreed. De slachtoffers zijn met inwendig letsel in diverse ziekenhuizen opgenomen. Een aantal is vrij ernstig gewond maar verkeert niet in levensgevaar. De politie heeft de 34-jarige automobilist, afkomstig uit Diemen, gearresteerd.

De vijf slachtoffers zaten buiten bij een restaurant op de hoek van de Willemsparkweg en de Jacob Obrechtstraat toen de automobilist in volle vaart in een Duitse huurauto kwam aanrijden en de macht over het stuur verloor. Twee van de slachtoffers werden door de lucht geslingerd. Onder de omstanders ontstond grote paniek.

De man probeerde vervolgens lopend te vluchten, maar kon word aangehouden. Hij had gedronken en bleek een alcoholpromillage van 1,2 te hebben. In de auto vond de politie tweehonderd pillen XTC. Uit onderzoek blijkt dat de man 60 tot 80 km per uur moet hebben gereden toen hij op het teras belandde.

Maker watchmegetfamous met dood bedreigd

Sledge had ons via de newssubmit het volgende te melden: Hij zag het allemaal als een leuke grap de maker van Watchmegetfamous.com. Na vandaag zal hij het een stuk minder grappig vinden, want in een dag is de maker van WatchMeGetFamous meerdere malen met de dood bedreigd via zijn sms-ticker.

De persoon die hem als eerste bedreigde, schuilend onder de hackers nick Hex0r, beloofde hem drie kogels op de 364e dag van zijn project.

Misschien is watchmegetshot een betere titel?

Vaderschapstest binnenkort te koop

Fun LOvin Crimin@L had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Mannen die twijfelen of ze de natuurlijke vader van hun kind zijn kunnen binnenkort een nieuwe DNA-test aanschaffen: de Ĺpapacheckĺ. De test, ontwikkeld door een Duits farmaceutisch bedrijf, bestaat uit 3 buisjes. Zowel de vermoedelijke vader als het kind moeten een uitstrijkje van de binnenkant van de wang nemen en dat in een buisje stoppen. Als beide strijkjes hetzelfde resultaat geven, bevestigd dat het vaderschap. De test is niet echt goedkoop en kost zoĺn fl.600,-. Bij een positief resultaat biedt de test wel een garantie van 99,90 % zekerheid.

NS gaat schrappen in dienstregeling

De Nederlandse Spoorwegen gaan de dienstregeling uitdunnen. Dat heeft bestuurder A. van den Berg van FNV Bondgenoten dinsdag gemeld. "Er vallen zoveel treinen uit dat ze er niet meer aan ontkomen een aantal structureel uit de regeling te nemen." Hij noemt het nieuwe dienstrooster inefficiŰnt. De NS ontkennen dat de aanpassingen een gevolg van het nieuwe rooster zijn.

Het Amsterdams Machinisten Collectief (AMC) meldde dinsdag dat NS overweegt 6 procent van de dienstregeling te schrappen om de toenemende chaos op het spoor op te vangen. "Wij hebben er steeds voor gewaarschuwd", concluderen het AMC en Van den Berg eensgezind.

Volgens een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen is schrappen in de dienstregeling niet de juiste term. "We willen structuur brengen in het uitvallen van treinen, zodat reizigers zo min mogelijk overlast hebben." Momenteel beslist iemand ad hoc welke trein uitvalt als een personeelslid ziek is. NS werkt aan een lijstje waarop staat welke trein het eerst uit mag vallen, omdat er op dat traject bijvoorbeeld al relatief veel treinen rijden.

NS geven niet toe dat de problemen nu erger zijn dan voor invoering van het nieuwe rooster. "Er vallen niet meer treinen uit dan normaal", aldus de woordvoerder. "Dat is alleen beleving." Hij wijt de problemen van vorige week aan externe factoren. "Het tekort aan personeel en materieel is wel intern, maar dat speelt al een jaar."

Inefficient
"Ze kunnen nu toch echt niet langer volhouden dat de problemen niets met het nieuwe rooster te maken hebben", vindt Van den Berg. "Er vallen dagelijk vijftig tot honderd treinen uit. Het rooster is inefficient. De mensen die er zijn, zitten op de verkeerde plek of zitten te wachten op een klus."

Wanhoop nabij
In de eerste week volgens het nieuwe rooster reed 71,3 procent van de treinen op tijd, voor invoering was dat 85,3 procent. Het personeel is het goed zat. "Het bedrijf schijnt de wanhoop nabij te zijn en gaat in eigen vlees snijden", aldus de boze personeelsleden. Huisinga's droomplan werkt echt prima, concluderen zij sarcastisch. "Menig personeelslid moet de perrons ontvluchten om te ontkomen aan de scheldpartijen van boze reizigers."

Berging Koersk begint half juli

De bergingswerkzaamheden van de Russische atoomonderzeeŰr Koersk zullen tussen 10 en 15 juli beginnen. Dat heeft de vice-premier van Rusland, Ilja Klebanov, dinsdag bekendgemaakt. Klebanov verwacht dat de werkzaamheden rond 20 september zullen zijn afgerond.

De Nederlandse takelspecialist Mammoet kreeg in mei het contract voor de berging van de Koersk. Mammoet zal samen met het bergingsbedrijf Smit Tak de Koersk gaan bergen.

De onderzeeŰr zonk op 12 augustus vorig jaar met 118 mensen aan boord in de Barentszee. Slechts enkele lijken konden worden geborgen. Pogingen om meer lichamen te bergen mislukten.

Spanje: Extra agenten voor strijd tegen ETA

Spanje wil dit jaar 5500 extra agenten recruteren in de strijd tegen het geweld van de terroristische Baskische afscheidingsbeweging ETA. Dat heeft premier Aznar dinsdag bekendgemaakt.

De maatregel maakt deel uit van een plan van de Spaanse regering om het justitieapparaat te hervormen. In het kader van die hervormingen kondigde Aznar tevens aan intensiever te willen samenwerken met de autonome Baskische regering.

Een woordvoerder van de Baskische regering noemde de plannen van Aznar "een politieke ommezwaai". Madrid heeft al geruime tijd de contacten met de Baskische regering geminimaliseerd. De centrale regering reageerde met die maatregel tegen het in haar ogen weinig kritische beleid van de Baskische regering ten opzichte van het ETA-terrorisme.

De Spaanse premier maakte de inhoud van de hervormingsplannen in het parlement bekend tijdens een jaarlijks ,"debat over de situatie van het land''. Het hoofd van de regering bespreekt dan de verrichtingen van zijn kabinet in het afgelopen jaar. Dit jaar stond het grootste deel van het debat in het teken van de strijd tegen het terrorisme.
Laatste reviews en specials
review
Mortal Kombat 1
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1056
special
Random Pics van de Dag #1055
review
Starfield
special
Random Pics van de Dag #1053
©FOK.nl e.a.