F.E.D.: Opnieuw renteverlaging

De rente in de Verenigde Staten is voor de zesde keer dit jaar verlaagd om een dreigende economische recessie af te wenden. De Federal Reserve, het stelsel van centrale banken, besloot gisteravond het belangrijkste rentetarief met 25 basispunten terug te schroeven. De zogeheten federal funds rate gaat omlaag van 4% naar 3,75%.

De Fed heeft hiermee een eind gemaakt aan de begin dit jaar in gang gezette achtereenvolgende reeks van renteverlagingen met telkens 50 basispunten. Recente economische cijfers tonen aan dat de economie zich enigszins lijkt te stabiliseren. In een verklaring laat de Fed echter weten zeer alert te blijven op de risico's van economische teruggang, vooral ook gelet op de tegenvallende groei in het buitenland.

Volgens de Amerikaanse analist Larry Kudlow heeft de Fed een gebrek aan daadkracht getoond: "Alom werd een verlaging van een half procent verwacht, zelf heb ik gepleit voor de noodzaak om de rente met 75 basispunten omlaag te brengen. Dit is een dramatisch slechte beslissing." Op de effectenbeurs van New York werd het rentebesluit met gemengde gevoelens ontvangen. Een verlaging was al in de koersen verdisconteerd; de verwachtingen over het aantal basispunten waarmee de rente zou dalen liepen alleen uiteen.

Het beleidsbepalende orgaan Federal Open Market Committee (FOMC) komt pas weer in augustus bijeen, zodat mogelijk nog voorafgaand aan die reguliere vergadering een tussentijdse renteverlaging in het verschiet ligt. Vanaf begin dit jaar is onder leiding van Fed-voorzitter Alan Greenspan de rente van het hoogste punt in negen jaar tijd (6,5%) omlaag gebracht naar het huidige niveau. Het gaat om de meest agressieve monetaire versoepeling sinds 1987. Volgens de meeste analisten blijft de Amerikaanse economie echter balanceren op de rand van een recessie. Het gerenommeerde Nationale Bureau voor Economisch Onderzoek stelde vorige week zelfs dat de VS zich waarschijnlijk al in een recessie bevinden.

Analisten en beleggers vragen zich vertwijfeld af wanneer de rentedalingen eindelijk effect beginnen te sorteren. Daarbij wordt ook reikhalzend uitgekeken naar het moment dat de bedrijfswinsten weer oppikken. Maar volgens de bekende analiste Abby Joseph Cohen van Goldman Sachs is daarvan pas op zijn vroegst in de loop van volgend jaar sprake. Ook op Wall Street slaat de malaise steeds heviger toe: Merrill Lynch, Amerika's grootste effectenbank, maakte eergisteren bekend dat de resultaten voor het tweede kwartaal beneden de verwachtingen zullen blijven door de inzinking op de financiële markten en dat mogelijk nieuwe ontslagen op de loer liggen.

Meer dan 650.000 Amerikanen zijn sinds januari hun baan kwijtgeraakt, het land telt nu zo'n 6,2 miljoen werklozen. De gehavende technologiesector werd gisteren opgeschrikt door het bericht dat Lucent Technologies rekening houdt met extra ontslagen van meer dan tienduizend mensen. Het concern stuurde eerder al 10.000 werknemers naar huis. De teloorgang van technologiefondsen heeft ook gevolgen voor werknemers van Nasdaq, waar voor het eerst in het vijftienjarig bestaan banen zullen worden geschrapt. Om kosten te besparen krimpt het Nasdaq-bestuur het personeelsbestand in met 11%, waardoor 140 van de 1300 banen moeten verdwijnen.