Greenpeace bezet booreiland

Greenpeace heeft zaterdag een Amerikaans olieboorplatform op de Noordzee bezet. Het is een protest tegen het milieubeleid van de Amerikaanse president Bush, die zich niet aan de internationale afspraken van het verdrag van Kyoto wil houden.

Vijf actievoerders van Greenpeace waren aan boord van het platform geklommen. Ze hadden het met anti-Bushleuzen beklad en hsdden een capsule opgehangen, waarin zij de komende tijd hadden moeten verblijven. Hierdoor moest de
olieproductie voorlopig worden stilgelegd.
De actie is zondagavond omstreeks 19.00 uur beëindigd. Greenpeace besloot wegens het slechte weer de actie te stoppen.

De capsule waarin drie actievoerders hadden overnacht op het platform werd aan boord van het nabijgelegen schip van Greenpeace gehesen, toen twee helikopters van de kustwacht een arrestatieteam op het platform zetten. Arrestaties zijn volgens het Korps Landelijke Politiediensten niet verricht. De actievoerders hebben het platform uit eigen beweging verlaten.

De eigenaar van het olieboorplatform, de oliemaatschappij Conoco, heeft president Bush financieel gesteund tijdens zijn verkiezingstournee. Het concern heeft ook actief gelobbyd bij de Amerikaanse regering zich terug te trekken uit het Kyoto-verdrag.

Greenpeace voert al enkele weken wereldwijd actie tegen Bush en de Amerikaanse regering. Zij zijn bang dat door de opstelling van de Verenigde Staten ook andere landen het verdrag niet zullen naleven.