Olie-multinationals spioneerden bij Greenpeace

Een particuliere geheime dienst die nauwe banden heeft met de Britse inlichtingendienst MI6 heeft in opdracht van Shell en BP gespioneerd bij Greenpeace. Dat blijkt uit gegevens die de Britse krant The Sunday Times onder ogen heeft gekregen.

De particuliere inlichtingendienst Hakluyt huurde de Duitse spion Manfred Schlickenlieder in voor het karwei. Schlickenrieder, alias Camus, werkte eerder voor de Duitse buitenlandse inlichtingendienst waarbij hij informatie over terroristische organisaties verzamelde.
De spion kreeg de opdracht de acties van een boot van Greenpeace in het noorden van de Atlantische Oceaan te achterhalen. Hij moest vermomd als linkse activist en filmproducent acties van de milieuorganisatie tegen de oliemaatschappijen zien te achterhalen.

Zowel BP als Shell hebben toegegeven Haklyut te hebben ingehuurd. Maar zij zeggen dat zij niet op de hoogte waren de tactieken die de dienst heeft gebruikt. Shell verklaart dat het zijn werknemers wilde beschermen tegen mogelijke aanvallen.
Britse parlementsleden hebben vragen gesteld over de onduidelijkheid tussen de geheime dienst, particuliere inlichtingendiensten en het belang van grote bedrijven.