FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 24 maart 2001

Beatrix met panne langs de weg

Onder het oog van tientallen filerijders heeft een hofauto met daarin koningin Beatrix gistermiddag op een snelweg ter hoogte van Rotterdam een lekke band gekregen. De Koningin passeerde onder escorte de file over de vluchtstrook.

Groot was de hilariteit onder de knarsetandende filerijders dat enige minuten later de auto langs de weg stilstond met panne. Lang heeft het oponthoud voor de Koningin echter niet geduurd. Zij stapte over in een andere auto om haar reis te vervolgen.

Waar de reis van de Koningin naar toe ging is niet bekend. Zij had gistermiddag geen officieel programma.

Studentenvereniging schaft ontgroening af

Introductie De Leidse studentenvereniging Quintus schaft de ontgroening af. Het bestuur vindt dat de jaarlijkse traditie niet meer past in de kennismakingstijd. Het bestuur volgt het advies van een interne commissie die de ontgroening van Quintus heeft doorgelicht. De vereniging vindt de ontgroening niet meer van deze tijd en een kennismakingstijd op basis van gelijkwaardigheid geschikter. Ook verwacht ze met het afschaffen van de ontgroening meer leden, en dus geld te trekken.

Voetbal: scheidsrechter Jol naar Japan

Scheidsrechter Dick Jol is de komende zomer in het Japanse voetbal actief. De Scheveninger heeft een contract voor drie maanden getekend bij de J-League, de Japanse profcompetitie.

Naast het leiden van wedstrijden gaat Jol zich bezighouden met het trainen, coachen en begeleiden van Japanse arbiters. Ook treedt hij op als adviseur van de directie van de J-League.

De KNVB, UEFA en FIFA hebben Jol toestemming gegeven voor zijn buitenlandse avontuur. De internationale arbiter keert pas eind augustus terug in Nederland. Hij mist daardoor het begin van de Nederlandse competitie. De KNVB heeft hem daarvoor dispensatie verleend.

EU wijst Bush op milieuafspraken

De Europese Unie heeft vrijdag een brandbrief gestuurd naar de Amerikaanse president Bush waarin hij wordt gemaand zich te houden aan de milieuafspraken van Kyoto. Washington moet voldoen aan de afgesproken reductie van de uitstoot van kooldioxide (CO2).

Voorzitter Romano Prodi van de Europese Commissie en de Zweedse premier en EU-voorzitter Göran Persson hebben de brief ondertekend.

Ze geven in het schrijven blijk van hun ,,grote zorgen'' na de uitspraken van Bush dat de Verenigde Staten niet wensen te voldoen aan CO2-afspraken van 1997. De uitvoering van de overeenkomsten van Kyoto is ,,belangrijk voor de betrekkingen tussen de EU en de Verenigde Staten'', aldus Prodi en Persson.

Volgens premier Kok is de verleiding misschien groot om heel direct te reageren, maar hierdoor zou een dialoog onmogelijk worden met Amerika. Daarom is hij zelf met een voorstel gekomen om niet al te harde bewoordingen te kiezen. Daardoor kan volgens Kok ,,de dialoog met Amerika weer worden opgepakt, maar kunnen de Verenigde Staten tevens op hun verantwoordelijkheid worden gewezen.''

De Nederlandse staatssecretaris Benschop van Buitenlandse Zaken sprak van een zorgelijk signaal dat de Verenigde Staten hebben afgegeven over de afspraken die in Kyoto zijn gemaakt. Volgens de bewindsman vraagt dat om een snel antwoord van Europa.

Benschop onderstreepte vrijdag het belang van overleg. ,,Het kan niet zo zijn dat de nieuwe Amerikaanse regering zich aan de internationale verantwoordelijkheden op dit terrein onttrekt. Daarover moet snel gesproken worden.''

Doden door zware aardbeving in Japan

In Japan zijn zaterdag door een zware aardbeving zeker twee doden en tientallen gewonden gevallen. De beving, die een kracht had van 6,4 op de schaal van Richter, trof vooral de provincies Hiroshima en Ehime.

De doden zijn volgens de televisiezender NHK twee vrouwen die getroffen werden door brokstukken van beschadigde huizen.

Het epicentrum van de beving lag volgens seismologen zestig kilometer onder de zeebodem in de baai van Hiroshima. De aardbevingsdeskundigen zeggen dat er geen gevaar bestaat van een tsunami, een vloedgolf die kan ontstaan door een onderzeese beving.

