Rusland wijst Amerikaanse diplomaten uit

Rusland wijst vier Amerikaanse diplomaten uit. Ze moeten het land op zeer korte termijn verlaten, aldus het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Een medewerker van de Russische veiligheidsraad stelde dat de rel de samenwerking tussen beide landen voorlopig op een laag pitje zet. De diplomaten worden uitgewezen wegens "activiteiten die niet verenigbaar zijn met hun status". In de verklaring kondigt Moskou ook verdere maatregelen aan om een einde te maken aan ,"illegale actviteiten van vertegenwoordigers in Rusland".

De beslissing om de diplomaten de deur te wijzen, werd vrijdagochtend meegedeeld aan een hoge Amerikaanse diplomaat die op het ministerie was ontboden. De Amerikaanse ambassade in Moskou heeft tot nu toe geen commentaar gegeven op de maatregel.

Met de uitwijzing reageert Rusland op de Amerikaanse beslissing, donderdag, om vijftig Russische diplomaten op verdenking van spionage uit te wijzen. Vier functionarissen moeten de VS direct verlaten, twee diplomaten waren al weg en mogen niet terugkomen, en 44 ambassade-medewerkers moeten voor de zomer weg. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Ivanov liet donderdag onmiddellijk weten dat eenzelfde aantal Amerikanen ook uit Moskou zal moeten verdwijnen.