MKZ: noodvaccinatie onder voorwaarden

Nederland mag dieren die wegens de MKZ-crisis moeten worden vernietigd onder strikte voorwaarden een noodvaccinatie geven. Het Permanent Veterinair Comité (PVC) van de Europese Unie heeft vrijdag toestemming gegeven voor de zogenaamde ringenting.

Voorwaarde is dat alleen binnen een straal van twee kilometer rond besmette bedrijven wordt geënt. Dat is geen probleem, want Nederland wil de ringenting slechts voor een straal van 1 kilometer gebruiken. De vaccinatie moet binnen een tijdsbestek van 48 uur worden uitgevoerd.

Nederland heeft in het PVC aangegeven de noodvaccinatie niet te gebruiken voor de huidige besmette en verdachte gevallen. Pas als de ziekte zich verder verspreidt en de vernietigingscapaciteit tekortschiet, zal worden gevaccineerd. De beesten zullen dan binnen twee maanden alsnog worden vernietigd.

De Nederlandse dierentuinen krijgen vooralsnog geen toestemming om hun beesten preventief in te enten. Het PVC wil dit niet toestaan, omdat Europa dan zijn officiële MKZ-vrije status verliest.