BVD vreest aanslagen Joegoslaven

De BVD houdt er rekening mee dat Joegoslavische criminelen in ons land aanslagen willen plegen op enkele prominente Nederlanders, nu Belgrado heeft besloten Milosevic uit te leveren aan het Joegoslavie-tribunaal.

De inlichtingendienst sluit niet uit dat medestanders van de Joegoslavische ex-president uit wraak aanslagen plannen op prominente Nederlanders. "We houden sowieso de bewegingen in de gaten van groeperingen die een risico kunnen betekenen voor de staatsveiligheid. Nu volgen we die voor wat betreft Joegoslaven met verhoogde aandacht", zegt Vincent van Steen van de BVD.

GÚÚn halve zolen

De inlichtingendienst waarschuwt al langer voor het onverschrokken geweld van Joegoslavische criminelen, die niet zelden connecties hebben met politieke en militaire kopstukken op de Balkan. De BVD houdt daarom serieus rekening met aanslagen uit Joegoslavische kringen. "En dan gaat het bepaald niet alleen om halve zolen", aldus Van Steen.

Huurmoordenaar

De BVD-activiteiten, zegt hij, overschrijden in de kwestie-Milosevic de landsgrenzen. De dienst sluit niet uit dat Nederland te maken krijgt met een scenario zoals gesuggereerd bij de moord op Jill Dando. Deze Britse tv-persoonlijkheid werd in april 1999 voor haar huis in Londen doodgeschoten. Het vermoeden is geuit dat de aanslag door een Joegoslavische huurmoordenaar werd gepleegd in opdracht van militieleider Arkan als vergelding voor de NAVO-bombardementen op ServiŰ tijdens de Kosovo-oorlog.

"Je kunt je voorstellen dat mensen hier iets vergelijkbaars doen. Dat ze een geliefde persoon hier te grazen nemen als vergelding voor het oppakken van Milosevic. Zeker als je weet dat bepaalde elementen van de Joegoslavische onderwereld al in Nederland zitten," zegt Theo van der Mark van Cassidř Davis Insurance Group in Amsterdam.
Dat bedrijf is gespecialiseerd in hulp bij ontvoeringen en afpersingen wereldwijd, waarbij het voormalig Oostblok een van de belangrijkste werkterreinen is.

"Milosevic heeft nog steeds een achterban die zeer fanatiek en bemiddeld is. Het zit ze daar niet lekker, de uitverkoop van hun held aan het JoegoslaviŰ-tribunaal. Daarmee heb je twee belangrijke potentiŰle doelwitten: de Verenigde Staten als de drijvende kracht achter alle acties tegen Milosevic en Nederland als land waar de berechting van die man gaat plaatsvinden."

Van der Mark sluit niet uit dat daarom ook grote Nederlandse bedrijven het slachtoffer kunnen worden van wraakacties. Over mogelijke menselijke doelwitten wil van der Mark niet speculeren.

gepantserde auto voor Kok

Premier Wim Kok lijkt voor de hand te liggen. Met het oog hierop heeft hij net een nieuwe, zwaar beveiligde dienstauto heeft gekregen. "Maar als vergelding is ieder geliefd persoon met enige relevantie denkbaar."
Van der Mark doelt daarmee op de tv-oproep van Jill Dando voor steun aan de Kosovaarse vluchtelingen, drie weken voor haar dood. "Nee, Hennř Huisman zullen ze zeker niet pakken."