Duizenden op de vlucht op de Balkan

Michiel (Lithion)
Meer dan 22.000 mensen zijn de afgelopen dagen het geweld in het noord-westen van Macedonië ontvlucht. Dit meldt een woordvoerder van het Hoge Commissariaat voor de vluchtelingen van de Verenigde Naties.

Zo'n 14.200 vluchtelingen hebben onderdak gevonden in andere delen van Macedonië bij familie of vrienden. De rest week uit voorzorg uit naar andere landen, voornamelijk Turkije, Albanië, Servië en Kosovo.

Vooraanstaande politieke leiders in Kosovo hebben de Albanese rebellen in Macedonië opgeroepen de wapens onmiddellijk neer te leggen.

In een verklaring vragen de gematigde Albanese leider Ibrahim Rugova, en de voormalige commandanten van het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK Thaci en Haradinaj de "extremistische groepen in Macedonië om vreedzaam naar hun huizen terug te keren".

De drie Kosovaarse kopstukken roepen ook de Macedonische veiligheidstroepen op tot meer terughoudendheid bij hun offensief tegen de rebellen. Ook willen zij dat de twee partijen de problemen van de Albanezen in Macedonië vreedzaam oplossen. Westerse leiders hebben de afgelopen dagen sterke druk op de Kosovaarse politiek uitgeoefend om publiekelijk van de Albanese rebellen in Macedonië afstand te nemen.