Hitlers Mein Kampf ook bestseller in Nederland

Bolkje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Hitlers Mein Kampf was rond 1940 ook in Nederland een bestseller. De Nederlandse uitgave bereikte zes drukken met een uiteindelijke oplage van 110.000 exemplaren. Van ieder verkocht boek kreeg Hitler 45 cent. Dat is uitgezocht door Gerard Groeneveld. Binnenkort verschijnt zijn 'Zwaard van de geest. Het bruine boek in Nederland 1921-1945'. Het Boekblad had vrijdag een voorpublicatie.

Weinig Nederlandse boekhandelaren negeerden het boek, gezien de grote vraag. Ook de Bijenkorf bood het boek volgens Groeneveld te koop aan. De eerste druk, die op 6 december 1939 in de winkels lag en drieduizend exemplaren telde, was dezelfde dag uitverkocht. Ook in 1943 vond Mein Kampf nog gretig aftrek via bijvoorbeeld de Algemene Spoorwegboekhandel die vaste verkooppunten had op de Nederlandse stations.

Hoewel Hitler het boek al in de jaren twintig had geschreven, duurde het meer dan tien jaar voordat er een Nederlandse uitgave kwam. Het boek leek door de hoge productiekosten een groot risico. Meulenhoff en Spaarnestad overwogen uitgave, maar gaven de plannen om onbekende redenen op. Pas vlak voor de bezetting had de nationaal-socialistische uitgeverij van George Kettmann, De Amsterdamsche Keurkamer, de financiering rond.

In 1943 waren er wereldwijd zo'n tien miljoen exemplaren van Mein Kampf gedrukt. Het boek was in zestien talen vertaald, waaronder het Chinees en het Arabisch. Hitler moet er schatrijk van zijn geworden. Al in 1933 gaf hij aan de belasting een inkomen van ruim 1,2 miljoen mark op.