Op de Japanse televisie waren beelden te zien van heftig bewegende gebouwen. De beving was zo zwaar dat mensen moeite hadden zich te bewegen. Het treinverkeer is stilgelegd. Het wordt pas hervat na veiligheidsinpecties, meldde het persbureau Kyodo. Maar het autoverkeer ondervond geen hinder van het natuurgeweld, aldus NHK. Ook de elektriciteitsvoorziening werkt normaal.

Na 56 jaar brief terug

Het was in de tweede wereldoorlog dat Jo Meulesteen een brief stuurde naar haar toenmalige vriendje soldaat Geoffrey Litherland. Nu, meer dan een halve eeuw later, heeft de 83-jarige Meulesteen dan eindelijk een brief terug gekregen.

De oorlogsveteraan was zijn grote liefde helemaal vergeten, tot hij na 56 jaar de brief terugvond op zolder. Meulesteen woont nu in Boekel en is moeder van tien kinderen.

Vannacht gaat de zomertijd in

Vannacht om 2 uur wordt de klok een uur vooruit gezet. Hiermee gaat de zomertijd in. De klok wordt op zondag 28 oktober 2001 om 03.00 uur weer een uur teruggezet.

Sinds 1996 eindigt de zomertijd op de laatste zondag van oktober. Tot die tijd werd door de lidstaten op het vasteland van Europa op de laatste zondag van september de klok een uur teruggezet. In Ierland en het Verenigd Koninkrijk eindigde de zomertijd al op de laatste zondag van oktober. De zomertijd is in 1977 ingevoerd.

"Mr. Bean" voorkomt vliegtuigongeluk

Acteur Rowan Atkinson, bekend van onder andere zijn personage Mr. Bean in de gelijknamige serie, heeft eind februari voorkomen dat een klein vliegtuigje neerstortte.

Tijdens een vlucht in een Cessna, waarin Atkinson met vrouw en kinderen op weg was naar Kenia, raakte de piloot onwel. Omdat er geen co-piloot aanwezig was, voelde "Mr. Bean" zich genoodzaakt om de stuurknuppel over te nemen.

Terwijl Atkinson en zijn vrouw druk doende waren om het vliegtuigje recht te houden (geen van beiden had ooit eerder zelf gevlogen) en contact te maken met de verkeersleiding, kwam de piloot weer bij.

"Laat het vliegen maar aan mij over", aldus de man.

Napster heeft weer een rechtszaak

Bolkje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Recording Industry Association of America (RIAA) maakt daarom volgende week weer eens de gang naar de rechter. Napster houdt zich niet aan de gemaakte afspraken, zo klaagt de RIAA, omdat het bedrijf niet in staat is illegaal materiaal van haar servers te weren.

Napster op haar beurt klaagt dat de platenindustrie zich niet aan de gemaakte afspraken houdt. De verschillende labels zouden Napster niet van genoeg informatie voorzien waardoor het blokkeren een moeilijke zaak is. Napster verlangt een lijst van exacte bestandsnamen. Maar ook met een dergelijke lijst heeft Napster genoeg problemen. Veel gebruikers variëren er inmiddels lustig op los in de schrijfwijze van bands en songs om zo de door Napster ingestelde filters te misleiden.

Verder klaagt Napster dat de platenlabels met titels komen van songs waarop ze helemaal geen auteursrecht bezitten.

En of dit alles nog niet genoeg is, is ook EMusic over de brug gekomen met een lijst van liedjes die snel door Napster moeten worden geblokkeerd. Het gaat om 75.000 bestandsnamen die 35.000 songs vertegenwoordigen waarop EMusic de rechten bezit. Napster zou naar eigen zeggen al zijn overgegaan tot het filteren van dit materiaal.

De RIAA zal haar bevindingen op dinsdag aan de rechter sturen. Op 10 april houdt het gerechtshof een hoorzitting over de inmiddels slepende zaak.

Sms is Big business geworden

kwanten had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Sms is helemaal in. Naar schatting zullen gebruikers van mobiele telefoons dit jaar wereldwijd zo'n tweehonderd miljard berichtjes versturen. De prognose voor eind 2002 laat al helemaal duizelingwekkende cijfers zien: honderd miljard berichten per maand.

De toename van het sms-en is volgens Henny van der Heiden te danken aan jongeren die de lol en het gemak van de mobiele berichtjes beginnen te ontdekken. Zij sms'en wat af. Uit een enquete blijkt dat mobiele bellers in Nederland gemiddeld zo'n 20 sms-jes per week versturen. En die groei zal de komende tijd nog niet zo snel afnemen.

Valse MIR-brokstukken te koop

Gisteren is-ie op aarde teruggekeerd, en nu al worden er brokstukken van op internet aangeboden: de Mir. Volgens een woordvoerder van het veilinghuis eBay, waar de aanbiedingen werden geplaatst, gaat het echter om vervalsingen.

Volgens een woordvoerder heeft het veilinghuis inmiddels al vijftien à twintig aanbiedingen van resten van de legendarische ruimtesonde. Het veilinghuis trekt de aanbiedingen in zodra ze zijn opgespoord. Serieuze verkopers dienen eerst te bewijzen dat hun waar echt is, stelt eBay.

Omdat eBay even nodig heeft om een aanbieding op te sporen en te verwijderen, kun je voorlopig nog even op de brokstukken bieden. Een stukje Mir 'deed' de de nacht van vrijdag op zaterdag een kleine 125 gulden, maar kan alleen in de Verenigde Staten worden bezorgd.

Verkopers van echte Mir-brokstukken zijn overigens illegaal bezig, want Mir-brokstukken zijn het rechtmatig eigendom van de Russische staat.

Vierde geval mond- en klauwzeer

Via de newssubmit tipte Flexer ons het volgende:

In het Gelderse plaatsje Nijbroek is het vierde officiële geval van mond- en klauwzeer vastgesteld. Dat heeft minister Brinkhorst van Landbouw vanochtend bekendgemaakt.

Het besmette bedrijf ligt iets ten zuiden van de eerder getroffen boerderij in Oene. De andere besmettingshaarden zijn Olst en Welsum.

Het gaat om een kalvermesterij, heeft burgemeester J. van Blommenstein bevestigd. Volgens het ministerie van Landbouw gaat het om 2000 dieren. Het bedrijf wordt zaterdag geruimd.

Oprichter GreenPeace verongelukt

De Canadees David McTaggart, één van de oprichters van Greenpeace, is bij een auto-ongeluk in de buurt van de Italiaanse stad Perugia omgekomen.

McTaggart was 12 jaar voorzitter van Greenpeace, van 1979 tot 1991. Hij is 68 jaar geworden. McTaggart botste met zijn auto op een binnenweg bij Castiglione del Lago tegen een andere auto.

McTaggart richtte met andere Canadezen de milieuorganisatie in 1970 op, toen ze van plan waren tegen atoomproeven te gaan demonsteren. Hij stelde zijn schip ter beschikking als actieboot. Als Zuidzee-zeiler betoogde hij later tegen Franse kernproeven in Polynesië.

NS-blad Rails april vernietigd

De NS vernietigt de oplage van het aprilnummer van het blad Rails.Foto's van de Rotterdamse fotografe Margi Geerlinks worden door de NS als aanstootgevend gezien.

In het gewraakte nummer zijn onder meer foto's te zien van een oude vrouw die een kind de borst geeft en een vrouw met een breiwerk waarin het onderlijf van een meisje is te zien.

Hoofdredacteur Spijkers van Rails zei tegenover de Amsterdamse zender AT5 dat de redactie een inschattingsfout heeft gemaakt. "De foto's zijn misschien niet erg geschikt om te publiceren in een gratis en gemakkelijk te krijgen blad".

Toyota in Formule 1

Toyota wil de Formule 1 veroveren. De Japanse autogigant schreeuwt het alleen niet van de daken. Toyota onthulde gisteren de eigen F1-bolide op het circuit van Paul Ricard, maar bleef bescheiden. "Met een dik chequeboekje win je geen races. Recente voorbeelden wijzen het uit", zei Toyota's motorsportpresident Ove Andersson.

Het is een verwijzing naar alle bombarie waarmee bijvoorbeeld BAR in 1998 de Formule 1 kwam binnenstormen. De stal had de grootste mond, maar behaalde tot nu toe weinig resultaten. Toyota doet het liever met beleid. Het stelde de entree in de hoogste autosportklasse al een jaar uit, om zich extra goed voor te kunnen bereiden, en nam de miljoenen boete voor behoud van de startplaats op de koop toe.

De Japanners bouwden in een gloednieuwe fabriek in Keulen de afgelopen negentien maanden een eigen wagen, een rood-witte fraai gemodelleerde krachtbron, zo bleek gisteren. Toyota start een intensief testprogramma, vooral op Paul Ricard, om de wagen in 2002 aan de start te zetten. Het huurde twee ervaren coureurs in voor die klus: de 34-jarige Fin Mika Salo, die zeven jaar Formule-1-ervaring heeft, en de 31-jarige Brit Allan McNisch, voorheen testrijder van McLaren en Benetton en winnaar van de 24-uursraces van Le Mans en Daytona.

Toyota bereidt de entree minutieus voor. Het probeerde eerst andere raceklassen uit, zoals het WK rally, Le Mans en de CART-series. Toen de derde autofabrikant ter wereld succesvol bleek, besloot het concern de stap naar het echte werk te wagen.

"Het is de kracht, inzet en passie van het hele team die zullen bepalen of het wat wordt of niet", meende Andersson. "Het zal veel tijd kosten. We willen eerst de best mogelijke auto maken. Dan kunnen we pas denken aan, of dromen van het meedingen naar de titel."

Salo en McNish zijn door hun ervaring bruikbaar de Toyota te helpen ontwikkelen. Of ze ook volgend jaar Formule 1 zullen rijden is nog maar de vraag. Salo ziet het wel zitten. "Formule 1 heeft een nieuw dominant team nodig. Hopelijk is dat Toyota. Daarom zit ik hier."

Zuid-Europa kijkt het meest TV

Italianen en Spanjaarden kijken meer naar de televisie dan andere Europeanen. Met meer dan vier uur per dag voor de tv voeren de Zuiderlingen in Europa de ranglijst van meest frequente tv-kijkers aan.

Uit een onderzoek van Media Edge blijkt dat Europeanen meer tv kijken en meer het internet gebruiken dan drie jaar geleden. Vorig jaar beschikte 1 op de 3 volwassenen over een internetaansluiting. De Noord Europeanen zijn de meest intensieve internetters; meer dan 50% geeft aan regelmatig van het net gebruik te maken.

Het onderzoek besloeg ook de kranten: De Duitsers zijn de Engelsen voorbij gestreefd voor wat betreft de tijd die besteed wordt aan het lezen van dagbladen.

Vanaf vandaag weer melk

Vanaf zaterdagmiddag 12 uur mag er weer melk worden opgehaald bij de boederijen. Minister Brinkhorst maakte dit vandaag bekend.

Ook het transport naar slachterijen wordt onder voorwaarden weer mogelijk, evenals de afvoer van mest en veevoer. De versoepelingen gelden niet voor de gebieden rondom besmette en verdachte bedrijven.

Minister Brinkhorst is intussen bijzonder boos op enkele importeurs van vee, die niet willen vertellen welke route ze hebben gereden. Ook mag er van "Brussel" onder voorwaarden vee worden ingeënt. Dit ringenten mag alleen binnen een straal van 2 kilometer van besmette bedrijven (zie daarvoor ook dit bericht).

Felicitaties voor overleden man

Burgemeester Oosterhof van Kampen heeft vrijdag per ongeluk een dode man gefeliciteerd. Hij stuurde een boeket bloemen aan een echtpaar, waarvan de man onlangs is overleden. Het boeket was bedoeld als felicitatie voor het 50-jarig huwelijk.

De burgemeester bood vrijdag aan de weduwe zijn excuses aan voor de "onvergeeflijke fout." De fout zou zijn gemaakt bij de afdeling Publiekszaken. De gemeente zegt dat een dergelijke fout in de toekomst niet opnieuw wordt geaccepteerd.

De Gemeente Kampen maakt trouwens wel vaker een foutje. Op 7 maart kwam de gemeente in het nieuws door een fout van een ambtenaar. De geldigheidsdatum van een paspoort was per ongeluk op 3006 gesteld, in plaats van 2006. Ook toen werd beterschap beloofd.

Shania Twain zwanger

Zangeres Shania Twain, bekend van haar hits Still the one, That don't impress me much en Man, I feel like a woman, is al vier maanden in blijde verwachting. Dit maakte een woordvoerdster van Shania onlangs bekend. Diezelfde woordvoerdster wilde echter niet meer zeggen dan dat.

Shania en haar man, Robert John Lange, wonen in Genève in Zwitserland. Het stel is al zeven jaar getrouwd en de verwachte kleine zal hun eerste kind zijn.
Laatste reviews en specials
review
Dragon's Dogma II
special
Random Pics van de Dag #1262
review
Tales of Kenzera: ZAU
special
Random Pics van de Dag #1261
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1260
©FOK.nl e.a.